Raţă marinată cu legume la wok

Într-o seară, în care trebuia să pregătim nişte paste, Ana a venit “învingătoare” de la supermarket pentru că găsise… piept şi pulpe de raţă. Da, orice ingredient: mirodenii, tipuri de carne, brânzeturi, fructe şi legume care se găsesc mai rar sau sunt mai speciale, ne provoacă nişte stări de bucurie şi mai ales curiozitate. Încep să se lege tot felul de legături şi să se nască idei despre viitoarele reţete care ar trebui încercate.

Am păstrat pulpele şi pieptul de raţă pentru o seară în care i-am invitat pe dragii noştri Rux şi Dan. Cum Ana nu venise încă de la muncă, Rux m-a ajutat grijulie să curăţ legume, a făcut poze şi m-a susţinut sufleteşte în această nouă aventură.

După ce am căutat destul de mult o reţetă pe care să o încerc, am decis să încerc ceva în stil chinezesc şi am mers pe… mâna inspiraţiei.

Ingrediente:

Pentru marinată

2 pulpe de raţă
2 bucăţi piept de raţă
3- 4 linguri sos soya
2- 3 linguri ulei de susan
1 lingură sare de mare
1 jumătate plic condimente 5 în 1
Ghimbir

Legume şi fructe (vă recomand să vă urmaţi instinctul şi să pregătiţi ceea ce vă place mai mult). Eu am ales, de data aceasta:

3 portocale
2 ardei graşi portocalii
1 legătură de sparanghel verde
1 pungă de fasole verde congelată (când am pregătit eu reţeta încă nu apăruse fasolea verde în piaţă)
2 dovlecei
1 ardei iute verde (să rămânem în ton)
Salvie verde
ulei de măsline, sare, piper, o felie de ghimbir

Bucăţile de raţă se curăţă şi se spală bine. Cu un cuţit bine ascuţit se curătă pieptul de piele, grăsime şi oase. Vă sfătuiesc să le păstraţi pentru o viitoare supă de pui, dacă o doriţi mai aromată şi mai grasă.

Într-un vas adânc, se aşază bucăţile de raţă. Peste ele vom adăuga cu talent pe rând: ghimbir ras, sare de mare, ulei de susan, sos de soya, condiment 5 în 1, sucul de la o portocală. Se amestecă cu precizie şi rafinament, se acoperă vasul cu folie alimentară şi se lasă la frigider cel puţin 3 ore.

Când soseşte clipa dreptăţii, dulcea clipă a libertăţii (nu şi pentru raţa noastră) încingem bine ulei de măsline într-o tigaie sau wok şi pune bucăţile de raţă la prăjit. Focul trebuie sa fie întâi iute şi apoi molcom. Wok-ul se ţine în prima parte acoperit, apoi se dă capacul la o parte pentru rumenirea cărnii. Din când în când se întoarce carnea pe toate părţile.

Separat, se curăţă şi se spală toate legumele şi fructele apoi se taie după cum urmează (sparanghelul e cel mai norocos la faza asta, rămânând doar fără coadă): portocalele felii, ardeiul felii subţiri, dovlecelul felii, fasolea felii (ah, pardon, aceasta se lasă întreagă).

Se ia şi un ardei iute şi obraznic şi se taie feliuţe. De fiecare dată când veţi băga o tură de legume la wok aveţi grijă să aruncaţi în el şi din ardeiul iute.

Wok-ul se pregăteşte astfel: se lasă bine la încins, se adaugă ulei (în cazul nostru de măsline) care se întinde bine pe pereţi (ai wok-ului, 🙂 ), se lasă o felie de ghimbir pentru aromatizare, se adaugă sare şi piper şi se începe călirea legumelor.

Când carnea este frumos colorată şi rumenită se scoate în vasul de servit şi se lasă deoparte până când se termină de preparat şi legumele. Dacă vă sincronizaţi cum trebuie, ar trebui să teminaţi şi una şi alta cam în acelaşi timp. Ca să le puteţi servi la aceeaşi temperatură.

Alături merge o bere rece sau un vin roşu lăsat cu o oră în urmă la respirat.

Poftă bună. 🙂
Notă: ştiu că de câteva reţete încoace mâinile mele arată de parcă n-aş respecta nici cele mai simple reguli de igienă. Adevărul este de fapt că după dulceaţa de nuci am rămas cu urme de iod pe mâini aproape o lună de zile. Deh, arta cere sacrificii…

Un comentariu la “Raţă marinată cu legume la wok”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Anca Sandu. Anca Sandu said: RT @KissTheCookRo: What's cooking duck?! http://www.kissthecook.ro/2010/07/rata-marinata-cu-legume-la-wok/ […]

Lasă-ne un comentariu