Menu

Orzotto cu piersici caramelizate

Înainte de Paște am primit un pachet plin cu bunătăți de la Sun Food. Printre ele era și o cutie de compot de piersici. Apoi, inspirată de sosirea sărbătorilor de iarnă vremea rece de afară, m-am gândit să fac un orzotto bogat și cremos peste care să pun felii de piersici caramelizate ușor în tigaie. Cu unt și vanilie. Să ne țină de cald și bine. Și chiar ne-a ținut.

Mie că l-am învârtit și amestecat de m-au luat toate căldurile și lui Juha că l-a mâncat fierbinte și repede.

Există vreo problemă cu acest orzotto? Nu, iese la fel de cremos ca un risotto corect, iese mai gustos pentru că orzul prăjit ușor în unt capătă gust de nucă nouă, și iese foarte bogat. Poate doar faptul că va trebui să învârtiți în el destul de mult timp să fie un neajuns 🙂

Ingrediente pentru orzotto cu piersici caramelizate

250 g orz integral (se găsește de la Solaris, cam în orice magazin mai măricel)
150 ml vin rose
1 conservă compot de piersici
din care 300 ml sirop
400 ml apă
100 ml smântână dulce 30%
650 ml lapte
20-50 g zahăr muscovado (în funcție de cât vreți de dulce, siropul are și el zahăr)
1 păstaie vanilie sau 1 linguriță extras
100 g unt
(80 g pentru orzotto, 20 g pentru piersici)
sare (un vârf de cuțit)

Pentru trebșoara aceasta gustoasă o să trebuiască murdărite 2 crăticioare mici și una mare, după cum urmează. Smântâna, laptele și sarea se pun într-una dintre ele și se lasă pe foc mic până ajung la punctul de fierbere. Apoi se trag deoparte (să nu dea p-afară, să nu se afume, etc). În cealaltă crăticioară mică se pun apa și siropul de piersici. Se pun și ele pe foc și se aduc la punctul de fierbere, apoi se lasă focul mic (cea mai mică flacără/nivel).

În crăticioara mare se încălzesc 40 g unt, apoi se adaugă orzul (nespălat!) și se călește amestecându-se până începe să aibă un vag miros de nucă. Se adaugă vinul, se amestecă până se duce lichidul și apoi se trece la sirop. Polonic cu polonic se toarnă peste orzotto și între, se amestecă. Când este gata și partea aceasta se adaugă polonic cu polonic laptele și smântâna. Amestecându-se mereu între ture.

Se testează câteva boabe de orz. NU trebuie să fie înflorite ca arpașul din colivă ci boabele trebuie să rămână întregi, să fie destul moi iar tot ansamblul cremos.
Atenție! Dacă din varii motive, boabele nu sunt încă destul de moi, se încălzesc 200 ml lapte și se pun în orzotto și se amestecă până se absoarbe și acesta. Se ia de pe foc, se adaugă 40 g unt, se amestecă bine, se pune capac și se trece la piersici.

Piersicile se taie felii subțiri. Într-o tigaie încăpătoare se pune untul, iar când e topit și încins se adaugă piersicile și boabele/extrasul de vanilie. Se lasă pe foc mediu și se întorc când sunt ușor rumenite. Sunt gata când au ceva margini brune ici colo (vezi imagini).

Se pune orzotto în farfurie, apoi o lingură două trei de piersici și se servește cald/fierbinte.

Florile comestibile sunt de la Microgreens România, desigur.

Note:

Câteva rețete de risotto dulce cu fructe găsim la:

Ana și Radu– risotto cu lapte, piersici, vanilie
Cristi– risotto cu mere și ciocolată albă
Cristina, Diva– risotto cu cocos (lapte, zahăr, nucă)
Anca– risotto cu ananas, fulgi de migdale
Isabela– risotto cu prune uscate

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.