Menu

Bruschete cu somon afumat (la rece sau la cald)

În orașul Tampere se întâmplă de câteva ori pe an o piață de pește. Unde te duci și mănânci pește sau îți cumperi pentru acasă. Oferta locală nu este extrem de bogată ca număr de specii, dar din acestea se fac o mulțime de preparate pe care le poți mânca pe loc sau mai târziu. Am găsit aici somon, șalău, știucă, chișcar, muikku (coregon alb)- un pește mic pregătit la fel ca hamsiile, păstrăv curcubeu.

La piața de pește de pe la începutul lui octombrie, am avut norocul să dăm peste un nene care avea o măsuță minusculă și pe ea, stivuite, multe pachete cu pește afumat sau marinat cu ierburi. Din tot ce avea el pe acolo am cumpărat niște somon afumat la rece și altul afumat la cald. Diferența dintre cele două este evidentă, atât la gust cât și la textură, cel afumat la cald, de exemplu, fiind și gătit. Cel la rece rămâne crud.

Acum, cum afumă ei la cald (la rece încă nu am văzut procedeul): în saună, sau în afumătoare stratificată, sau pe scândură din lemn de conifere. Practic bat în cuie sau pun între două grătare jumătăți de somon sau păstrăv și le țin aproape de foc și fum. Savulohi este termenul pentru somonul afumat iar loimulohi pentru somonul la flacără.

Nici nu știu să vă zic care mi-a plăcut mai mult. Știu doar că somonul ăla afumat la rece a fost delicios, și zău că mi-a părut rău că nu a luat mai mult. Probabil că mi-a auzit careva plânsetul că după 2 săptămâni de la treaba asta am găsit un alt nene cu soția care vindeau somon afumat la rece direct din portbagajul mașinii în piața dechisă de lângă noi. Foarte bun și ăsta, ceva mai uscat însă.

Revenind la bruschetele astea: ca să scot nițel din monotonie mâncatul de pește, am apelat la niște creme fraiche, lime, ceapă caramelizată și ceva baghetă rumenită în tigaie. După cum urmează.

Ingrediente pentru bruschete cu somon afumat

1 baghetă de pâine de bună calitate (poate găsiți la Miez, Pain Plaisir, vedeți voi)
2 cepe medii albe sau roșii, după preferințe
20 g unt
1-2 cutii de creme fraiche
(sau smântână fermentată 30% grăsime)
200 g somon afumat la rece
sau
200 g somon afumat la cald (am văzut la Mega la un moment dat)
câteva flori sau frunze de mărar
1 lime
1 linguriță oțet balsamic
sare, piper după gust

Bagheta se taie felii subțiri iar acestea se rumenesc la cuptor sau într-o tigaie (cum vă place mai mult, eu prefer tigaia).

Ceapa se curăță, se taie în jumătăți, apoi julien și se călește la foc mic în unt până își schimbă culoarea în maro deschis, auriu. Se adaugă oțetul balsamic, sarea și piperul și se mai lasă 1 minut pe foc.

Pe fiecare felie de pâine se pune o lingură de creme fraiche sau smântână fermentată apoi una de ceapă caramelizată, apoi somon tăiat cubulețe sau felii. Se ornează cu o felie, două de lime și flori de mărar.

Iese ceva bun de tot și arată și bine.

Note:

Alte idei de bruschette sau canapes cu somon afumat găsiți și la:

Laura, Rețete ca la mama- cu mămăligă și cremă de brânză
Teo- cu brânză de capră și somon
Alina Avram- cu măsline verzi
Andreea, Gurmandino- cu sos tzatziki

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.