Menu

Toast franţuzesc cu banane şi afine

Vi se întâmplă uneori să vă treziţi dimineaţa cu un chef de a mânca ceva bun dar să nu aveţi tocmai cheful de a vă apuca de gătit în adevăratul sens al cuvântului? Mie mi se întâmplă în mai bine de jumătate din dimineţi. În cele mai multe dintre ele lenea învinge orice poftă şi undeva după băutul cafelei îmi dau seama că este deja cam târziu să mai fac ceva în prinviţa poftei şi îmi iau tălpăşiţa la muncă.

Dar, în dimineţile de weekend, de regulă nu mai caut pretexte şi pregătesc un mic răsfăţ. Croissante umplute cu banane şi ciocolată este o variantă pe care o pregăteşte Cătălina uneori şi pe care o las pe ea să v-o povestească de îndată ce-i vine vremea, iar toastul franţuzesc cu fructe este un alt răsfăţ intrat mai de curând în viaţa noastră pe când răsfoiam o carte de-a lui Jamie Oliver. Despre el vom vorbi acum, vă asigur că merită! 🙂

Lista de ingrediente e sumară, pentru 4 porţii aveţi nevoie de:
8 felii de pâine franţuzească
2 banane
4 linguriţe cu dulceaţă de afine sau 2 mâini bune de afine proaspete, dacă nu aveţi afine la îndemână, puteţi folosi şi alte fructe: căpşuni, zmeură, mure
2 linguriţe de miere (4 în cazul în care aţi folosit fructe proaspete)
2 ouă
2 linguri de zahăr
100g unt de cea mai bună calitate
4 linguri mari de friscă proaspătă (100ml de smântână dulce şi 2 linguri de zahăr pudră)

Eu am început cu bătutul smântânii bine. Am ţinut smântâna dulce peste noapte în frigider (în zona în care el răceşte mai bine), precum şi castronul pentru câteva ore la rece. Am ales intenţionat un castron din sticlă groasă, să ţină rece pentru mai mult timp, aşa că frişca s-a bătut foarte repede. După aproximativ 7-8 minute de bătut, a început să se întărească, atunci am adăugat zahărul şi am mai bătut 2 minute. Apoi am pus castronul cu totul la rece. Frişca se păstrează bătută la frigider până la 12 ore fără probleme.

Am pregătit apoi umplutura sanviciurilor: am făcut un piure din banane cu ajutorul unei furculiţe, am adăugat dulceaţa de afine (am folosit din producţia Cătălinei, bineînţeles), mierea şi am amestecat puţin. Într-un castron am bătut bine ouăle cu 2 linguri de zahăr.

Am continuat cu unsul a două dintre feliile de pâine cu puţin unt pe ambele părţi, apoi le-am dat prin ou, le-am pus pe o farfurie. Pe una dintre ele am pus o lingură mare de amestec de banane cu afine şi cealaltă felie deasupra. Apoi le-am pus într-o tigaie de teflon în care am încins un cubuleţ de unt. Am prăjit bine pe o parte, apăsând pe felia de deasupra cu o paletă de lemn, ca să intre din aroma bananelor şi afinelor în pâine. Când s-a rumenit am întors-o pe partea cealaltă şi am continuat. După ce s-a rumenit şi pe partea asta am scos-o pe o farfurie. Am ornat cu zahăr pudră cernut printr-o strecurătoare mică, o lingură mare de frişcă şi câteva afine din dulceaţă.

Aţi putea spune că până la urmă e doar un simplu sandvici, dar credeţi-mă, e cu adevărat deosebit gustul. Dacă vreţi să impresionaţi pe cineva, este foarte potrivit pentru o dimineaţă în care nu şi-ar închipui nimeni că vă mai gândiţi şi la asemenea mici delicii. Poate fi folosit şi ca desert!

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.