Menu

Piept de porc cu mirodenii gătit la aburi (cu șorici crocant)

piept de porc cu mirodenii la aburi-63Parcă văd cum o să mă înjurați printre dinți- voi cei care încă mă citiți și nu mi-ați dat unfriend pe diverse rețele sociale din cauză că postez prea multe poze cu mâncare.

Pentru că această rețetă, deși simplă, aduce cu sine un produs final superb (deși destul de gras)- carnea se topește în gură, aroma de porc se combină cu multe altele (piper sechuan, coriandru uscat, lemongrass, ghimbir și altele) iar șoriciul devine auriu și crocant.

Prima dată am mâncat astfel de porc (însă presat) la Laura, vara trecută. Am hotărât cu Juha să mai facem vacanțe și în țară nu numai la București, așa că ne-am urcat în tren și nu ne-am oprit până la Timișoara.

Laura și Vuki au fost extrem, extrem de săritori, ne-au găzduit, ne-au fost ghizi prin diferite locuri și, mai ales, ne-au hrănit cu niște bunătăți de vis. Șonc cu pâine de casă, porc presat făcut la cuptor, salate, deserturi. Am ajuns și pe la un restaurant sârbesc numit Dinar. Mâncarea a fost bună și foarte multă (cu balanța mult înclinată în favoarea cărnii, așa cum le șade bine sârbilor). Și am gustat țuică de gutui.

Revenind la porcul de azi, îmi doream de ceva vreme să fac o astfel de rețetă. Chiar dacă noi mâncăm mai mult vită, rață și pește în ultima vreme (sau pui, când ne trimite mama, crescuți de ea), având la îndemâna cartea cu rețete asiatice a lui Ken Hom, am ales porcul.

Și nu oricum: cu straturi de grăsime și cu șorici. Carevasăzică se poate folosi fleică (de pe burtă), piept (de la care scoatem oasele). În cazul de față, avem de-a face cu piept.

Ingrediente nu sunt multe dar aveți nevoie de vreo 12 ore de la început până la așezatul la masă și înfruptat.

Așadar, pentru piept de porc cu mirodenii gătit la aburi avem nevoie de:

1 bucată de 1,5 kg piept de porc cu șorici crocant (sau două de 750 g fiecare, depinde de unde vă aprovizionați)
2 linguri sare de mare
1 lingură piper Sichuan
2 lingurițe amestec de condimente pentru wok
(noi am folosit de la Shan’shi)- puteți folosi și clasicul 5 spices
1 linguriță piper negru boabe
2 lingurițe zahăr brun

Și acum să trecem la treabă. În primul rând se spală carnea și se tamponează bine cu șervete de bucătărie. Cu ajutorul unui cuțit se înțeapă șoriciul. Nu rar, dar nici să fie prea ciuruit.
Se pune la fiert o oală cu apă. Când clocotește, se ia fiecare bucată de piept, se înfige într-un cuțit (sau cârlig), se ține deasupra oalei și cu ajutorul unui polonic, se toarnă apă fiartă numai pe piele de vreo 5-6 ori.

Separat, într-un robot mic de bucătărie, se pun toate condimentele și se macină împreună. Se pune wok-ul pe foc mare, se încinge bine și se pune amestecul de condimente. Cu grijă și foarte repede, se învârt toate cele

Se iau bucățile de piept de porc, se tamponează cu șervețe și se lasă la zvântat și răcit. Se așază cu șoriciul în jos, se presară amestecul de condimente și se masează bine carnea pe toate părțile (mai puțin pe piele). Se îmbracă în folie alimentară și se lasă la frigider peste noapte (8 ore).

A doua zi, se pornește cuptorul și se lasă la 200 grade Celsius. Atenție, dacă aveți cuptor cu aburi, se folosește funcția cu abur fierbinte (25%). Dacă nu, se procedează astfel:

Se pun bucățile de carne pe un grătar (cu șoriciul în SUS), grătarul în tava de cuptor iar în tavă se toarnă apă (care nu trebuie să atingă carnea).

Se lasă 15 minute până când carnea se rumenește oleacă. Se scade apoi temperatura din cuptor la 180 grade C. Se lasă 2 ore. Se verifică din când în când și, eventual, se mai scade temperatura cu vreo 10 grade dacă este focul prea iute. Când trece și această perioadă de timp, se crește temperatura la 230 grade C și se lasă cam 10-15 minute. În acest timp, șoriciul se va bășica bine pe toată suprafața.

Se oprește cuptorul, se scoate, se lasă la odihnit vreo 10 minute. Se taie cu grijă în bucăți mai mici. Se servește cu orez fiert, salată sau cu legume.

Nutrition Facts
Per 145 g (10)

Amount % Daily Value*
Calories 323
Total Fat 230g 354%
Sodium 233mg 10%
Potassium 3mg 0%
Total Carbohydrate 2g 1%
Sugars 1g
Protein 28g 56%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Această rețetă a fost pregătită în cadrul campaniei inițiate de fetele de la Savori urbane și Maresi Foods, distribuitor al produselor Shan’shi.

Note:

Alte feluri în care se poate găti pieptul de porc:

De la Savori Urbane: cu salvie și lămâie

De la echipa supercalifragilistica de pe Milk and Toast and Honey avem un porc cu mirodenii de iarnă

De la Adi Hădean, porc presat

3 Comments

  • Oana Igretiu
    27 februarie 2015 at 20:10

    Fingerlicking! Ador bucata asta de carne iar modul in care ati gatit-o voi este la superlativ!

  • Alex
    21 noiembrie 2016 at 16:49

    Nici nu stiu daca sa-mi ling buzele de la pozele cu bucatele astea alese sau sa ma uit fermecat in ochii motanului ala… 🙂
    O intrebare mai la obiect asa avea si eu, totusi. Sa inteleg ca la un cuptor de-asta cu aburi as putea sa fac si ceva carne cam ca la gratar, adica porc cum e descris mai sus, sau mititei, carnati, poate si ceva pulpe de pui…?
    Multumesc frumos!

  • Cătălina
    21 noiembrie 2016 at 18:04

    Dacă are și grill da, și de obicei au 🙂 Și pui la rotisor se poate face, mi se pare. Depinde de model, desigur.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.