Menu

Pâine crocantă din secară cu semințe

Eram la socrii acum vreo 2 săptămâni și la prânz au apărut pe masă niște pâinici uscate cu multe semințe. Cam ca cele tip Wasa. Nu mi s-au părut foarte atrăgătoare la început dar după ce am gustat una nu m-am mai oprit din mâncat. I-am cerut rețeta Leenei și după ce m-am întors de la o tură de cules de ciuperci, am găsit o hârtie pe masă cu ingrediente și temperaturi.

Leena, soacra mea face foarte multă pâine. De câte ori merg pe la ea mănânc alt tip. Coace la câteva zile multe pâini pentru ea și vecini. Pâine neagră, albă, integrală, cu nuci, cu semințe, pâine plată finlandeză din secară (care se ține la uscat băgată pe o bară), și multe alte tipuri.

Această pâine crocantă și delicioasă se face foarte ușor numai că are câțiva pași care nu trebuie săriți. Se poate face cu ce semințe preferă fiecare.
Unitatea de mâsură pentru rețetele din nord este dl (decilitrul), așa că am stat cu cântarul lângă mine pentru a transforma totul în grame. Puteți rotunji cantitățile, este loc de 3-4 grame în plus sau minus.

Ingrediente pentru pâine crocantă din secară, cu semințe (24 bucăți)

4 dl (200 g) făină de secară integrală
3 dl (100 g) fulgi de ovăz sau tărâțe de ovăz
2 dl (96 g) semințe floarea-soarelui
2 dl (87 g) semințe susan
1 dl (60 g) semințe de in
700-800 ml apă călduță
100 ml ulei
(eu am folosit de rapiță)
1 linguriță sare
1 linguriță praf de copt

Se pornește cuptorul și se lasă la 200 grade C (fără ventilație) sau 180 grade C (cu ventilație).

Se cântăresc toate ingredientele uscate și se pun într-un vas încăpător. Se amestecă cu o lingură/furculiță. Se toarnă apa, apoi uleiul și se amestecă bine pentru 5-10 minute. La început amestecul ar trebui să arate ca o pastă subțire apoi din ce în ce mai groasă.
Eu am cântărit compoziția și mi-a ieșit 1,180 kg. Două tăvi de cuptor se tapetează cu hârtie de copt și în fiecare se toarnă câte jumătate de compoziție. Se întinde cu o paletă de frământat sau de tăiat aluat sau de întins frișcă (sau un cuțit lat udat cu apă înainte). Se întinde cât mai uniform.

Se bagă la cuptor prima tavă, se ține 10 minute, se scoate și cu ajutorul unui cuțit de pizza (sau cuțit normal) se taie compoziția în jumate, apoi jumătățile în jumătăți. Perpendicular se taie la fel dacă vrem pâine pătrată sau în trei dacă vrem pâine dreptunghiulară.

Se lasă cuptorul la 150 grade C (fără ventilație), se bagă tava la loc și se coace pentru alte 45 minute (sau până devine aurie). Se scoate și se lasă la răcit.

Se crește din nou temperatura la 200 grade C fără ventilație și se bagă a doua tavă pentru 10 minute. Treaba asta usucă inițial pasta cât să se poată tăia bine pâinile. Se scoate, se taie în numărul de bucăți dorite (12 sau 16), se bagă din nou la cuptor la 150 grade C fără ventilație, pentru 45 minute.

Se consumă cu unt, somon, avocado, friptură rece, pulled pork, rillettes de porc, rață sau somon, limita e cerul. 🙂

Notă:

Am găsit o rețetă similară la Laura Adamache: cu făină de orez

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.