Menu

Floare din aluat cu cremă de brânză și afine (mustikkanyhtopulla)

Pulla cu afine-152Am avut un mic „șoc” când am auzit cum spun finlandezii la pâinea dulce (cozonac, brioșe și altele asemenea). Se poate vedea și în titlu de altfel. Și cum cafeaua nu prea merge fără ceva dulce alături în niciun loc din Finlanda, de multe ori veți găsi prin meniuri cuvintele: „kahvia ja pulla”, unde kahvia înseamnă „cafea” iar celălalt înseamnă brioșă sau ceva similar.

Rețeta de față a fost preluată de Juha de pe un site din care se inspiră de cele mai multe ori când dorește să gătească mâncăruri de-acasă (Valio fiind unul dintre cei mai mari producători finlandezi de lactate- colectează lapte de la fermieri și îl procesează).

În afara acestor mici detalii, trebuie precizat că această rețetă face parte dintr-o colecție frumoasă de rețete scandinave, a doua etapă a proiectului culinar început de Savori urbane, The Food Connection, la care participă 24 bloggeri români. Gazda din această lună este Teo Rogobete și la ea pe site veți găsi mai multe detalii.

Vă las, așadar, în compania lui Juha și a felului în care el lucrează aluaturile: relaxat, simplu, bun.

Rețeta originală se poate găsi aici. Noi am folosit alt tip de brânză pentru că nu am găsit aici ce ne trebuia.

Ingrediente pentru Floare din aluat cu cremă de brânză și afine (mustikkanyhtopulla)

640 g făină + puțină pentru manevrarea aluatului
250 ml lapte dulce
1 ou
7 g drojdie uscată
(mai precis, un plic)/25-30 g drojdie proaspătă
60-80 grame zahăr tos
75 g unt
1,5 linguriță cardamon praf
0,5 linguriță sare fină

Ingrediente pentru umplutură

200 g cremă de brânză (sau mascarpone, ricotta scursă de apă, quark, altele similare)
100 g afine (de preferință sălbatice, noi am pus unele de cultură, congelate (foarte bune) pentru că suntem în extra sezon)

Ingrediente pentru uns

1 ou

Afinele sunt luate de la Foodie Family.

Se încălzește laptele (cât să puteți pun mâna în ele fără să vă frigeți- 36 grade C, maxim). Se adaugă apoi un ou, cardamonul, sarea, zahărul și se amestecă. Separat, într-un vas încăpător se pune făina și drojdia de bere. Se amestecă ușor cu mâna.

Într-un castron mai mare se pune laptele cu ou și se adaugă treptat amestecul de făină. Se încorporează cu răbdare, se topește untul și se toarnă peste aluat apoi se frământă până când devine cuminte și nelipicios. Se acoperă cu o pânză și se lasă la dospit până când își dublează volumul (între 30-60 minute).

După ce s-a scurs acest timp, se presară făină pe masa de lucru, se pune aluatul, se scoate ușor aerul din el (prin presare cu palma) și se taie în trei părți egale.

Se pornește cuptorul și se lasă la 200 grade C. Se pune o foaie de copt într-o tavă de cuptor.

Fiecare parte se întinde într-un cerc cu diametrul de 26-30 cm. Se ia jumătate din crema de brânză, se întinde pe foaia 1 de aluat, se presară jumătate din cantitatea de afine. Apoi se ia foaia a doua, se unge cu cealaltă jumătate de cremă de brânză, se pune peste prima foaie, se presară restul de afine.
Se ia a treia foaie de aluat și se pune deasupra celei de-a doua. Se ia apoi un cuțit, se pune un pahar pe centrul cerculul de aluat și se taie 10-12 felii (Juha nu a folosit pahar pentru că este inginer și îi cam ies toate la calcul). Se apucă două câte două felii și se răsucesc una în sens opus celeilalte de două-trei ori. După ce sunt toate răsucite, se bate bine ultimul ou și se unge floarea peste tot (la suprafață).

Se lasă la crescut încă 15 minute apoi se bagă la cuptor pentru 30 minute.

