Reţete cu carne
Românească

4 November 2010
5 Comentarii
Bucătar: Cătălina

Ciolan cu gălbiori la cuptor

Nu v-am zis, dar sunt un om îndrăgostit de mâncărurile sărate şi uşor afumate (sau mai mult, după caz).
Aşa că din când în când mă răsfăţ cum pot mai bine.

Da, ştiu, unii probabil vor protesta în gând la vederea mâncării care nu este totuşi uşoară, daaaar vă asigur că nici un ficat nu a fost obosit în urma consumării ei 🙂

Toamna este aici aşa că mi s-a părut potrivită o combinaţie de ciolan afumat cu ciuperci numite gălbiori (care cresc şi pe la noi).

Iată cum decurg treburile în acest caz.

Ingrediente:

200 g coastă afumată
400 g ciolan afumat fără os
250 g gălbiori proaspeţi
2 cepe roşii
6 căţei de usturoi
2 linguri de muştar cu boabe întregi
busuioc proaspăt
oregano proaspăt
unt
ulei de măsline

Cu o seară înaintea preparării acestui fel de mâncare, se pregăteşte o marinată simplă compusă din: ulei de măsline, usturoi curăţat şi zdrobit uşor, muştar, busuioc şi oregano proaspăt.

Ciolanul şi coasta se curăţă şi se taie în bucăţi mai mici. Care se pun mai apoi în castronul cu marinată şi se amestecă bine. Se sigilează cu folie alimentară şi se lasă la frigider peste noapte.

În ziua următoare, se încinge cuptorul la 200 grade, treapta a 4 a.

Se scoate afumătura de la marinat, se pune într-o tavă unsă cu unt cu tot cu mirodenii şi se acoperă cu folie de aluminiu găurită.

Se pune la cuptor şi se lasă cam 30 minute.

Între timp, într-o tigaie se pune unt şi se lasă la încins. Se taie ceapa roşie rondele şi se pune la călit. Când e uşor rumenită se adaugă gălbiorii şi se acoperă cu capac.

Se lasă totul cam 15- 20 minute să fiarbă în sucul lăsat de ciuperci.

Când este gata, se adaugă peste ciolanul scos de la cuptor şi apoi se reintroduce tava dar de data aceasta fără folie de aluminiu, până se rumenesc toate treburile pe acolo.

Se serveşte cald- fierbinte.

Notă: nu este nevoie să puneţi sare. Are afumătura destulă 🙂

5 comentarii la “Ciolan cu gălbiori la cuptor”

  1. arata excelent, sper ca cel tarziu we asta sa o incercam si noi 🙂 multumesc si spor in continuare fotobucatareselor! 🙂

  2. Anca Sandu says:

    a propos de busuioc proaspăt, voi de unde îl cumpăraţi? sau e home-made, la ghiveciu’ propriu?

  3. Cătălina Cătălina says:

    @ Anca: e din ghiveci. Am cumparat si crescut vreo 3 tufe de la o florarie de la Basarab.

  4. Cătălina Cătălina says:

    @Papuashu: succes!

    Şi mulţumim pentru vizită. 🙂

  5. doina says:

    Vai, arata bestial! si cred la fel de buna

Lasă-ne un comentariu