Menu

Desert cu tonka, ciocolată, fructe și Finn Crisp

[sau cum să ronțăim gourmet și cu stil]

 

Când mi se dă un produs bun pe mână încerc să scot ce-i mai frumos din el. Și, cum sunt oricum pretențioasă la ingredientele din mâncare (în afară de momentele în care poftesc la junk food), stau și analizez idei și trec pe hârtie rețete, plus desene de plating.

Pentru desertul de azi am gândit la unison cu Juha, am combinat ideile noastre cu ce am mai aflat pe la alții și a rezultat ceva arătos și foarte, foarte bun.
Cu această rețetă de desert îmi închei seria cu și despre Finn Crisp. Zic, cu sinceritate, că am ronțăit fericiți la pâinici cu de toate de ne-au troznit fălcile. Mulțumim Maresi Foodbroker că ne aduci mai aproape de casa cealaltă, Finlanda. 🙂

Ele se pot folosi în tot felul de moduri și rețete iar pe site la Savori Urbane puteți găsi o întreagă colecție de idei cu ce ați putea face cu Finn Crisp- mergeți cu încredere, sunt făcute de bloggeri culinari unul și-unul.

Acum, unii nu știu ce e aceea tonka.

Tonka (sau kumaru/ cumaru, cum îi se mai zice ei prin alte părți) este o plantă, un copac din aceeași familie cu mazărea și fasolea. Spre deosebire de suratele ei care au arome și mirosuri de crud și iarbă verde, tonka are aromă și miros oarecum aducător cu vanilia (dar nu chiar). Din încercările pe care le-am avut cu ea în ultimele luni de când am cumpărat de aici am constatat că aroma i se poate schimba ușor în funție de combinațiile în care o pui.

Cel mai bine îi stă și se simte într-o cremă din frișcă, sau creme brulee, sau în cazul de față, în combinație cu mascarpone.

Desigur, dacă nu găsiți tonka, folosiți vanilie sau altă aromă (poate salcâm sau miso alb)

Dar să purcedem. O să vedeți mai multe încercări de plating, la Foodbloggers Conference de Iarnă din 2015 ni s-a sugerat să fim mai creativi la partea aceasta.

Ingrediente pentru desert cu tonka, ciocolată, fructe și Finn Crisp

250 g mascarpone
100 ml lapte dulce 3,5%
2 boabe de tonka
1-2 lingurițe de miere

170 g ciocolată
100 smântână dulce 30%-35%

Fructe: zmeură, căpșune, afine de cultură

Ciocolată neagră, ținută o oră la congelator.

Finn Crisp Originale (cel fără semințe aromate)

Treaba este cât se poate de simplă în cazul cremei de tonka: se pune smântâna într-un vas rezistent la foc, se aduce la punctul de fierbere, se oprește și se rad cele două boabe de tonka (pe răzătoarea mică) în ea.

Se lasă astfel la răcit, apoi se toarnă peste mascarpone (în alt vas, mai încăpător), se adaugă mierea și se amestecă bine. Se acoperă cu folie și se lasă la rece, la frigider.

Pentru ganache-ul de ciocolată, se pune smântână într-un vas încăpător, care se pune pe foc și se aduce aproape de punctul de fierbere. Se pune ciocolata ruptă bucăți (eu am avut un fel de bobițe). Se oprește focul și amestecă ușor până se topește toată ciocolata și se formează o cremă lucioasă. Se lasă la răcit.

Montaj farfurie (plating):

1. Model preluat după desertul „Gustul pădurii” creat de Johnny Șușală și Nico Lontraș: într-o farfurie elegantă pentru supă se pune o lingură de ganache de ciocolată, apoi două linguri de cremă de tonka. Se pun cubulețe de căpșune și boabe de afine. Se acoperă cu un strat de cremă de tonka apoi se așterne ușor un strat de ciocolată neagră măcinată în blender. Se ornează cu fructe și Finn Crisp.

2. Plating tras prin inel: cu ajutorul unui inel pentru deserturi, se execută o formațiune eleganto-rustică, după cum urmează. Se așază inelul pe farfurie (de preferință una cu baza plată, nivelată), se toarnă o lingură de ganache, și în acest ganache se pun pe margine bucăți rupte de Finn Crisp. Se umple vasul astfel format cu cremă de tonka și cubulețe de fructe. Se presară niște ciocolată măcinată, se ornează cu fructe. Se ține la frigider cam o jumătate de oră. La servire se îndepărtează ușor inelul (vă puteți ajuta de un cuțit cu lamă subțire strecurat ușor pe margine pentru a se desprinde mai bine.

3. Plating cu Finn Crisp înmuiat în lapte (sau suc de fructe)- inițial voiam să fac ceva ca un rulou. Dar nene, le trebuie ceva timp pâinicilor să se înmoaie atât cât să devină maleabile fără a se rupe. Mai precis, 15 minute de stat în lichid.

Așadar, se înmoaie Finn Crisp în lapte sau suc de fructe proaspăt, se bagă ușor într-un inel pentru deserturi, se completează, dacă este nevoie cu o altă bucată și apoi se lasă puțin la uscat. Nu mult, vreo 10 minute. Se umple cu ganache, cremă de tonka și fructe. Se ornează cu ciocolată măcinată și fructe.

Personal cred că la prima variantă am muncit cel mai puțin. Și a arătat frumos, simplu și proaspăt.

Dacă nu vreți să vă complicați cu plating, e de ajuns să ungeți niște felii de Finn Crisp cu ganache sau cremă de tonka, să ornați cu fructe și să vă bucurați de moment.

4 Comments

  • Laura Teodora
    28 februarie 2016 at 20:16

    Cătălina, platingurile tale sunt beyond ce s-a cerut la Food Bloggers. Mucho love!

  • […] Desert cu tonka, ciocolata, fructe si Finn Crisp […]

  • Cătălina
    10 martie 2016 at 9:00

    Oh, merci mult :*

  • Ana
    22 martie 2016 at 19:31

    Am descoperit și eu recent Tonka într-o cremă de migdale și Tonka, iar gustul mi s-a părut formidabil! Tonka seamănă la gust cu o combinație de vanilie, scorțișoară, cireșe și migdale, dar are un gust care nu poate fi definit, incredibil de bun!
    Mă bucur să văd că ai folosit Tonka într-un desert așa de spectaculos! 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.