Menu

Prăjitură cu migdale şi nuci

Vă voi prezenta acum o reţetă de tort foarte uşor de realizat, care nu are nevoie de făină. Îl puteţi servi cu diverse creme, sosuri de ciocolată sau de fructe, fructe in caramel şi alte minunăţii aducătoare de surplusuri de calorii regretabile în corpul nostru.

Am o slăbiciune pentru prăjiturile fără făină, vă zic de pe acum. Sunt mai uşoare, nu-ţi mai faci griji dacă aluatul îţi iese prea moale sau prea tare, dacă blatul sau checul sau ce faci tu acolo iese sau nu pufos.

În cele ce urmează, vă fac deci martori la realizarea tortului cu nuci şi migdale după reţeta lui Jamie Oliver, din cartea sa cu nume aproape pr0n : „Întoarcerea bucătarului care se dezbracă … de secrete”, volumul 10.

Ingrediente (pentru 15-16 porţii):

225 g migdale, curăţate de coajă si pieliţă (eu am avut gata pisate cumpărate din Franţa)
225 g nuci, curăţate de coajă
450 g ciocolată de menaj (şi acum intervine gustul fiecăruia, pentru că avem de ales între ciocolată albă, cu lapte sau neagră)
1 linguriţă şi jumătate de pudră de cacao
375 g unt
150 g zahăr pudră (eu am măcinat zahăr tos alb)
8 ouă mari
Sare

Întâi şi întâi daţi drumul la cuptor la treapta 4 (190- 200 grade C).

Apoi, mărunţiţi, pisaţi şi măcinaţi nucile, migdalele şi ciocolata, după posibilităţi.

Dat fiind că în urma unui mic accident datorat interacţiunii dintre mine şi Emma, o parte din robotul de bucătărie a căzut de pe geamul de la bucătărie, eu am realizat operaţiunile în blender pe modul „Varipulse”. Zgomotos mod, dar eficace.

După ce suspectele de mai sus sunt înfrânte şi mărunţite, se amestecă toate într-un vas mare, adânc împreună cu cacaua. Separat, untul lăsat din timp la înmuiat, se amestecă cu zahărul pudră folosind o paletă de lemn. Apoi, rând pe rând se adaugă gălbenuşurile de ou. Spre norocul nostru, fratele Anei şi-a amintit că are acasă ouă de la găinile părinţilor şi ne-a adus vreo 2 duzini. Peste această compoziţie moale şi pufoasă turnăm amestecul de nuci, migdale şi ciocolată amestecînd vertiginos. Ioana s-a ocupat de operaţia aceasta în timp ce eu băteam de zor albuşurile. Pentru că da, după ce le adăugaţi puţină sare, daţi în ele ca la fasole până devin pufoase.

Acum, am ajuns la faza în care albuşurile bătute se toarnă peste amestec încorporându-se grijuliu.

Pregătiţi tava de copt, punând în ea hârtie pergament tapetată cu unt şi puţină făină. Turnaţi compoziţia. Nivelaţi cu paleta de lemn.

Băgaţi la cuptor şi lăsaţi cam o oră. Scoateţi, lăsaţi să se răcească.

De ornat, am ornat cu sos de ciocolată şi felii de migdale prăjite. Alături, fructe diverse în sirop de caramel cu suc de portocale.

3 Comments

  • negoita simona andreea
    14 iunie 2011 at 13:32

    Cum a iesit? Vreau sa fac si eu maine.

  • Cătălina
    14 iunie 2011 at 13:36

    A iesit foarte bine. Ciocolata s-a topit in blat si l-a facut umed pufos. Cu cat mai buna ciocolata, cu atat mai buna prajitura. 🙂

  • Andreea
    4 ianuarie 2012 at 15:48

    Am făcut şi eu minunea asta de prăjitură cu migdale. A ieşit absolut delicioasă. Mulţam fain pentru indicaţiile precise şi preţioase. Voi încerca prăjitura siropoasă cu mere 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.