Menu

Jeleu din flori de soc

Au fost multe momente în viața mea în care lucrurile mărunte și aparent neimportante m-au făcut fericită și împlinită. Cele mai mărunte au fost, de curând, vreo 200 g flori de soc scuturate de pe inflorescențe.

Ca să meargă mai repede treaba asta (scuturarea florilor) a fost de ajuns ca ele să stea o zi în frigider. Aș vrea să vă dau și o explicație științifică dar am băut nițel vin și mi-e că vă bag în ceață.
Deși până acum am făcut socată și sirop din bucăți de inflorescențe (adică am pus și crenguțele mici și firave), de data aceasta au fost doar flori. Mici, albe, cu polenul galben ca de pui. Și cu un miros extraordinar. De altfel, acest miros va invada casa în momentul în care se va fierbe jeleul.

Cum florile de soc au parfum mai puternic și mai durabil decât cele de liliac (de exemplu) nu este nevoie să fie opărite (ba chiar e contraindicat, florile se vor înnegri), ci ținute în sirop rece, la frigider vreo două zile.

Dar mai bine încep cu începutul.

Ingrediente pentru jeleu din flori de soc

200 g flori de soc (scuturate de pe crenguțe)
1 l apă
1 kg zahăr alb
1 lămâie mare

0,4-0,5 l pectină extrasă din mere verzi – cum am obținut-o puteți vedea aici

*termometru pentru dulceață
sită sau tifon

În primul rând se caută un loc curat de unde se poate aduna soc. Se iau cam 20-25 inflorescențe mari și frumoase cu florile deschise. Se scutură bine și se obțin aproximativ 200 g flori. Se trec rapid printr-un jet de apă și se scutură ușor pentru a înlătura surplusul de apă.

Într-un vas încăpător se pun apa și zahărul tos (de proferință alb ca să nu se schimbe culoarea jeleului). Se pune la fiert și când începe să clocotească, se lasă pe foc mediu (sau un foc pe care siropul să nu se ridice și să dea pe afară). Se lasă așa până când atinge temperatura de 105 grade C. Sau nah, dacă nu există termometru, până când începe să fiarbă cu bule uniforme pe toată suprafața. Se ia de pe foc și se lasă la răcit.

Se pun florile într-un borcan încăpător. Se toarnă siropul la temperatura camerei peste flori și se amestecă bine. Florile vor rămâne la suprafață. Se spală bine lămâia, se taie în două, jumătate se stoarce și jumătate se taie în felii. Se pune sucul în sirop și feliile la fel. Se acoperă cu capac și se lasă 2 zile la frigider. Din când în când se scoate borcanul, se desface și se amestecă de câteva ori. Se și gustă 🙂

După cele două zile, se scoate borcanul, se toarnă într-o cratiță cu fund dublu în care se pune o sită din metal sau material textil. Se storc bine florile. Se pune și pectina în vas și apoi se pune pe foc.
Focul trebuie să fie mare la început până se ridică jeleul în oală, apoi se lasă la un nivel la care să fiarbă dar să nu dea pe afară. A durat cam 30 minute de clocot ca să ajungă să se închege bine. E bine ca oala să stea nițel descentrată pe flacără astfel spuma care se formează se va strânge într-un singur loc, spre margine și poate fi strânsă mai ușor.

Se ia de pe foc, se toarnă în borcane curate și se pun capace. Pentru mai multă siguranță se lasă borcanele în cuptor cam 30 minute la 120 grade C. Se sterilizează și se sigilează mai bine.

Notă:

Nu am găsit foarte multe rețete de jeleu din flori de soc. Dar iată, totuși:

Laura Sava face jeleul cu suc de mere (probabil stors bine fără a decoji merele)
Savoare de crin folosește zahăr gelifiant și anason
Iuliana Florentina are o minunată rețetă de dulceață din flori de soc
iar Dia Daria o peltea cu flori de soc și portocale

1 Comment

  • Dia
    22 mai 2017 at 17:29

    wow, ce minunatie ai facut acolo!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.