Menu

Tartar de somon și ton

Ca om care în copilărie nu prea suporta peștele, după o anumită vârstă a început să îmi placă chiar și crud. De câte ori mă gândesc la asta îmi vine imaginea bunicii în cap și cum se ruga de mine să mănânc pentru că e sănătos și ușor și altele asemenea, și mi-o imaginez ce mi-ar zice acum. În ultima lună am avut ocazia să încerc chiar mai multe sortimente decât știam de la buna de-acasă (adică și alte specii în afară de crap, șalău și caras), pentru că cei de la Carrefour Băneasa și-au crescut foarte bine acest raion. Așa că în câteva săptămâni am gătit pentru prima dată sardine proaspete, caracatiță, păstrăv și ton. Cu somonul am mai avut de-a face. La fel și cu creveții. Dar să povestesc un pic despre această rețetă. Nu este complicată, nici de durată, rezultatul este plăcut și mai elegant decât alte feluri cu pește.

Ingrediente pentru tartar de somon și ton (4 porții dacă este servit ca antreu sau 2 porții dacă este servit ca fel principal)

200 g somon + 200 g ton
2 lime (coaja + suc)
30 ml sos soia
1 lingură coriandru verde tocat
2 linguri ulei de susan/măsline
1 avocado
1/2-1 linguriță ghimbir ras
o legătura mică de chives
(sau ceapa verde, cozi)
sare
Piper negru proaspăt măcinat
opțional: 1/4 linguriță fulgi de chili

Decor (comestibil și arătos, binențeles)

Icre de somon
2 avocado pentru ornat
Microgreens
Seminte susan alb și negru

Paine prăjită (pentru servit)

Somonul, tonul se țin la congelator vreo 30 minute pentru a se tăia mai ușor. Se scot și se taie cuburi mărunte. Se pun într-un vas împreună cu ceapa verde tocată foarte mărunt, 1 avocado tăiat cuburi mici, sosul soia, zeama de lime, coaja de lime, coriandrul verde tocat, sare, piper. Sare numai dacă este nevoie (eu am găsit un sos de soia atât de sărat încât îmi dă pe spate tensiunea arterială :)). Binențeles că aici este vorba și de gustul fiecăruia.

Se lasă măcar jumătate de oră să-și combine aromele.
Se toarnă amestecul în forme (inele), se ornează cu avocado tăiat felii subțiri, icre de somon, microgreens.

Acu’, treaba cu trandafirul acela din avocado este extrem de ușoară. Eu am învățat de aici și mi-a ieșit din prima.

Se servește cu felii de pâine prăjită sau wasa sau finncrisp. Alături, un vin alb- Villa Antinori Toscana Bianco.

Note:

Rețete de tartar din pește mai găsim și la:

Muult mai simplu de făcut, la colegul Mădălin (cu care voi găti această rețetă pe 7 aprilie la Carrefour Băneasa și la Carrefour Colentina)
Tartar de somon și avocado la co-fondatoarea Kissthecook.ro 😉
Tartar de somon cu mango! de la Teo
Tartar de somon cu chili și avocado, făcut de Laura Laurențiu
Tartar de ton cu mango și avocado, de la Margot

2 Comments

  • Enache Alexandra
    24 martie 2017 at 18:04

    Arata mega delicios si sanatos pe deasupra. Pestele este foarte bun datorita proprietatilor sale si a vitaminelor ce ajuta la gandire si ofera putina energie. Mie de foarte multe ori mi-a recomantat doctorul Omega 3 si alte vitamine, insa eu am preferat mereu sa le iau direct din alimente proaspete.

  • Cătălina
    24 martie 2017 at 18:10

    Asta cam așa e 🙂 Mulțumim pentru vizită, Alexandra!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.