Se scoate din cuptor, se lasă la răcit vreo 10 minute apoi se poate consuma. Cu o cană de lapte cald sau cafea alături.

A doua zi este perfectă la micul dejun.

Nutrition Facts
Per 1 buc (10)

Amount % Daily Value*
Calories 324
Total Fat 7g 11%
Saturated Fat 4g 20%
Trans Fat 2g
Cholesterol 33mg 11%
Sodium 71mg 3%
Potassium 50mg 1%
Total Carbohydrate 48g 16%
Sugars 5g
Protein 9g 18%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Alte idei de flori sau sori din aluat de diverse forme și cu diverse umpluturi găsim la:

1. Laura de la Rețete ca la mama- cu scorțișoară
2. Miha de la Dulciuri fel de fel- cu nucă și scorțișoară
3. Violeta de la Caietul cu rețete- în formă de soare, cu nucă și scorțișoară
4. Lena de la LaLena- o ingenioasă floare din felii rulate cu umplutură de mac
5. Cristina de la Diva în bucătărie- cu nucă și scorțișoară
6. Oana de la Savoare în bucate- cozonac floare cu umplutură de gem de mure

7. Adriana de la Dragostea în bucate- floare cu umplutură de brânză și mărar

13 Comments

  • adnia
    10 mai 2015 at 19:08

    ce frumoasa a iesit floarea! vazusem si eu mai demult poze cu asa ceva, dar nu m-am prins imediat cum au fost facute „petalele” florii. Multumesc pentru explicatii si poze!

  • Oana Igretiu
    10 mai 2015 at 20:46

    In sfarsit o „floricica” pe gustul meu, cu umplutura cremoasa si cu fructe! Felicitari! Ce afine faine ai primit de la Monica!

  • Cătălina
    10 mai 2015 at 22:17

    Da, le crește tatăl ei. Cumpăr toată vara de la ea 🙂

  • Cătălina
    10 mai 2015 at 22:18

    Mă bucur că îți place, Daria 🙂

  • Cristina
    11 mai 2015 at 13:36

    Arata sensational, asa ca o voi incerca si eu… cu affine de la aceeasi sursa! 🙂

  • Teodora
    11 mai 2015 at 16:42

    pfoaaaaa ce bine arata! de cand ai pomenit de afine am ramas vrajita si acum duc munca de convingere cu mine insami ca nu vreau sa gatesc o bomba calorica :)))) presimt ca o sa pierd

  • Cătălina
    11 mai 2015 at 19:44

    Mi se intampla si mie destul de des :))

  • […] afine, are mari sanse sa fie pe gustul meu si bucataria nordicilor este una din preferatele mele. Mustikkanyhtopulla se pare ca este termenul finlandez folosit pentru floare din aluat cu crema de branza si […]

  • Miriam
    26 mai 2015 at 19:24

    Tocmai am bagat-o la cuptor, facuta intocmai ca a voastra. Deja arata minunat si cruda, can’t wait to take it out 🙂

  • Cătălina
    27 mai 2015 at 22:36

    Ma bucur si sper sa-ti placa. Noi o sa facem si cu alte fructe la un moment dat.

  • Codruta
    28 iulie 2015 at 9:29

    Aseara am incercat-o, afinele m-au convins, dar mi se pare ca ii lipseste ceva ( nu e nici dulce nici sarata), crema de branza folosita: mascarpone.

  • Cătălina
    28 iulie 2015 at 10:52

    Buna Codruta, iti multumim mult ca ai incercat reteta noastra. E adevarat ca nu este prea dulce dar noi suntem intr-o perioada cand mai scadem din zahar si ne-am cam obisnuit cu moral. Cred ca ar fi o solutie buna ca dupa ce o scoti din cuptor sa ii dai cu un strat de miere. 🙂

    Multumim inca o data!

  • […] ingrediente de la rețeta de Melci cu scorțișoară, pecan și caramel cu ingrediente de la Floare din aluat cu cremă de brânză și afine. Și-a ieșit o coroniță gustoasă și simpatică. Din care copilul a mâncat cu poftă (îi plac […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.