Menu

Piure de castane cu tonka

Se făcea că prin 2001, studentă fiind, am fost cu prietena mea Monique și o amică de-a ei la un vechi restaurant din Paris (eram amândouă invitatele ei).

Ce avea special acel restaurant (în afara de mâncarea bună, desigur), era faptul că cei care serveau la mese nu notau niciodată comenzile clienților. În schimb, le scriau pe mesele acoperite cu hartie albă. Am făcut acum un mic search pe google și am dat de el. Se numește Bouillon Chartier și are peste 100 de ani vechime! Cum spuneam, eram absorbită mai mult de serveurs și de cât de rapid și elegant se mișcau printre mese decât la ce mi-am comandat așa că am cerut la desert niște Crème de marron vanillée, chantilly pe care nu am putut s-o mănânc de dulce ce era. Dar, nah, chiar așa trebuie să și fie dar eu eram o fătucă obișnuită cu fripturi de porc prajite în untură iar cele mai dulci chestii de acasă erau dulcețurile bunicii. Așa că am lăsat cam mult în cupă, supărând-o nițel pe Monique, care urăște risipa de mâncare.

Apropos de risipa de mâncare, rețeta de azi a fost publicată și în VEG the MAG, ediția de iarnă din 2016.
De inspirat m-am inspirat de la Andra Constantinescu care explică cu lux de amânunte. De înlocuit am înlocuit vanilia cu tonka.

Ingrediente pentru piure de castane

500 g castane
300 ml apă
150 grame zahăr
2 păstăi tonka

Se macină în blender cele două păstăi de tonka (sau se dau pe răzătoare dacă sunt proaspete).
Castanele se crestează pe lateral și se pun într-o tavă de cuptor. Se coc la 190 grade C cu funcția abur (dacă există) sau se face puțin abur în cuptor- ca la pâine.

După 15-20 minute, după ce se deschid, se scot din cuptor, se pun într-un vas cu puțină apă și se acoperă. Se agită pentru ca apa să ajungă pe toate castanele. Se lasă vasul acoperit. Când sunt călduțe se curăță de coajă (aici e nevoie de răbdare, că durează ceva).

Se pun pe foc într-o cratiță, împreună cu apa, zahărul și păstăile de tonka măcinate. Se fierb până când siropul se reduce ușor, se pun într-un blender puternic și se fac piure.
Dacă blenderul este de putere mai mică și nu se obține un piure cât de cât fin se trece și prin sită.*

Piure-ul se pune într-un borcan și se păstrează la frigider. Se poate consuma ca atare (rece) cu frișcă bătută.

*Resturile rămase după tras prin sită se păstrează pentru un desert. Tot la rece.

Note

Alte rețete de piure de castane sau marrons glacees

Andra: cu vanilie
Angelica: cu lapte și unt
Savori urbane: Marrons glacees

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.