Chinezească
Reţete cu carne

17 April 2010
Nici un comentariu
Bucătar: Cătălina

Oaie picantă cu legume

Până pe la vreo 26 de ani nu prea voiam să mă ating de ardeiul iute. De când am mâncat la un moment dat cu o ciorbă fierbinte de văcuţă cu multă smântână, am zis că nu trebuie să lipsească din casă. Aşa că acum am ardei iute diverse soiuri proaspăt (la ghiveci), uscat întreg, uscat fulgi, murat, praf. Picant să fie. Arzător, usturător şi flamboiant… Poezie, ce mai.

Dar să revenim la oile noastre. Oaia mai precis.

Ingrediente:

Oaie, pulpă- cam 0.5 kg
Legume diverse – proaspete şi congelate: ardei gras roşu, galben, verde, fasole verde, mazăre tânară păstăi, morcovi mini, muguri de soia, urechi de lemn.
Sos stridii
Sos soia
Condimente chinezeşti
Orez basmati mix – 1 cană
Ghimbir
Sare

Ştiam eu că, de cele mai multe ori, carnea pentru mâncărurile chinezeşti se lasă de cu seara cu diverse mirodenii la marinat, aşa că în seara de dinainte am pus oaia în diverse după cum urmează:  carnea tăiată fâşii subţiri, pusă într-un vas adânc, a luat la cunoştinţă de prezenţa uleiului de susan, niţică bere japoneză, ceva sos de stridii (vegetal), sare, miere, ghimbir ras şi condimente chinezeşti (13 în 1). S-a odihnit ea aşa cam 14 ore şi când am scos-o de la frigider era rozalie şi înmiresmată, de mai mare dragul să o găteşti.

În după-amiaza cu pricina, am scos-o de la marinat, i-am admirat culorile şi miresmele şi am hotărât ce soartă va avea.

Într-un wok mare (nu trebuie sa vă lipsească din casă), se încinge bine ulei de susan. Se adaugă o felie de ghimbir proaspăt, câţiva ardei iuţi dintr-aceia mici şi foarte obraznici) nişte sare şi se căleşte oleacă până începe să miroasă (mmmm).

Carnea scursă (dar cu mirodeniile pe ea) se pune în wok împreună cu câţiva ardei iuţi uscaţi fărâmaţi şi cu două palete de lemn se amestecă în continuu ca într-o salată până când se rumeneşte bine pe toate părţile. După ce are parte de acest tratament de înfrumuseţare, se pune la odihnit într-un vas.

Tot în wok (curat) se încinge bine ulei de susan şi o feliuţa de ghimbir. Apoi pe rând intră în scenă urechile de lemn, ardeiul roşu, verde şi galben gras, tăiat mare, ceapa roşie rondele, morcovii mini, mugurii de soia, mazărea păstăi tinere, fasolea verde şi se amestecă cu două palete fix ca într-o salată până când toate se rumenesc uşor (fără să se înmoaie – carevasazică al dente). Se adaugă sos de stridii şi sos de soia.

Se retrag şi ele frumos într-un vas şi ne ocupăm de orez.

Să tot fie o cană de orez basmati mix (cu tot felul de sortimente de orez: cu bob alb, galben, negru, alungit). Se spală şi se pune într-o strecurătoare de metal deasupra unui vas cu apă clocotindă (puteţi să-l fierbeţi şi direct în apă, dar îl lasaţi cam 15-20 minute, ca să nu se facă terci).

Şi serviţi împreună pe farfurii + beţişoare.  Şi bere japoneză sau sake (am găsit in Cora).

Lasă-ne un comentariu