Menu

Fricassée cu ciuperci de pădure

Din ciclul „iar am pus prea mult pătrunjel”, vă prezint această simplă rețetă plină de ciuperci și bunăvoie (are cidru în ea, merge și cu vin).

Treaba asta am văzut-o prima dată într-un video făcut de Raymond Blanc acum ceva ani (omul are o serie întreagă de rețete video care mai de care mai (ne)bune).
E toamnă și pădurile ar trebui să abunde (încă) de ciuperci. Încă mai e sezon de gălbiori, gălbiori de toamnă și hribi aici în nord iar mai spre sud se găsesc încă hribi, bureți lăptoși și rusule. În altă ordine de idei, merge și cu ciuperci uscate și rehidratate. Dar atenție! Unele ciuperci de pădure/câmp nu trebuie consumate cu alcool (de altfel, alcoolul nu trebuie consumat până în următoarele 48 ore de la consumarea ciupercilor). Cea mai cunoscută de acest tip este Popenchi, burete de cerneală (Coprinopsis atramentaria).

Revenind la rețetă. De obicei, fricasée-urile au printre ingrediente pui, porc, vită, ba chiar și iepure și smântână dulce. Nu e cazul aici. Rețeta este vegană, în cel mai „rău” caz se poate adăuga niște bacon afumat pentru un plus de savoare 😛


Ingrediente necesare pentru fricasée cu ciuperci de pădure– 4 porții

10 g zbârciogi uscați *eu am avut de la Ograda lui Luca (se găsesc și prin supermaket-urile mai mari)- se rehidratează obținându-se cam 100 g produs final
400 g gălbiori
400 g hribi
(cred că cel folosit de mine a fost mai mare dar nah)
50 g unt
1 ceapă mare
3-4 căței de usturoi
200 ml vin alb sau cidru de mere
6-7 roșii cherry de culori diferite
(sau doar roșii 🙂 )
1 legătură generoasă de pătrunjel
1/2 lime sau lămâie mică
sare, piper

Pentru servit

1-2 baghete de pâine/ orez jasmin/ mămăligă

Cu o jumătate de oră înainte se pun zbârciogii la rehidratat în apă caldă.

Și acum, pe repede înainte: se curăță ceapa, usturoiul, se spală roșiile și se curăță ciupercile de resturi vegetale. Dacă este necesar, se pot spăla în jet de apă și scurge foarte bine. Gălbiorii se taie în jumătăți sau sferturi, depinde de cât de mari sunt. Hribii se taie în cuburi. Zbârciogii se pot lăsa întregi sau tăia pe lungime.

Într-o tigaie încăpătoare se pune untul la topit. Se toacă ceapa și usturoiul și se pun în tigaie. Se lasă cam un minut și se răsucesc pe toate părțile. Se adaugă cidrul de mere și după 30 secunde se adaugă și ciupercile. Se sărează, piperează. Se lasă pe foc rapid 2-3 minute. Se iau de pe foc și se adaugă pătrunjelul tocat mare și roșiile cherry tăiate în jumătați. Se stoarce zeamă de lime peste și se agită nițel tigaia.

În paralel (dacă nu vreți mămăligă), se încinge o tigaie de fontă și se pun felii de baghetă la rumenit.

Se servesc toate, fierbinți/calde, cu niște cidru sau vin alături.

Ultimele imagini sunt de la Tampere Talo, un fel de Sala Palatului din acest oraș (sala de concerte, muzeul Muumin, săli de conferințe). La parterul clădirii există un restaurant iar chef-ul de aici s-a gândit să își facă o mini grădină pe terasă. Avea în bucățica ocupată de plante o serie serioasă de aromatice (incluzând și leuștean!), tomate cherry, kale, castraveți, căpșuni, dovlecei și câteva tipuri de flori comestibile. Grădina nu este deschisă publicului larg decât o dată pe an, iar noi am avut norocul și răbdarea să o vizităm (a fost coadă mare).

Note: rețete de fricassee de la colegii bloggeri:

Cu porc, megatocană de la Ana Easy Peasy
Cu pui, de la Andreea Dianu
Cu vițel, de la Savori Urbane
Cu ciuperci de pădure, de la Printre Oale

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.