Menu

Înghețată vegană din căpșune (bonus: cum să faci cipsuri din căpșune la cuptorul electric)

Inghetata de capsune vegana2-5_micVinerea trecută, mergând spre casă cu un kil de căpșune cumpărate din piață mă gândeam că, în loc să le mănânc pe toate, aș putea face un desert. Desertul l-am compus pe drum. M-am gândit întâi să fac un crumble crocant și aromat ca cel pe care l-am învățat de la Chef Cezar Munteanu, cu ocazia unor ore de gătit organizate de Electrolux, numite ele More Inspiration4Cooking– mai precis, cele de bucătarie suedeză.

Dar cum socoteala de pe stradă nu coincide cu cea de acasă, crumble-ul s-a transformat în butter fudge deLuxe de la Lidl, varianta Irish Cream Liqueur. Personal, nu am pus mult pentru că era destul de dulce, dar a echilibrat gustul acrișor al înghețatei.

Și-mi mai trăznise mintea ceva. Să usuc felii de căpșune. Așa că vineri seara, odată ajunsă acasă, am spălat o parte din fructe, le-am lăsat la zvântat și le-am executat după cum urmează.

Obs: Dacă aveți mașină de înghețată cu vas detașabil, e bine să-l puneți la congelator măcar cu o seară înaintea zilei în care vreți să preparați înghețată, sorbet sau altele asemenea.

Ingrediente pentru înghețată vegană de căpșune

400 g căpșune proaspete
2 linguri mari de melasă de rodii
(aproximativ 50 g)
50 g zahăr brun
200 lapte cocos
1-2 fire oregano verde
1-2 fire mentă verde

Pentru felii de căpșune uscate (atenție, ies mai multe decât sunt necesare pentru această rețetă dar pot fi folosite cu altă ocazie)

Pentru o tavă de cuptor, am folosit aproximativ 200 g căpșune proaspete

Pentru decor

felii de căpșune uscate
frunze de oregano

Fudge de Irish Cream Liqueur fărâmițat– opțional (cu el, rețeta nu mai este vegană)

Cu o zi înainte pregătirii înghețatei se vor face următoarele: căpșunele pentru bază se spală, se lasă la zvântat, se pun într-un vas împreună cu melasa de rodii, se acoperă și se lasă la frigider peste noapte.

Se pornește cuptorul (electric, pe ventilație) și se lasă la 50 grade C.

Căpșunele spălate și zvântate se taie în felii groase de 3 mm (vedeți la ochi, nu stați cu rigla că trece primăvara :D). Se pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt și se așează feliile fără să se atingă unele pe altele. Se bagă la cuptor pe raftul din mijloc. De obicei se întorc cam la două ore dar cum eu m-am băgat la culcare după ce le-am pregătit, le-am lăsat 5 ore și jumătate pe o parte și când m-am trezit, le-am întors pe partea cealaltă și le-am mai lăsat o oră și 20-30 minute. Când le-am scos erau perfect uscate, crocante, nu se lipeau de mână și nu erau moi la pipăit.

Pentru înghețată se scot căpșunele de la frigider, se pune și zahărul pe ele și se pun pe foc mic. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se micșorează focul și se lasă la fiert cam 15-20 minute (ideal este să lase sirop, fără ca acesta să se evapore foarte mult). Se ia cratița de pe foc, se adaugă oregano-ul și menta, se acoperă și se lasă la răcit.

Când este rece, compoziția de transformă în piure cu ajutorul unui blender, apoi se adaugă laptele de cocos și se omogenizează. Se lasă la frigider măcar o oră.
Se toarnă în mașina de înghețată și după 20 minute este gata de mâncat. dacă vă place mai tare o mai puneți la congelator 30- maxim 60 minute (din cauza laptelui de cocos se întărește prea mult). se ornează cu felii de căpșune uscate, frunze verzi de oregano și mentă, fudge fărâmițat (acesta este opțional, dacă țineți post sau aveți o dietă vegană).

Nutrition Facts
Per 175 g (4)

Amount % Daily Value*
Calories 204
Total Fat 11g 17%
Sodium 6mg 0%
Total Carbohydrate 27g 9%
Sugars 19g
Protein 2g 4%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Alte înghețate de căpșune găsim la:

Teo Bucătar- cu frișcă
Rețete ca la mama- cu iaurt
Laura Adamache- fără mașină de înghețată
Caietul cu rețete- cu frișcă și iaurt
Enjoy dessert- cu ciocolată
Teo’s Kitchen- cu lapte condensat
Maya’s World- cu smântână
Diva în bucătărie- cu brânză Philadelphia
Pasiune în bucătărie- cu iaurt și frișcă

6 Comments

  • Bogdan
    7 aprilie 2014 at 13:14

    Daca esti curioasa sa incerci si guma de xanthan in inghetate (o face cremoasa fara sa adaugi grasime), iti poti furniza niste materie prima 🙂

  • Cătălina
    7 aprilie 2014 at 13:18

    Mi-a trimis The Wondering Oltean o sacoșă cu tot felul, inclusiv gumă de xanthan. O să o încerc cât de curând la un sorbet 😉 Merci de pont!

  • Brindusa
    7 aprilie 2014 at 19:36

    Hop si eu, ca-i inghetata 😉 Melasa de rodii e aia care se gaseste la magazinele arabesti? Ca imi zambeste inghetata asta

  • Cătălina
    7 aprilie 2014 at 19:41

    Chiar ea!

  • […] mai aveți o rețetă de înghețată de căpșune pe kissthecook; partea bună e că este vegană (dacă vreți să țineți post sau aveți o astfel […]

  • Reteta de Rosii uscate | KissTheCook
    15 septembrie 2016 at 11:57

    […] diverse legume: ciuperci de vreo 3 feluri (hribi, ghebe, galbiori de toamna), chisuri de sfecla, felii de capsuni si altele. Am experimentat facand intai cantitati mici si apoi, treptat, mai mari. Cu legume […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.