Menu

Vinete cu trei feluri de brânză la cuptor

Aveam într-o seară poftă de vinete, dar nu de mult obişnuita salată de vinete coapte ci de ceva mai special. Cum primisem de ziua mea, de la prietenul Ludo o carte de bucate franţuzească bazată numai pe legume de la Marabout Chef, am căutat şi am găsit reţeta „Aubergine a la parmigiana”.

Ce fac italienii (şi francezii după ei) are o cantitate destul de mare de suc de roşii proaspăt stors (cu tot cu pulpă), dar cum sosurile roşii îmi plac mai puţin decât cele albe, m-am hotărât să dau iama în brânzeturile de prin frigider.

Aşadar, să ne apucăm de treabă.

Ingrediente (pentru vreo 6- 8 porţii îndestulătoare):

3 vinete măricele
145 g brânză cu mucegai (Saint Agur, în cazul de faţă)
200 g mozzarella proaspătă
100 g parmezan
200 ml smântână dulce
4 ouă
3- 4 linguri făină
2- 3 fire de salvie verde
4- 5 fire de busuioc
4- 5 căţei usturoi
2-3 linguri de sos de roşii cu pulpă
ulei de măsline
20- 30 g unt

Vinetele se spală bine şi li se curăţă o parte din coajă astfel încât la sfârşit să alterneze coajă- zonă curăţată. Apoi se taie felii cam de 0,5- 1 cm.

Se pune făina într-o farfurie şi 3 ouă în alta şi se bat.

Se pune ulei de măsline într-o tigaie şi se lasă la încins.

Feliile de vinete se dau prin făină, apoi prin ou şi se pun în tigaie la rumenit şi pe o parte şi pe alta.

Se porneşte cuptorul la 200 grade C şi se unge o tavă cu unt.

Se pune un rând de felii de vinete pane în tavă. Peste acest strat se pun mozzarella tăiată felii, salvia tăiată şi ea măricel şi bucăţi de brânză cu mucegai.

Peste, se aşează iau un strat de vinete pane. Cu unealta de curăţat cartofi, se taie fâşii lungi din parmezan. Se pun peste stratul 2 de vinete. Se presară busuioc proaspăt tăiat.

La sfârşit vine stratul 3 de vinete.

Într-un vas adânc se bat smântana dulce şi oul rămas. Se toarnă în tavă peste vinete.

Se acoperă cu folie de aluminiu perforată şi se bagă la cuptor aproximativ 20- 25 minute.

Când timpul expiră, se scoate tava, se înlătură folia şi se pune deasupra un strat generos de parmezan ras. Se mai lasă la cuptor 10- 15 minute.

Separat, se strivesc uşor cu lama cuţitului şi apoi se mărunţesc căţeii de usturoi curăţaţi. Se pun într-o cănuţă, se adaugă sosul de roşii şi busuiocul rupt mărunt, puţină sare şi se amestecă.

Când parmezanul se topeşte şi se rumeneşte plăcut, se scoate tava din cuptor.

Se serveşte cald cu sos lângă. Poftă bună!

Fotografii de Radu Dumitrescu.

3 Comments

  • miscellaneous
    26 august 2010 at 11:54

    heicia!

  • Ana V
    7 septembrie 2010 at 9:50

    Delicios!! Branzele astea fac totul. Cred ca ma apuc de plantat busuioc si salvie in ghiveci :D.

  • Cătălina
    7 septembrie 2010 at 19:30

    Salvie, menta, busuioc 🙂 Si ma bucur ca ti-a placut reteta.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.