Menu

Focaccia cu două topping-uri delicioase

Focaccia cu două topping-uri delicioaseContinui tradiţia de a încerca reţete din Italia, cu două tipuri de focaccia. Focaccia e o pâinică plata şi subţirică dar pufoasă presărată cu diverse topping-uri care o aromatizează, servită de italieni dimineaţa, ca aperitiv sau în loc de pâine pe la vreo salată.

Acum câteva sâmbete am pregătit pentru Cătă, Radu, Rux şi Dan două foccacii, una umplută cu brânzeturi şi rucola, servită ca aperitiv şi cea de-a doua cu ceapă şi roşii cherry pe care am servit-o ca pâinică pentru sepia umplută cu brânză. Pentru prima experientă din domeniul pâinii mi-a ieşit surprinzător de bine, aşa că promit să mai fac. Ca de obicei, m-am inspirat din cărţile de bucate ale lui Jamie Oliver.

Ingrediente, pentru aluat (pentru ambele focaccia, voi ajustaţi în funcţie de dimensiunile pe care doriţi să le faceţi):
1kg făină (Jamie recomandă combinarea jumi-juma a fpinei albe cu cea grişată, eu pe cea din urmă nu am ştiut de unde să o iau, deci am folosit doar albă)
625ml apă călduţă
30g drojdie proaspătă
30g miere
30g sare

Pentru început amestecăm drojdia cu mierea şi le amestecăm până drojdia devine lichidă. Apoi, facem un munte de făină pe masa de lucru şi în mijlocul lui facem o gaură, ca la un vulcan. Punem in mijloc sarea, drojdia şi cam jumătate din cantitatea de apă şi începem să încorporăm din făină, cu grijă să nu dărâmăm pereţii vulcanului şi să vărsăm conţinutul. Când compoziţia lichidă devine suficient de tare începem să o frământăm adăugând din când în când câte puţină apă, încorporând astfel şi restul de făină.

Când am terminat apa şi făina a fost toată încorporată, mai fământăm 5 minute şi apoi adunăm tot aluatul grămadă şi îl crestăm de câteva ori cu cuţitul, să îl ajutăm să crească. Îl lăsăm la dospit într-un loc cald şi umed, pe lângă aragaz-ul pornit de exemplu. Trebuie să-şi dubleze volumul într-un interval de 40 de minute – o oră şi jumătate. Al meu şi l-a triplat în 45 de minute.

Bun, după c ealuatul s-a făcut mare îl luăm la frământat din nou, scopul fiind să-i scoatem tot aerul afară. Îl lovim, îl trântim şi-l întoarcem pe toate părţile. Veţi vedea că nu e greu şi e chiar distractiv :). În câteva minute suntem gata şi putem să ne apucam de topping-uri.

Ingrediente pentru topping-ul de ceapă cu roşii cherry:
4-5 linguri de ulei de măsline
4 cepe roşii mari
300g roşii cherry
o mână de busuioc proaspăt

Călim ceapa tăiată julien în uleiul de măsline. Întindem o foaie de aluat de aproximativ 5mm şi o punem într-o tavă potrivită ca mărime. Punem deasupra ceapa călită si din loc în loc înfingem în aluat jumătăţi din roşiile cherry. Presărăm busuioc din belsug, tăiat mare. Lăsăm tava la cald pentru aproximativ jumătate de oră, să crească din nou şi apoi o dăm la cuptor pentru 15 minute la 220 grade Celsius (treapta 5). Când o scoatem putem să o presărăm cu ulei de măsline. De servit o servim după ce se răcoreşte puţin.

Putem să o servim ca aperitiv, ca pâine pentru salate sau alte reţete uşoare, este delicioasă!

Ingrediente pentru topping-ul de brânzeturi şi rucola:
150g parmezan ras (Grana)
150g gorgonzola tăiată cubuleţe
100g Gouda rasă
2 mâini de frunze de rucola
3 linguri de ulei de măsline
1 mână de frunze proaspete de marghiran

Întindem foaia de aluat cât să fie de două ori mai mare decât tava în care vrem să coacem focaccia şi o punem în tavă (jumătate din aluat bineînţeles rămânând în afară). Ungem bine foaia pe interior cu ulei de măsline şi punem în tavă brânzeturile amestecate. Adăugăm frunzele de rucola şi pe cele de marghiran spălate şi acoperim compoziţia cu restul de cocă, apăsând uşor cu degetele pe margini, pentru a se lipi. Crestăm foaia de deasupra din loc în loc şi presărăm marghiran tocat măricel. Lăsăm tava la odihnit pentru jumătate de oră la cald, să mai crească puţin şi apoi o dăm la cuptor pentru 25 minute la 200 grade Celsius (treapta 4).

Are un gust destul de sofisticat şi fin, este ideală de servit ca aperitiv cât încă este caldă.

Poftă bună!

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.