Menu

Colțunași (wontons) umpluți cu carne de porc și creveți

Wontons_mici-55Anul trecut, cu ocazia ultimei vizite în Finlanda, am găsit într-o consignație de-a lor, o carte cu rețete scrisă de Ken Hom. M-au atras din prima rețetele arătoase și deloc greu de făcut. De unde să știu eu că voi lucra primele rețete din carte în doar câteva luni (am o listă mare de așteptare cu rețete de testat)?

Acum vreo două zile m-am apucat de prima dintre ele. Și o și scriu acum. Înainte de a mă desfășura în cuvinte și imagini aș vrea să vă spun că pe 19 februarie va debuta Noul An Chinezesc. Cu ocazia acestui eveniment, cei de la Maresi Foodbroker au decis, împreună cu simpaticele Oana și Diana de la Savori Urbane, să lanseze o campanie de gătit în stil asiatic printre bloggerii români.

Așadar, Savori Urbane prezinta “Shan’shi – The Asian Connection” . Mai precis, 12 bloggeri (printre care și KissTheCook) înarmați cu 12 wok-uri, vor pregăti 24 (sau mai multe) rețete ajutându-se de cele 12 seturi complete de ingrediente asiatice Shan’shi.

Ca fapt divers eu am avut foi de wonton gata pregătite (au călătorit câteva mii de kilometri împreună cu mine și cu Juha). Dar se pot face acasă. Indicații despre cum se pot face găsiți la Radu Popovici pe blog.

Ingrediente pentru colțunași (wontons) umpluți cu carne de porc și creveți

400 g carne de porc tocată
100 g creveți
(de preferat să nu fie prefierți însă eu nu am găsit altfel)
4-6 cepe verzi subțiri
o bucată de ghimbir cam de două degete
2 lingurițe/vin oțet de orez
2 lingurițe sare de mare
1 linguriță piper negru măcinat
1 linguriță zahăr brun
1 linguriță condimente pentru wok Shan’shi
2 linguri ulei de susan
1 albuș de ou

600 ml ulei de rapiță sau de floarea-soarelui pentru prăjit.

Eu am făcut o parte la aburi (în coș de bambus) și o parte i-am prăjit în baie de ulei.

În primul rând, se curăță rădăcina de ghimbir și se toacă mărunt. Apoi, se curăță și spală ceapa verde și se toacă mărunt. Creveții se curăță de coji și intestine. Se toacă mărunt.

Într-un vas încăpător se pun carnea tocată de porc, creveții tocați, ceapa verde, ghimbirul. Se adaugă sarea, piperul, condimentul pentru wok, uleiul de susan, oțetul de orez, zahărul brun, albușul de ou. Se amestecă cu o furculiță sau bunica style- se frământă cu mâna până se omogenizează. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă la rece 1-2 ore.

Foile de wonton au cam 10 cm x 10 cm și vin 40 buc la pachet (200 g). Având un strat de amidon pe ele nu se lipesc între ele sau de suprafața de lucru ceea ce le face ușor de utilizat. Vă trebuie totuși rădare pentru că împachetarea ia ceva vreme.

După cele două ore petrecute la frigider, se ia vasul cu umplutură și alături un pahar cu apă în care trebuie să fie o perie pentru aluat. Cum se întâmplă treaba? Se ia o foaie, se periază marginile cu apă, se pune o linguriță de umplutură și apoi se pliază pe diagonală (caz în care forma este triunghiulară) sau se strânge ușor între degete (obținându-se niște săculeți).

Între timp, se pune apă într-o oală care ar trebui sa aibă diametrul un pic mai mic decât cel al coșului de bambus. Se pune pe foc mediu, la fiert. Se așază coșul în loc de capac pentru oală și când apa începe să clocotească ușor, se pun 8-10 wontons pe fiecare nivel al coșului (are 2). Se acoperă cu capacul și se lasă să fiarbă la aburi pentru 20 minute.

În wok sau într-o altă oală se pune uleiul și se lasă la încins pe foc mic spre mediu. Ideea e să fie fierbinte dar să nu se ardă, să nu fumege. Se pun colțunașii în uleiul încins, fără a se înghesui. Se lasă cam 3-4 minute, se învârt pe toate părțile, să se rumenească bine. Se pun într-o strecurătoare cu 2-3 straturi de șervețele de bucătărie. Să se ducă surplusul de ulei.

Se servesc calzi cu sos iute sau sos dulce-acrișor (Shan’shi are din ambele) sau cu sos soya.

Și acum, încă o parte frumoasă a acestei colaborări, de data aceasta, pentru voi, cititorii Kissthecook:

Poți câștiga și tu un set complet de ingrediente Shan’shi, un wok și setul aferent de ustensile, dacă te înscrii cu un comentariu pe pagina oficială a campaniei de la Savori Urbane. Spune acolo cu ce ingrediente ai găti tu o rețetă asiatică!

Nutrition Facts
Per 1 piece (40)

Amount % Daily Value*
Calories 57
Total Fat 4g 6%
Sodium 33mg 1%
Total Carbohydrate 2g 1%
Protein 3g 6%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

9 Comments

  • Oana Igretiu
    10 februarie 2015 at 13:06

    Senzationali wontons ati facut! Si cand vad si pork belly acela rumen pe langa ei… hmmm 🙂

  • Adina (cartederetete.ro)
    10 februarie 2015 at 13:08

    Tare mai duc dorul foilor de wonton, asa ca te inteleg ca le-ai purtat cu tine mii de kilometri. Am facut de casa, dar e prea migaloasa treaba si e atat de simplu cand sunt gata facute. Foarte faine sunt wonton-urile tale!

  • Cătălina
    10 februarie 2015 at 13:46

    Să știi că am făcut și acasă dar mi-a luat destul de mult timp. Aproape că n-am mai avut poftă să-i mănânc de la atâta treabă :))

  • Cătălina
    10 februarie 2015 at 13:47

    Da, da, abia aștept să pun și postul cu porcul. Că bun a mai fost 😀

  • Laura Laurentiu
    11 februarie 2015 at 16:57

    Ce faini is si ce pofta mi-ai facut!

  • Adina (cartederetete.ro)
    12 februarie 2015 at 15:50

    Acelasi feeling l-am avut si eu :))) E greu, mai ales dupa ce folosesti foile de wonton de magazin

  • Cătălina
    12 februarie 2015 at 15:51

    Da :))

  • Sasha
    27 martie 2015 at 16:46

    Sa inteleg ca nu prea am sanse sa gasesc foi de wonton prin Bucuresti? :-s

  • Cătălina
    27 martie 2015 at 17:07

    Este posibil sa gasesti la Dragonul Rosu (congelate).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.