Menu

Rețetă rapidă de fasole și bere neagră. Powered by Silva Dark

Fasole cu bere Silva Dark mici (41 of 53)-Exposure2Cam de când s-a mutat Juha la București pot să spun că printre mâncărurile gătite cel mai des, chili con carne și chili sin carne sunt favoritele mele. Mai ales când le pregătește chiar el (și când nu trântește toată rezerva de ardei iute din casă, ca să murim amândoi intoxicați cu capsicină fie ea sub formă proaspătă, uscată sau afumată ori toate trei la un loc).
Doar că azi, după ce s-a prezentat acasă cu ingredientele pentru versiunea fără carne și-a dat seama că nu și-a terminat încă treaba de la birou așa că mi-am preluat eu îndatoririle de nevastă și am purces la gătit. În drum spre casă m-am agățat și de-un pachet de bacon și de niște bere neagră Silva. Pentru că fără ele, viața e pustiu.

Așadar, înarmată cu toate ingredientele plus cele aduse de mine, m-am apucat de meșterit. Treaba este foarte simplă, ingredientele de bun simț și în număr mic, puțină răbdare să fie să fiarbă toate și să se unească întru a papilelor fericire.

Înainte să mă apuc de aruncat treburile în oală am făcut un mic research despre gătitul cu bere: ar trebui să știți despre berea neagră că în timp ce gătește mâncarea voastră preferată, îi și intensifică aromele. Mai ales dacă este cu carne și ingrediente bogate. Și dacă le gătește încet, sunt și mai bune, mai fragede.

Iar una dintre regulile de bază ale gătirii cu bere spune să nu folosești un sortiment pe care nu l-ai bea. Deci trebuie musai să fie o bere bună.

Ingrediente pentru chili sin carne cu bere neagră (4 porții zdravene sau 6 pentru oameni cu bun simț)

2 cutii de fasole roșie (asta înseamnă cam 480 g de fasole, după ce scurgem zeama în care au stat)
2 cepe mari albe (Juha ar pune doar una dar în seara asta gătesc eu așa că…)
3 fire de usturoi verde (am avut din cel cu căpățână ușor formată, așa, gingaș și gustos)
250 ml bere Silva Dark
2 cutii de roșii zdrobite (și fără coajă)– eu am terminat stocul de la mama așa că am folosit Mutti
o linguriță (2-3?) de chipotle (sună fancy-șmency dar este de fapt jalapeno uscat și afumat- taaare bun, trebuie să refacem stocul)
2 linguri ulei de floarea-soarelui
sare, piper după gust

Pentru servit:

6 felii de bacon
Câteva linguri de smântână
(mai domolește din iuțeală)

Mai întâi se pune fasolea într-o sită și se clătește. Ceapa și usturoiul se curăță și se spală. Apoi se toacă mărunt. Se pun la călit într-un vas încăpătător în cele două linguri de ulei.
Când încep să devină străvezii se adaugă berea. Acum e momentul ăla în care stai liniștit lângă cratiță și te îmbeți cu mirosul de bere care încet, încet se transformă în miros de melasă, de caramel ars.

Se adaugă la acest moment ardeiul, apoi fasolea. După încă 5 minute de fiert molcom se adaugă cele două cutii de roșii zdrobite.

Și se așteaptă. Se așteaptă cu berea la rece. Cu Silva Dark la rece pentru că ea face casă bună cu mâncare picantă și ușor picantă. Cu chili con carne, mâncăruri afumate, grătar, cârnați, tocănițe gătite încet, bacon.

Apropos, mai multe despre pairing cu bere găsiți la articolul din link.

Chili sin carne (dar cu bacon) încă mai fierbe ușor pe foc așa vă reamintesc că peste câteva zile o să avem parte de prima ediție a Gourmet Festival de la București. Acolo vor fi prezenți și cei de la Silva care îi vor provoca pe cei din public să propună rețete care să conțină bere.
Eu zic să acceptați provocarea, poate ne și vedem pe acolo.

Revenind la rețeta cu bere neagră, fasolea trebuie lăsată să fiarbă încet până când lichidul se reduce la jumătate. Sau chiar mai mult. Adică vreo 40 minute.
Trebuie să amestecați din când în când pentru că boabele coboară în oală și se pot lipi.

Când mai sunt vreo 5 minute și este gata, se încinge o tigaie și se pun bucățile de bacon la rumenit. O altă versiune mai isteață este să îl puneți într-o tavă 5 minute la cuptorul încins la 200 grade C. Bacon-ul va fi nu numai ușor caramelizat dar și incredibil de crocant. Slurp!

Chili sin carne în această versiune se servește cu câteva bucăți de bacon și una-două linguri de smântână fermentată sau, și mai bine, cu creme fraiche.

Iar iuțeala aceea provocatoare de senzații arzătoare, se stinge ușor cu bere rece. De preferat neagră. De preferat Silva Dark.

2 Comments

  • Cristina
    31 mai 2016 at 18:16

    Hmm, ce bine arata! Sa va fie de bine!

  • Cătălina
    1 iunie 2016 at 16:18

    Multumim!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.