Menu

Supă islandeză de pește

În continua încercare de a mă împrieteni cu supele și ciorbele de pește am găsit o rețetă care mi s-a părut extraordinară. O să vedeți și de ce. Aproape ca cea din Delta noastră, supa islandeză se face din mai multe feluri de pește (măcar 4, toate din apele nordice: somon, eglefin (haddock), cambulă, pește limbă de cal (halibut)) și creveți.

Partea bună a faptului că îmi place să experimentez cu resturi a adus un aport extraordinar acestei rețete, pentru că în loc să folosesc supă bază de pui, am folosit o parte de fumet iar cealaltă parte a fost o supă făcută din carcasele de creveți. Dar o să vă povestesc pe îndelete cum am procedat.
Supa se face repejor și e bine să nu insistați cu fierberea ingredientelor. Peștele va rămâne întreg, cu o textură corectă, legumele la fel, gustul va fi desăvârșit. Chiar nu are rost să ucideți toate acestea cu o fierbere prelungită.

De aprovizionat m-am aprovizionat de la Carrefour Băneasa și cu ocazia asta am văzut și eu cum arată pe viu niște arici de mare (!).

Ingrediente (6-8 portii )

4 linguri unt
1 ceapă medie, tocată mărunt
½ praz tocat rondele
2 fire de apio tocate mărunt
100 ml Bourbon
150 ml vin alb
2 l supă bază de pui/pește (sau combinat fumet de pește cu fumet de creveți)
3 linguri bulion
1/2 linguriță șofran
3 linguri oțet de vin roșu
600 g cuburi pește
(somon, halibut, haddock, cambulă)- puteți folosi și doar somon la o adică
300 g creveți cruzi, fără carcasă și coadă (cele din urmă vor fi folosite la fumet)
9 roșii cherry tocate mărunt
175 g smântână fermentată de 15%
mărar verde

După cum se observă, este destul de mult pește (+creveți) așa că supa va ieși foarte bogată. Aproape ca o tocană de pește (cum se mai face prin nord).

Pentru a putea face fumet-ul de creveți, întâi se curăță aceștia de carcase (scheletul extern). Curățarea lor este relativ simplă și e important a nu se uita eliminarea intestinului- acesta iese destul de ușor odată cu înlăturarea capului. Însă, iată aici o metodă care are rezultate rapide.

Bun, într-o oală mică se topește niște unt, apoi se pun carcasele de creveți. Se învârt de câteva ori apoi se toarnă 1 litru de apă și se lasă la fiert 25-30 minute.

Într-o oală adâncă, se topește untul apoi se adaugă ceapa, prazul și apio tocate mărunt. Se asezonează cu sare și piper și se gătesc până când se înmoaie toate, amestecându-se constant.

Se adaugă Bourbon-ul și vinul alb și se amestecă aprig pentru a se combina bine aromele. Se reduce alcoolul cam 4 minute.

Se adaugă supa de pește și cea de creveți, apoi bulionul, șofranul și oțetul de vin roșu. Se aduce supa la punctul de fierbere pe foc mediu și apoi se lasă 20 minute pe foc mic.

Se pun cuburile de pește, creveții și roșiile și se fierbe gentil cam 5 minute. Se amestecă bine.

Se ia de pe foc, se așteaptă 5 minute și se adaugă smântâna. Se servește cu pâine caldă/prăjită cu unt. Și cu mărar presărat deasupra.

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.