Menu

Burgeri cu somon sau încă un motiv să ronțăim FinnCrisp

Salmon burger mici-38-Exposure1Nu că am avea vreodată nevoie de motiv să ronțăim FinnCrisp dar uneori ne mai punem și imaginația la încercare. Că o fi supă, tocană sau pur și simplu o gustare, băgăm la greu pâine crocantă cu unt. Mai ales Juha.

Așa că, într-o zi, după ce domnul soț s-a întors acasă cu niște somon destul de arătos, am zis să îl tranform în burgeri, că la cuptor și la tigaie am tot făcut.

Am analizat cam tot ce aveam prin frigider, am scos niște chifle (făcute în casă) de la congelator și m-am apucat de treabă. Chiflele au fost mai mult de back-up. Eu am mâncat partea mea de burgeri cu FinnCrisp Original.
De obicei facem maioneză pentru așa fel de mâncare dar de această dată am făcut munavoi, a doua chestie preferată din ouă (după scrambled eggs).

Revenind la sortimentele de FinnCrisp, numite ele în finlandeză „näkkileipä” (mai mari, mai grosuțe, originare din Suedia) și „hapankorppu” (pâinici plate, dreptunghiulare, deshidratate, foarte subțiri), vă pot spune că-s cam pline de fibre (15-20 g/ 100 grame produs), se fac din făină de secară și tărâțe din secară. Mie mi le-a prezentat colega Ioana acum câțiva ani și m-am îndrăgostit de ele. Cu ocazia aceste întâlniri oficiale am și aflat cine le distribuie pe la noi: Maresi Foodblogger.

Ingrediente pentru burgeri cu somon, munavoi și FinnCrisp

400 g somon
2 linguri smantana grasa (35%)
1 lingurita mustar Dijon cu boabe
3 fire ceapa verde
1 lamaie (coaja + 1/2 suc)
– aveți grijă să folosiți lămâie de la care se poate consuma coaja. Majoritatea vin cerate.
2 bucăți Finncrisp original
Sare de mare, sare de masa afumata (opțional)

Ingrediente pentru munavoi, salată și altele de umplut

2 ouă fierte tari
25 g unt moale
2-3 linguri smantana grasa
1 punga salata mixta
3 castraveciori murați
(noi am avut în saramură, de la mama)
2-3 fire ceapa verde
Oțet; ulei pentru salată
sare, piper

Când facem burgeri de somon nu mărunțim carnea la robot sau în mașina de tocat. Nu știu alții cum sunt dar mie îmi place s-o tai la cuțit, cu răbdare.

Așadar, se spală și tamponează cu un șervet curat bucățile de somon, apoi se scot toate oasele cu o pensetă specială sau cu un cuțitaș. Apoi se îndepărtează pielea cu un cuțit bine ascuțit și se toacă mărunt, cubulețe (care se pun într-un vas curat).

Se rade coaja de la o lămâie și se stoarce jumătate din sucul ei. Se pun peste pește.
Se toacă mărunt ceapa verde și se pune și ea peste pește împreună cu o linguriță de muștar Dijon cu boabe și 2 linguri de smântână grasă. 2 bucăți de FinnCrisp se rup bucăți mici și se pun în vas.
Eu am folosit sare afumată și piper pentru condimentare.

Se acoperă cu folie și se lasă la frigider vreo oră, să se întâlnească, placă și unească aromele.

Timp în care se fierb ouăle tari (cam 10 minute), se curăță de coajă, se mărunțesc cu o furculiță și se amestecă așa calde cu unt și smântână + sare (și piper dacă vă place). Va ieși un amestec cremos și bun de numa. Se Lasă și el la răcorit și apoi la răcit, la frigider.

După ora de stat la rece, se scoate amestecul cu somon, se formează chiftele rotunde, de mărime dorită (nouă ne-au ieșit 4 măricele). Se încinge o tigaie de fontă sau un grătar, se pun oleacă de unt și se pun chiftelele la făcut. Nu le-am cronometrat, dar (din motive de sănătate personală) le-am lăsat să se facă well done. Chiftelele trebuie întoarse cu grijă, e posibil să se desfacă :).

Asamblare: am ales cea mai albastră farfurie și cea mai senină bucată din lemn pentru fotografiat. Dacă mergeți vreodată în țările nordice vara veți înțelege. Cerul de pe acolo este superb.

Se pune o chiftea pe farfurie, salată mixtă asezonată cu ulei, oțet (zeamă de lămâie), sare, castraveciori murați, 2-3 FinnCrisp cu strat grosuț de munavoi. Se mănâncă imediat ce ați terminat cu pozele ca să nu fie totuși reci toate.

Note:

Trebuie să-i mulțumesc Oanei de la Savori Urbane pentru propunerea de a fi creativă cu FinnCrisp. Ce e și mai important: există un concurs pentru cititori la ea pe blog și o listă cu mai multe rețete făcute de colegi bloggeri. Le puteți găsi pe toate aici.

5 Comments

  • Claudia
    19 februarie 2016 at 8:21

    Apetisant! Am inghitit in sec de la prima ora 🙂
    Iar farfuria albastra … mi-a ramas gandul la ea :))))
    Merci ca ne-ai spus unde se poate gasi 😉

  • Cătălina
    19 februarie 2016 at 11:13

    Poti sa-ti mai dau linkuri daca vrei, au o colectie intreaga asa mai albastra, verde, gri 🙂

  • Andreea
    22 februarie 2016 at 14:38

    nu m-as fi gandit niciodata ca se pot face burgeri din peste

    este o reteta care trebuie neaparat incercata !

  • […] Burgeri cu somon sau încă un motiv să ronțăim FinnCrisp InternaţionalăPublicitateRețetă de varăReţete vegetariene şi vegane 28 Februarie 2016 […]

  • Fii creativ cu Finn Crisp! | Savori Urbane
    29 februarie 2016 at 9:14

    […] Burgeri cu somon si Finn Crisp […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.