Menu

Tort cu zmeură şi ciocolată albă

Prin noiembrie, când a fost ziua mea de nume, m-am hotărât să le duc colegilor mei un tort. Dar, mi-am zis că nu trebuie să fie un tort convenţional cu creme şi decoraţiuni multe, ci ceva mai fresh, mai simplu. Şi nu ştiu ce şi cum am căutat dar am dat peste această reţetă.

Am aşteptat cu nerăbdare ziua în care m-am apucat de treabă. Şi totul a mers perfect până când mi-am dat seama că există ceva cam aiurea în paşii reţetei. Dar cum nu am făcut vreo şcoală culinară şi nici nu am încercat tot în acest domeniu, mi-am zis că învăţ ceva nou. Când, însă, crema nu reuşea să se lege m-am panicat. Şi am citit comentariile celor care mai încercaseră reţeta. Ei bine, şi ei avuseseră aceeaşi problemă. Pe care eu am reuşit totuşi s-o rezolv.

Iar tortul a ieşit bun, dulce acrişor şi uşor aromat.

Vă zic de pe acum că nu este o reţetă la care dai de două ori din tel şi bagi compoziţia la cuptor. Este nevoie de răbdare, şi apoi, de încă puţină răbdare.

Dar, să purcedem.

În primul rând, pentru blat avem nevoie de:

140 alune de pădure
140 g zahăr brun tos
140 g făină cu agenţi de creştere
1 lingură bicarbonat de sodiu
3 ouă
140 g unt topit
75 ml lapte dulce

Pentru umplutură:

400 g ciocolată albă
2 foi de gelatină (eu am folosit 6 din cele mici)
586 ml smântână dulce
3 albuşuri
450 g zmeură proaspătă sau congelată
1 fruct de papaya

Pentru decor şi sirop

4 linguri miere
6 linguri rom alb
100 g ciocolată albă
10 alune de pădure

Întâi, se aprinde cuptorul şi se reglează la 180 grade Celsius. Se tapetează o tavă cu fund detaşabil cu puţin unt topit.

Apoi se macină mărunt alunele şi se pun într-un vas alături de făină, zahărul brun şi bicarbonatul de sodiu şi se amestecă. Ouăle se separă iar gălbenuşurile se pun împrună cu untul topit peste ingredientele solide amestecându-se uşor.
Se adaugă laptele rece şi se omogenizează amestecul. Separat, în alt vas, se bat albuşurile spumă cu puţină sare. Când sunt tari, ca pentru bezele, se ia o parte şi se încorporează cu grijă în compoziţie, apoi şi restul.

Se pune în tavă şi se bagă la cuptor pentru 40 maxim 45 minute.

Pentru cremă, în primul rând se topeşte ciocolata albă pe baie de aburi. Apoi se ia de pe foc şi se lasă la răcorit.

Se ia 100 ml din smântâna dulce şi se încălzeşte puţin. Se adaugă peste foile de gelatină (care în prealabil au fost înmuiate în apă călduţă) iar acestea se lasă la dizolvat.
Apoi, împreună cu restul de smântână dulce şi cu albuşurile se pun într-un vas şi se bat bine. [Cred că mai sănătos ar fi fost să se bată separat şi apoi să se amestece uşor, însă autoarea reţetei probabil a făcut o greşeală, după cum observă şi cei care au mai încercat.]

Amestecul se adaugă treptat peste ciocolata albă, omogenizându-se uşor. Dacă daţi vârtos din tel este posibil ca ciocolata să se întârească cam repede.

Zmeura se decongelează, se scurge de zeamă şi se pune peste crema de ciocolată albă. Atenţie, nu amestecaţi prea mult. Crema nu trebuie să iasă roz ci marmorată. Se adaugă în compoziţie şi papaya tăiată mărunt.
Se lasă la răcit cam 15-20 minute, timp în care crema se întăreşte.

Se taie blatul în jumătăţi. Se face un amestec din rom alb şi miere iar cu acest sirop se impregnează fiecare dintre cele două jumătăţi de blat.

Tava în care s-a copt blatul, se curăţă şi se tapetează cu folie alimentară (atât pe fundul ei cât şi pe pereţi). Se pune prima jumătate de blat în tavă, apoi se pune crema şi se nivelează cu o paletă de plastic sau lemn. Se aşează a două jumătate de blat ca un capac şi se trag bine marginile foliei alimentare peste.

Se lasă la rece peste noapte.

Când se serveşte, se presară zahăr pudră, şi se ornează cu zmeură, papaya, fulgi de ciocolată albă şi alune prăjite în miere.

Fotografii de Cătălina, Ana, Ioana.

3 Comments

  • Miriam
    8 aprilie 2012 at 18:29

    Mai tii cumva minte de ce dimensiuni era tava 🙂 ?

    Thankies,
    M.

  • Cătălina
    8 aprilie 2012 at 18:37

    24 cm, am masurat acum 🙂

  • Miriam
    9 aprilie 2012 at 0:27

    Merci :* (It’s gonna be in the making in about 2 weeks).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.