Menu

Salată de vară-toamnă cu brânză de capră și nuci prăjite în unt

Tot cu ocazia ultimei vizite la Vammala s-a născut și această salată. Are în ea toată bucuria și culorile și vitaminele pe care le pot dezvolta niște legume cultivate în zona de sud-vest a Finlandei. Și mai are dragostea și mângâierile și vorbele blânde ale Leenei, cea care se ocupă de grădina din buza pădurii.

Pe parcursul anilor, sezoanelor și vizitelor mele la casa socrilor am găsit în grădină următoarele: mazăre verde, salată de câteva feluri, cartofi de câteva feluri, inclusiv Vitelotte, tomate, dovlecei cu coajă verde închis, ridichi de iarnă, sfeclă roșie și galbenă, rubarbă, kale de câteva feluri, rutabaga, cucamelon, ceapă, gulii, floarea-soarelui, orz, secară (ultimele două pe câmp).

Pădurea oferă și ea niște bijuterii extraordinare- ciuperci de câteva feluri din care amintesc: gălbiori, hribi, trâmbița morților (piticilor), trompeta căprioarei, zbârciog gras (comestibil numai după tratament termic, înțeleg că sunt foarte delicioși), fructe de toate felurile: fragi, zmeură, coacăze roșii, agrișe, coacăze negre, merișoare mici, mari, merișoare de mlaștină, afine și afine de mlaștină, cloudberries, mere sălbatice.

În același timp, în Vammala există conceptul de troc. Leena face pâine, plăcinte, murături, gemuri, dacă merge cu ele prin vecini poate primi în schimb fructe, legume, carne de vânat (zona e împânzită de căpriori, musoni pentru care există sezon de vânătoare strict), fructe de pădure și ciuperci (dacă în zona lor nu se găsesc așa multe la un moment dat sau nu pot pur și simplu culege.

Leena are o cameră încăpătoare în care se găsesc cuptoare (unul pe lemne și unul electric pentru uz industrial), un malaxor imens pentru aluat și creme, ingrediente și unelte necesare pregătirii pâinii și plăcintelor. Dar am văzut-o cu ochii mei cum pregătea 10 kg de aluat pentru pâine cu mâinile. 🙂

În plus, crește găini (doar pentru ouă) și pentru frumusețea (lor). Pentru asta i-am și adus de la găinile golașe ale mamei ouă.

Ingrediente pentru salată de vară-toamnă cu brânză de capră și nuci prăjite în unt
2 persoane

4 roșii medii
2 dovlecei cu coajă verde închis- mici
1 rulou brânză de capră
(mai deshidratată, nu din cea de care am găsit eu în Vammala care mustea de apă- La Colline simplă e perfectă)
o salată verde mică romaine (sau creață)
2 linguri amidon (opțional, dacă vreți să prăjiți puțin brânza de capră)
70 g nuci diverse (alune de pădure, nuci, caju, migdale, pecan)
30 g unt
sucul de la 1/2 lămâie
3 linguri ulei de măsline
câteva frunze de mentă
sare
piper

Treaba ar fi simplă, dacă am tăia tot și amesteca, dar am vrut eu să mă complic nițel.

Așadar: unul dintre dovlecei se taie felii groase de juma’ de cm care se prăjesc câteva minute în 10 g unt, cât să se coloreze frumos în caramel. Celălalt se taie fâșii cu ajutorul unei mandoline sau a unui decojitor cartofi/morcovi.

Roșiile se taie felii subțiri rotunde, subțiri (sau după gust). Salata se spală bine și se rupe bucăți.

Brânza de capră se taie felii. Vă puteți opri aici sau continua ca mine: se tăvălesc feliile de brânză de capră în amidon, se scutură bine și se prăjesc pe ambele părți în unt (care trebuie să fie bine încins). Personal, am vrut ca bucățile de brânză să formeze o crustă crocantă. Am greșit însă când am ales brânza pentru că era cam apoasă și a început să se dezintegreze aproape instant de la căldură. Erau cam multe feluri de rulouri cu brânză de capră în magazinul finlandez și am ales-o pe cea mai udă :)) Crusta a fost OK, totuși. Brânza nițel cam împrăștiată.

Cu restul de unt (10 g adică), se rumenesc într-o tigaie toate nucile. Dar rumenite frumos, să aibă culoare și aromă mai plăcută. Se lasă câteva minute pe un șervețel curat care trebuie să absoarbă o parte din unt. O să îmi mulțumiți, sunt o minute. Fac nucile astea din când și le pun sare Mardon și chiar paprika afumată.

Sucul de lămâie se amestecă cu uleiul de măsline, se adaugă sare, piper și mentă tocată mărunt.

Se amestecă toate ingredientele, se adaugă sosul și se amestecă. Cam gata.

Am reușit să complic o salată, s-o fac să pară grasă de la unt și ulei dar nu e, și pentru noi a meritat ? Sper să vă placă și vouă.

Note:

Salate cu brânză de capră se găsesc în multe combinații pe marele internet. Am selectat câteva pentru voi mai jos:

De la Laura L., o salată cu pere, struguri, caise și semințe
De la Teo, cu crudități
Edith, cu dovlecei și roșii
Andra, cu sfeclă, usturoi și salate verzi asortate
Ioana T., cu struguri caramelizați

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.