Fursecuri cu levănţică şi portocală

Voiam să fac azi o scurtă relatare despre greşeli şi despre consecinţele lor. Pentru ca reţeta de astăzi s-a născut cumva în urma unei erori de textură şi consistenţă.

Şi cu toate acestea am avut parte de cele mai plăcute reacţii din anturaj. Interjecţii de tot felul până la frânturi de cuvinte şi mormăituri de plăcere până la măriri şi sclipiri de ochi m-au făcut să renunţ la ideea de a nu mai scrie reţeta pe site.

Aşa că iat-o. De data aceasta, profesoară mi-a fost blânda şi graţioasa autoare a blogului Canelle et vanille, Aran Goyoaga, pe care o admir de ani buni.

3 albuşuri de ou (ar fi bine să le separaţi cu 1-2 zile înainte de pregătirea fursecurilor)
120 grame zahăr pudră
90 grame făină de migdale (pe care o puteţi face li singuri din migdale crude decojite)
40 grame zahăr tos
jumătate din coaja unei portocale
flori şi boboci uscaţi de levănţică
1 vârf de cuţit de sare

În primul rând porniţi cuptorul şi lăsaţi-l la temperatura cea mai joasă. Al meu începe de la 150 grade C, dar dacă aveţi trepte mai joase de atât începeţi de la 95 – 120 grade C.

Ouăle se separă în albuşuri şi gălbenuşuri cu o zi două înainte de pregătirea fursecurilor. În momentul pregătirii, albuşurile trebuie să aibă o temperatură echivalentă cu cea a camerei aşa că trebuie scoase din frigider cu 2- 3 ore înaintea pregătirilor.

Într-un vas uscat se pun făina de migdale şi zahărul pudră şi se amestecă împreună.

În alt vas, la fel de uscat se pun albuşurile cu sarea şi încep să se bată temeinic cu un tel. Binenţeles că puteţi folosi şi un robot de bucătărie pentru această operaţiune (eu nu mai am cum momentan, pentru că în urma unei bătălii dintre Ema şi al meu, robotul a fost înfrânt şi a căzut de la etaj).

Când se întăresc albuşurile, se adaugă treptat zahărul tos şi se continuă bătălia. Când observaţi că a ajuns la consistenţa unor bezele vă opriţi şi adăugaţi coaja de portocale.

Amestecaţi din nou şi apoi turnaţi încet compoziţia de bezea peste ingredientele uscate (respectiv migdalele măcinate fin şi zahărul pudră).

Încorporaţi cu grijă, apoi turnaţi cu o lingură sau un con special compoziţia într-o tavă (în care aţi pus hârtie de copt) formând mici prăjiturele rotunde.

Se presară levănţică.

Se lasă la aer cam 20-30 minute ca să se usuce uşor la suprafaţă, apoi se bagă 8- 10 minute la cuptor (la 150 grade C).

Se scot şi se lasă la răcit. Se servesc ca atare 🙂

Notă: cel mai bine testaţi consistenţa albuşurilor bătute întorcând vasul în care sunt ele, cu fundul în sus. Dacă spuma nu cade şi nici nu se prelinge, înseamnă că aţi ajuns la rezultatul dorit.

Lasă-ne un comentariu