Menu

Supă bază vegetariană

V-am mai povestit despre supele de bază în articolul acesta. Acolo dădeam exemple de supe bază care au în componență oase și carne de vită, oase și carne de pui/găină/rață sau oase și carne de miel/ied.

De când mi-am dat seama că le pot păstra la congelator, am tot făcut și am stoc împrospătat permanent. Pentru că le consumăm. Și le folosim bine în risotto-uri, supe ramen, Pho sau altele, sosuri, tocănițe, unele plăcinte.

În afară de cele menționate mai sus am făcut la un moment dat și supă bază din pește și câteva versiuni de supe bază vegetariene.

Cu ce diferă acestea? În primul rând legumele se pot folosi crude sau coapte la cuptor. Legumele de bază sunt ceapa, morcovul, albitura (rădăcină de pătrunjel, păstârnac), țelina dacă niciunul dintre membrii familiei nu e alergic. În afară de acestea se mai pot adăuga capete de apio (rămase în urma curățării lor), usturoi, ierburi aromatice, ciuperci proaspete sau uscate- cele uscate vor avea o aromă mai puternică, în plus vor aduce acel al cincilea gust numit umami.

Supa bază din legume se face într-un timp mai scurt decât cea care conține oase, evident. În plus se poate face din resturi de legume reciclate (strânse în timp și ținute la congelator până la momentul fierberii), cam ca în acest video.

Ingrediente necesare pentru supa bază vegetariană

2 morcovi medii
1 ceapă mare (albă/ roșie)
1 bucată mare rădăcină pătrunjel
3-4 căței de usturoi
1 legătură pătrunjel proaspăt

1 mănunchi de ciuperci de copac de ceai uscate (asta am avut eu) sau 6-7 ciuperci shiitcake uscate sau 100 g ciuperci albe/brune champignon
2 litri apă

Pe repede înainte, rețeta se face așa: se spală toate legumele, se taie în bucăți măricele, se pun într-o oală încăpătoare împreună cu ciupercile și apa și se lasă la fiert jumătate de oră după primul clocot. Jumătate de oră cu capacul pus eventual și cu focul dat mic.

Pe încet înainte, se curăță legumele de coajă, se spală, se taie în bucăți măricele, se pun la fiert împreună cu ciupercile. Timpul e la fel ca sus.
Eu nu curăț legumele de coajă! Îndepărtez eventual unele impurități (pământ, răni putrezite) și le spăl foarte bine. Coaja le dă un plus de gust, de culoare (vezi foița de ceapă).

Înainte cu 10 minute de a lua oala de pe foc, se pune și pătrunjelul spălat (cu tot cu cozi).

Supa se poate păstra în cutii de plastic (eu reciclez cutiile de înghețată), cutii în care se fac cuburi de gheață sau pungi. Întotdeauna trec data la care am făcut acea supă, dacă are sau nu sare (și nu are, de obicei), cantitatea și dacă are vreun ingredient special.

Cam atât pentru ziua de azi.

3 Comments

  • Ioana
    25 ianuarie 2017 at 10:47

    Iar cu legumele fierte se mai poate face ceva? Sau le aruncam?

  • Cătălina
    25 ianuarie 2017 at 10:49

    Eu pe astea le-am pasat intr-un piure. Odata am facut si-un sos, si mai merg si la supe creme, tot pasate.

  • Cătălina
    25 ianuarie 2017 at 10:52

    De asemenea, daca nu le mancam noi, le putem da la animale (eu le mai duc la gainile mamei, de exemplu).

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.