Menu

Budincă din pâine de secară, banane și caramel

Adică, dacă-i bal, bal să fie.

Aceasta este una dintre acele rețete pe care le gătești și apoi te grăbești să le împarți cu ceilalți. În cazul meu, tocmai am scos budinca din cuptor, am lăsat-o 10 minute să se răcorească, am pozat-o și m-am apucat de scris.

În același timp, ajută la folosirea resturilor de pâine și bananelor mai coapte care nu prea mai fac cu ochiul nimănui și care nu mai pot fi mâncate ca atare.

*între timp, s-a făcut seară, copilul a adormit așa că pot termina această postare. O și public până mâine dimineață, poate vreți ceva bun la micul dejun, așa, de luni.

Ingrediente pentru budincă din pâine de secară, banane și caramel (2 porții) – pentru mai multe dublați, triplați cantitățile

120 g pâine de secară
1 ou
120 ml lapte
30 g zahăr brun
1 banană
3 linguri caramel sărat cu unt
(se poate prepara acasă sau cumpăra- au cei de la Marks & Spencer)
1/2 linguriță scorțișoară
un vârf cuțit sare
unt/ulei pentru uns forma

*opțional: 30 ml Kahlua (lichior de cafea)

Se pornește cuptorul și se lasă la 175 grade C.
Pâinea poate fi proaspătă sau mai veche (de 2-3 zile). E mai bună veche, apropos, însă trebuie să mai fie și bună la gust.

Se taie pâinea cuburi mici, maxim un centimetru per latură. Într-un vas încăpător se bat oul cu laptele și sarea, se adaugă zahărul, scorțișoara și Kahlua și se amestecă. Se pune pâinea în acest amestec și se învârte pe toate părțile până se îmbibă bine.

Vasul de copt (care fi o formă de Bundt sau o tavă mică normală (rotundă de 20 cm diametru)) se unge pe interior cu unt topit sau ulei. se toarnă caramelul și se întinde cât mai uniform. Se taie banana felii care se pun peste stratul de caramel. Apoi se toarnă pâinea cu tot cu amestecul de mai sus. Pâinea se presează ușor cu furculița.
Se bagă la cuptor și se coace cam 30-35 minute.

Noi am mâncat-o rapid, la cafea. Este extrem de gustoasă. 🙂

Note:

Rețete cu budincă de pâine mai găsim și la:
Laura Laurențiu- din pâine toast și cu brânză dulce
Andra, Mentă și Rozmarin- cu unt și merișoare
Kadia- cu fructe de pădure și migdale
Prăji (Mihaela Sava)- cu ciocolată

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.