Menu

Supă cremă de dovleac (Hokkaido) cu paprika afumată și alune rumenite

Nu aveam vreo intenție să pregătesc supă cu dovleac zilele astea, dar când am văzut frumusețea aceasta de hokkaido la magazin am zis că e musai să fac o rețetă cu el. Cel mai probabil voi mai cumpara unul pentru că am ochit o rețetă de gnocchi la James Oliver pe care trebuie neapărat să o gătesc.

Spre deosebire de dovlecii pe care îi știu de mică (plăcintarul și cel mare și gras), dovleacul acesta are între 1-2 kg și pulpă foarte fină, nu atât de făinos-fibroasă. După coacere arată fix ca un cartof dulce copt. Iar pielea este subțire și finuță. Am citit câteva rețete și sunt unii bucătari care îl folosesc cu tot cu coajă. Am fost tentată să fac acest lucru dar nu știam sigur la ce să ma aștept. Lui Juha i s-a părut și mai dulce decât un dovleac normal.

Rețeta de față este vegană (de post), destul de bună și poate fi îmbunătățită după cum crede fiecare de cuviință. Eu am făcut-o cu mai puține mirodenii decât de obicei ca să poată mânca și Erik.

Ingrediente pentru supă cremă de dovleac Hokkaido cu paprika afumată și alune rumenite (2-4 porții)

1 dovleac (hokkaido) (cel folosit de mine a avut 1,2 kg necurățat)
1 cutie lapte cocos (400 ml)
600 ml supă de legume
1 lingură ulei rapiță/floarea-soarelui
1 ceapă albă mică
2 căței de usturoi
1+2 linguri ulei de măsline/ susan (eu am folosit de susan)
1 linguriță paprika afumată
2 stele anason
1-2 fructe de cardamon verde
50 g alune de pădure crude

sare după gust
fulgi de ardei iute

În primul rând se pornește cuptorul și se lasă la 170 grade C.
Se taie dovleacul în două părți, se scot semințele cu o lingură, apoi se taie felii. Se pune hârtie de copt într-o tavă de cuptor și se așază feliile. Se presară paprika afumată pe ele și uleiul de măsline/susan și se bagă la cuptor pentru 40-45 minute.

Separat, se curăță ceapa, usturoiul, apoi se toacă mărunt. Se călesc ușor în uleiul de rapiță. Se toarnă supa de legume, se adaugă anasonul și cardamonul și se lasă pe foc mic, sub capac, vreo 10-15 minute).

Într-o tigaie se pun alunele pe foc mediu și se rumenesc bine pe toate părțile. Dacă nu vă plac alunele și aveți mai multă răbdare decât am avut eu, curățați semințele de dovleac și rumeniți-le în tigaie.

Bun, se scoate tava din cuptor, se lasă nițel la răcorit și apoi se curăță dovleacul de coajă (dar v-am spus mai sus, o puteți lăsa și pe ea). Se pune dovleacul într-un blender, se adaugă supa din care au fost scoate anasonul și cardamonul, jumătate din cutia de lapte de cocos. Se amestecă și se pasează foarte bine. Se adaugă cele 2 linguri de ulei de susan/măsline. Se continuă pasarea.

Restul de lapte de cocos se bate spumă cu un tel. Alunele se taie mai mărunt, cu cuțitul.

Lui Erik i-am dat fără sare. Când am mâncat noi am pus și sare, și o lingură de lapte de cocos bătut, și alunele prăjite și fulgii de ardei iute.

Mai am aici o rețetă de supă de dovleac, dacă preferați alte mirodenii 😀

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.