Menu

Prăjitură cu piure de curmale şi caramel

Dintr-un exces de zel, într-un sfârşit de săptămână, pregătisem mai mult caramel pentru nişte macarons şi nu ştiam ce să fac cu ceea ce rămăsese din el. Şi parcă îmi era milă să-l arunc, dar nici să-l mănânc ca atare nu cred că aş fi reuşit, oricât de mult îmi place.

Aşa că, am început să răsfoiesc câteva cărţi de bucate şi am dat peste o reţetă de budincă de-a lui Jamie Oliver. Aveam toate ingredientele în casă aşa că singurul efort depus a fost cel de preparare a ei.

Ioana şi Sid erau la mine la o mică seară cu mâncare chinezească (reţetele vor fi în curând pe site) şi m-au ajutat cu pozele şi cu voia bună (indusă şi de berea blondă şi neagră adusă tot de ei).

Dar să trecem la fapte. Veţi vedea că reţeta nu e foarte complicată iar rezultatul e delicios.

Ingrediente pentru 8 porţii

225 g curmale proaspete sau deshidratate
85 g unt
170 g zahăr tos
2 ouă mari
170 g făină
1 lingură praf de ghimbir
1 linguriţă scorţişoară
2 linguri iaurt
4 linguri ciocolată cu lapte
rasă

Pentru sosul de caramel:

100 g zahăr tos
100 ml smântână dulce

Se deschide cuptorul şi se lasă la încins la 180 grace Celsius (treapta a 3 a). Se unge o tavă de tartă de 23 cm diametru cu puţin unt topit sau ulei.

Curmalele se curăţă de sâmburi şi eventual de codiţe şi apoi se lasă câteva minute în robotul de bucătărie până se mărunţesc. Apoi se pun într-un vas mediu destul de adânc împreună 5- 6 linguri de apă caldă.

Untul moale se freacă cu zahărul tos până devine cremos, apoi se adaugă ouăle şi se continuă amestecarea până la încorporarea lor. Se adaugă apoi făina treptat.
Pe rând se presară şi amestecă scorţişoara, praful de ghimbir, iaurtul şi ciocolata rasă. Apoi se adaugă şi piure-ul de curmale care între timp s-a inmuiat.
Când compoziţia este omogenă se toarnă în tava de tartă, se presară peste cîteva nuci, alune, migdale şi apoi se bagă 35 minute la cuptor.

Se scoate, se lasă puţin la odihnit iar apoi se toarnă caramel din belşug.

Se poate mânca atât caldă cât şi rece. Poftă bună!

Notă: Sosul de caramel se prepară la fel ca pentru reţeta de macarons, mai precis, „se pune la caramelizat zahărul tos, iar separat într-o altă crăticioară la fiert smântâna dulce. E important să fie fierbinte pentru că va trebui să o turnăm treptat peste caramel şi vom evita ca acesta să sară în toate părţile.”

Autoarea fotografiilor a fost Ioana Grecu.

2 Comments

  • mariana
    4 decembrie 2010 at 19:46

    nu m-as incumeta sa pun curmalele in robot…mai degraba le-as topi pe foc cu putina apa.

  • Catalina
    4 decembrie 2010 at 20:10

    Nu s-a intamplat nimic rau. Daca se strecoara din greseala vreun sambure atunci poate 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.