Menu

Tocană spaniolă din coadă de vită (Rabo de toro)

Acesta este un fel de mâncare simplu de făcut. E drept că durează câteva ore până este gata, dar așteptarea merită cu vârf și îndesat.

Coada de vită nu se găsește chiar peste tot, eu am avut noroc cumva. Căutam pulpe de rață la Carrefour și am dat peste pachetele cu cozi de vită. Arătau perfect. Sau așa cred eu că arată perfecțiunea (oase curate, cartilagii albe, carne roșie).

Tocana spaniolă cere vin și brandy doar că eu am avut Bourbon (asta e, defilăm cu ce avem- și ăla primit de la prieteni). Cere și morcovi dar cum eu îi gătisem pe toți pentru Erik, am folosit napi porcești (culeși de mama după ce s-a dus înghețul).

Ingrediente pentru tocană spaniolă din coadă de vită

1,5-2 kg coadă de vită
2 cepe roșii medii
6 căței de usturoi
400 g napi porcești/2 morcovi medii
100 ml Bourbon
400 ml vin roșu
(sau cât este nevoie ca să acopere bine carnea)
ulei de măsline, vreo două linguri
sare
piper
*opțional: un fir de rozmarin și o crenguță de cimbru

În primul rând, se încinge niște ulei de măsline și se pun bucățile de coadă la prăjit ușor, pe toate părțile. Întoarceți frumos bucățile de cozi până când sunt caramelizate pe toate fețele.
Se pun apoi, înghesuite, într-un vas de lut sau fontă.

În vasul în care au fost prăjite se adaugă ceapa tocată peștișori și usturoiul zdrobit cu lama cuțitului și apoi tocat. Când sunt străvezii, se adaugă Bourbon-ul și după 2-3 minute se pun napii curățați, spălați și tăiați cam de-un deget-două.

Se răstoarnă toate peste bucățile de coadă, se pune firul de rozmarin și crenguța de cimbru, se sărează și piperează după gust.

Se toarnă vin roșu în vas până se acoperă carnea cam de-un deget. Se pune capac, se pornește cuptorul și se fixează la 150 grade C. Se lasă 4 ore la gătit încet. Se scoate și se servește cu o salată proaspătă, de primăvară.

Note:

Rețete care folosesc coada de vită/vițel am găsit și la:

Adi Hădean- tocană
Depamplezir- coadă de vițel la cuptor
Jamila- din coadă de vițel, la crock pot
Țara mea inventată- supă din coadă de vită

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.