Păstravi umpluți cu citrice și ierburi aromatice la cuptor

Recunosc că e primul tip de pește pe care l-am făcut la cuptor în afară de somon.
În același timp, am ales să fac această combinație de pește și citrice pentru că este una destul de simplă (și obișnuită). Ca să mă familiarizez cu păstrăvul la cuptor. Am mâncat în copilărie făcut la ceaun, undeva pe la Moneasa.

La ultima vizită la Carrefour Băneasa, s-au lipit de mine și peștii aceștia doi. Nu am luat mai mulți pentru că am preferat să-i fac proaspeți nu să-i țin mai multe zile ca să găsesc de mai multe ori.

Ingrediente (2 porții)

2 păstrăvi
1 mandarine
1 lămâie
1 lime
100 ml vin alb
50 ml ulei masline
Salvie
Rozmarin
Coriandru boabe
Sare de mare
Piper negru măcinat proaspăt

Pentru sos

1 legătură pătrunjel
70 ml ulei de măsline
1 lime (coajă +suc)
4 căței usturoi
50 g alune de pădure
½ linguriță fulgi chili
(opțional)

Se pornește cuptorul și se lasă la 200 grade C.

Păstrăvii eviscerați, spălați și tamponați cu hârtie se umplu cu felii de mandarine, lămâie și lime, frunze de salvie și câte o crenguță de rozmarin, boabe de coriandru și tot în ei se presară sare, piper.
Se maseaza cu ulei de măsline, se presară puțină sare. Se stropesc cu vin și se bagă la cuptor. În funcție de mărime, se pot lăsa la cuptor de la 15-25 minute. Dacă sunt mari, chiar 35 minute.

Sosul: Se pun toate ingredientele într-un blender (în afara de alune) si se pulseaza de 3-4 ori. Se pun si alunele si se mai pulseaza de vreo 3-4 ori.

Păstrăvii se servesc cât mai calzi cu sos de pătrunjel.

Note:

Rețete de păstrăv la cuptor găsim și la

Lucian Gavrilă: cu lămâie și vin
Mihai de la Plăceri Simple: cu lămâie, bacon, migdale
Laura Adamache: cu legume și vin
Violeta Postolache: cu lămâie, rozmarin, vin

Etichete: , , , , ,

2 comentarii la “Păstravi umpluți cu citrice și ierburi aromatice la cuptor”

  1. Lucian says:

    Fain tare! Iar sparanghelul încununează opera.
    P.S. pe sparanghel l-ai luat de la Laura Laurențiu?

  2. Cătălina Cătălina says:

    Nu, am găsit la Carrefour, era foarte bun și crocant.

    Am găsit niște furnizori români de sparanghel alb dar sunt din Sălaj, parcă și nu știu dacă livrează și în București.

Lasă-ne un comentariu