Bucătărie
Franţuzească
Reţete cu carne

5 August 2010
1 Comentariu
Bucătar: Cătălina

Plăcintă cu pui (pitu-pitu)

Săptămâna trecută ai mei au plecat la nişte rude la ţară. Aşa că sora mea Andreea m-a invitat la ea să dăm un petrec monstruos, ca în vremurile bune. Mi-am tot bătut capul să găsesc nişte reţete de fel principal de mâncare şi desert din care să poată gusta şi pitica mea preferată (nepoţica mea Natalia).

Am ales într-un final să fac o plăcintă de pui, inspirîndu-mă dintr-o colecţie de reţete adunate şi publicate de Caroline Darbonne “Ma boîte de recettes- La volaille“.
După ce m-am jucat câteva ore cu prichindeii, mai ales cu Nati care voia să “tec” să mă plimb cu ea cu “chicicheta” şi să îi torn apă în găletuşe şi după ce a mai trecut căldura sufocantă, m-am apucat de treabă.

Sora mea m-a asistat din când în când, deşi trebuia să se ocupe în paralel de masa de prânz a lui Vic.

Dar iată cum s-au desfăşurat treburile.

Ingrediente:

2 piepturi de pui dezosate şi fără piele
4 pulpe superioare de pui (ori dezosate ori cu oase şi piele)
250 g bacon uşor afumat
2 cepe medii
1 foaie de aluat de patiserie (dintre cele congelate)
1-2 ouă
1- 1,5 litri apă
sare

Se curăţă pulpele de oase şi piele (pe care nu le aruncaţi). Se pune o oală cu vreo 1- 1,5 litri apă la fiert şi toate bucăţile rămase în urma dezosării se aruncă în oală şi se lasă la fiert până se obţine o supă curăţică de pui. Atenţie, e necesar să adunaţi spuma care se formează la suprafaţă.

Ceapa se taie pe jumătate şi apoi felii subţiri. Se încinge puţin ulei de măsline într-un vas şi se pune ceapa la călit până devine uşor transparentă.

Se taie bacon-ul fâşii subţiri şi scurte şi se adaugă peste ceapă. Nu se prăjeşte ci se lasă uşor la înăbuşit.

Cât timp bacon-ul şi ceapa fac cunoştinţă în cratiţă, se taie şi bucăţile de pui în fâşii subţiri, mici. Se pun în alt vas la înăbuşit în ulei de măsline. Când încep să se albească uşor, se adaugă vreo două polonice din supa de pui şi se lasă la foc mic vreo 20 minute.

Pornim cuptorul şi-l fixăm la 210 grade C (sau între treptele 4 şi 5).

Tapetăm o tavă/ vas de Yena cu puţin unt şi întindem foaia de aluat cam jumătate înăuntru cealaltă jumătate lăsând-o afară. În principiu, trebuie să îmbrăcam bine pereţii interiori şi fundul vasului cu aluat.

Când ceapa şi bacon-ul s-au cunoscut destul le punem în vas nivelând bine, pregătind un pătuc pentru pui.

Când bucăţile de pui sunt şi ele gata se pun în vas. Se toarnă supă cam până la jumătatea înălţimii vasului. Nu trebuie să acoperim bucăţile de pui.

Restul de foaie de aluat rămas afară va servi drept capac, aşadar o luăm şi o trecem peste pui, presând bine pe la margini.

Se fac 2- 3 găuri în aluat, pentru a lăsa vaporii de apă să iasă din vas şi se înţeapă uşor peste tot cu o furculiţă.

Se bagă la cuptor cam 30- 35 minute.

Se serveşte cu sosul propriu şi cu puţin iaurt. Se decorează cu morcovi cruzi şi alte legume care ştiţi că plac copilului dvs.

*Note: pitu-pitu este expresia folosită de Natişor când se referă la pui.
Lipsa condimentelor se datorează faptului că pitica preferă momentan mâncarea ceva mai light, dar sunt sigură că veţi avea inspiraţia necesară să daţi şi alte arome acestei plăcinte simple.

Un comentariu la “Plăcintă cu pui (pitu-pitu)”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Anca Sandu, Kiss the Cook. Kiss the Cook said: O reţetă pentru pitici, mămici, tătici şi bunici. http://www.kissthecook.ro/2010/08/placinta-cu-pui-pitu-pitu/ […]

Lasă-ne un comentariu