Menu

Cheesecake (fără coacere) cu blat de turtă dulce și jeleu de vin roșu

Adică un desert numai bun de pus pe masa de Crăciun începând cu anul 2017 :)) sau acum, de Revelion. Sau lăsați, că l-am ratat și pe acesta :))

Are toate elementele iernii în el și e al doilea pe care îl fac într-o săptămână. Ah, și am învățat cu ocazia aceasta cum trebuie să procedez cu agar-agar-ul. Credeam că e complicat, dar nu. Fata asta explică așa de bine aici că mi-a ieșit din prima. Și a doua.

Înainte să explic ce e cu rețeta aceasta, o să îmi cer scuze că pozele sunt un pic cam horror. Cum îmi reglez timpul după copil în ultima vreme, zilele acestea n-am reușit să gătesc și să pozez în lumină naturală, ba mai mult, am fost prea varză de oboseală ca să instalez lumina continuă. Așa că am folosit lumina ambientală: becul de la bucătărie, cel de pe balcon, instalațiile din brad. Stați că plânge puștiul, mă întorc în niște minute (nu știu câte).

Așa, dar ce este bine: este un desert foarte gustos, aromat, proaspăt, numai bun de pus pe masă de Crăciun (dacă sărbătoriți) sau la orice serbare tematică de iarnă 🙂

Trebuie să vă înarmați doar cu ceva răbdare și ingrediente bune. N-aș putea să vă dau sfaturi despre cum să înlocuiți agar-agar-ul cu gelatină animală (pentru că nu folosesc), diferența e că a doua trebuie dizolvată în apă (lichid) rece iar primul în apă fierbinte- chiar fiert câteva minute.

Ingrediente pentru cheesecake (fără coacere) cu blat de turtă dulce și jeleu de vin roșu- tavă rotundă, pereți detașabili (neapărat!), diametru 24-25 cm

500 g mascarpone
500 g ricotta
200 ml smântână dulce (30% grăsime)
75 g zahăr negru umed, muscovado pe numele lui
(din gama Solaris am folosit eu)
200 g aluat de turtă dulce (rețeta e și la noi pe site, folosiți UNT)
10 grame amestec de mirodenii pentru turtă dulce: cuișoare, scorțișoară, cardamon verde, ghimbir pudră
300 ml apă
10 grame agar-agar– eu am avut din Finlanda sub formă de batoane
sucul de la o jumătate de lămâie
un vârf cuțit de sare

Ingrediente pentru jeleul de vin roșu

300 ml vin roșu
15 g zahăr
5 g mirodenii pentru vin: cuișoare, scorțișoară, cardamon (întregi)
4 g agar-agar

Treaba cu agar-agar-ul mi s-a părut la un moment dat complicată pentru că am încercat să îl folosesc „după ureche” și am greșit proporțiile lichid/agar. Dar de data aceasta am citit câteva posturi pe marele internet și m-am lămurit. Am pus mai sus și un link cu detalii multe (cantități și metode de utilizare).

Pornind de la faptul că aluatul pentru turtă dulce era deja făcut și a trebuit doar să tai o bucată de 200 g din el, rețeta a durat mai puțin. Vă sfătuiesc totuși ca dacă nu aveți aluatul gata făcut (pentru turtă dulce, evident) să folosiți biscuiți digestivi (ca aici).

Booon. În primul rând, se pornește cuptorul și de lasă la 180 grade C. Se întinde aluatul de turtă dulce într-o foaie cât de cât rotundă, se unge tava pe fund (nu și pe pereți) cu puțin ulei și apoi se întinde. Se bagă la cuptor și se lasă 8 minute, maxim 10!

Se scoate tava, se oprește cuptorul (pentru că nu mai avem nevoie de el), și se lasă la răcit.

Brânza mascarpone și ricotta se scurg de apă, se pun într-un vas, se adaugă zahărul și mirodeniile și se bat bine cu un tel sau mixer cu palete. Apropos de mirodenii, eu le am întregi, le amestec și apoi le macin chiar înainte de a le folosi, își păstrează mai bine aroma decât dacă ar fi pulbere.
Apa și agar-agar-ul se pun împreună într-un vas și se pun la fiert. Se amestecă mereu și se fierbe cam 5 minute dacă e sub formă de pulbere sau 10-12 minute dacă e sub formă de batoane. Eu testez după acest timp punând un pic într-o linguriță și lăsând la rece juma de minut. În paralel, smântâna se încălzește fără a se fierbe. Se ia apoi amestecul de agar și apă și se adaugă în smântâna fierbinte amestecându-se mereu.

Acest amestec se ia apoi și se toarnă puțin câte puțin peste brânză, bătându-se cu telul până când tot lichidul este încorporat. Se adaugă apoi zeama de lămâie, se amestecă și se lasă deoparte.

Se ia tava în care a copt blatul de turtă dulce, se scoate, se pune folie pe fundul tăvii și pe pereții tăvii, se pune din nou blatul și apoi se toarnă compoziția de brânză. Ambele trebuie să fie cât de cât reci. Se pune o farfurie deasupra și se bagă o oră și jumătate la congelator. Apoi se scoate și se lasă și la frigider măcar două ore.

Când este întărită, e cazul să ne apucăm de preparat jeleul de vin roșu.

Vinul roșu se amestecă cu mirodeniile și se dă într-un clocot. Se strecoară, se adaugă agar-ul și se pune la fiert, amestecându-se constant. După 5-10 minute se ia de pe foc (pulbere/batoane), se lasă câteva minute la răcit și se toarnă peste cheesecake. Se bagă iar la frigider.

Se servește rece când este solid 🙂 Feliile se taie cu un cuțit ținut în apă fierbinte.

Note:

Alte rețete de cheesecake fără coacere găsim și la:

Teo: cu ciocolată albă
Jamila (video): cu căpșuni
Miha: cu ciocolată
Laura L.: cu ciocolată albă și zmeură
Edith: cu tofu și ananas, cheesecake cu lime (raw)
Laura A.: cu piersici, la pahar

No Comments

    Leave a Reply

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.