Prăjitură cu rubarbă și mac

Nici pe departe o prăjitură extraordinară, pe care s-o ții minte toată viața, acest desert este însă excelent lângă o cafea sau un ceai băut după-amiaza.

Este acrișoară datorită rubarbei, echilibrată cu dulcele stratului subțire de bezea pârlită nițel la grill (pentru că nu am arzător).
Și-am făcut-o pentru că “nu ne-ai mai făcut demult un desert, ce e cu tine, vrem ceva dulce” plus că rubarba e în sezon, avem până și în curtea blocului niște tufe. Cea folosită la prăjitură este însă de la soacră. Tot de la soacră sunt și ouăle de la găini de curte și macul.

Dar, revenind la desert și fără să mă întind prea mult la vorbă că am o durere de cap de îmi vine să mă ascund sub pătură și să zac acolo…(Măcar la prânz fac un ramen cu shiitake, king oysters și enoki, o să mă simt mult mai bine).

Așa, gata, lista de ingrediente:

200 g făină albă de grâu, cernută (dacă nu vă e prea lene)
130 g zahăr brun melasă (acela umed și nu foarte dulce și cu aromă subtilă de caramel)
150 g unt
2 ouă mari
150 g iaurt gras
(10% grăsime)
coaja de la o lămâie
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
1/4 linguriță sare

200 g căpșune proaspete sau congelate
200 g rubarbă proaspătă sau congelată
1 lingură zahăr brun

2 albușuri de ou
100 g zahăr tos alb

Se pornește cuptorul și se lasă la 175 grade C. Într-o crăticioară se spun căpșunele (curățate, spălate, scurse) și zahărul. Se aduce la fierbere amestecul și apoi se lasă pe foc mic vreo 7-8 minute, că-s puține. După acest timp se pune și rubarba (spălată, curățată și tăiată felii). Se lasă doar 2-3 minute maxim, se ia crăticioara de pe foc și se pune la răcit.
Făina se amestecă cu toate celelalte praguri, respectiv sarea, bicarbonatul de sodiu și praful de copt.

Într-un vas larg se pun untul la temperatura camerei și zahărul melasă. Se bat bine cu un tel, mixer până când se obține o cremă pufoasă. Se adaugă oul unul câte unul, amestecându-se continuu. Și chiar dacă arată dubios, adică tăiat cumva, se ingnoră acest lucru și se continuă cu: o treime din cantitatea de iaurt + coaja de lămâie, apoi o treime din făină + tot macul, apoi a doua treime de iaurt, a doua de făină, a treia de iaurt și în sfârșit a treia de făină. Binențeles că între toate aceste adăugiri se amestecă bine.

Se obține un amestec/ aluat?/ cremos cu bobițe de mac, care miroase tare bine.

În tava de copt tapetată cu hârtie se toarnă amestecul RECE de căpșune și rubarbă. Se nivelează cât de cât și se pune și compoziția care se nivelează și ea cu paleta de silicon. Se bagă la cuptor pentru 50 minute și cam aia e.
Dar stați așa. Se spală bine vasul în care a fost compoziția, se spală și paletele mixerului pentru că urmează bezeaua. Și bezelei nu îi plac grăsimile așa că nu trișați cu spălatul și uscatului vasului.

Se pun cele două albușuri cu 2-3 picături zeamă de lămâie apoi se bat cu sete (și cu mixerul) până își dublează volumul. Apoi se adaugă zahărul treptat și se bate în continuare până se obține o bezea lucioasă, tare și care nu cade din vas dacă îl întoarceți.

Se scoate prăji din cuptor (eventual se testează cu un pai dacă este gata și dacă nu, se mai lasă vreo 5 minute), se lasă la răcorit, se pornește grill-ul de la cuptor la 200 grade C. Se pune bezeaua pe prăjitură, se vălurește drăguț cu o lingură sau o paletă și se baga sub grill. Dar la o distanță decentă, să nu vă treziți că ia foc. Măcat 10 cm să fie între prăjitură și grill.

Și gata. Se servește caldă/rece/de la frigider (poza cu feliile sunt după ce a stat la frigider o zi și nu mai pare așa pufoasă dar ea este).

Ce voiam să mai zic: dacă sunteți în Finlanda, se anunță furtuni azi, mâine, apa din Näsijärvi e bună de baie, în curând înflorește liliacul și în Sorsapuisto au fost aduse famillile de găini, cocoși și pui. Și un fazan amărât că i-a fugit femela.

Etichete: , , , ,

Lasă-ne un comentariu