Menu

Confit de rață, piure de morcovi și paprika afumată, sos de ciuperci

Confit rata_mici-32E a treia oară când fac confit de rață după o rețetă din cartea My Paris Kitchen a lui David Lebovitz.

E o carte minunată, v-am mai spus despre ea aici.
Probabil că data viitoare trebuie să fac ceva mai mult. Și nu pentru că ar fi greu dar ia vreo 2-3 zile până este gata. În schimb, casa miroase superb cât este rața la cuptor. Din cauza mirodeniilor, desigur.
Am ales această minunăție pentru a mă prezenta cu ea la concursul organizat de Sun Food România și Diva în Bucătărie, prin care se aniversează 8 ani de la existența acestui brand în țara noastră.
Le mulțumesc din nou pe această cale celor de la Sunf Food pentru bunătatea de năut, roșiile în suc și porumbul dulce.

M-am gândit o vreme cu ce din gama de produse a celor de la SunFood România aș putea să însoțesc și să îmbogățesc acest confit de rață. Întâi am optat pentru un piure de mazăre. Apoi m-am gândit că ar merge mai bine cu un piure de rădăcinoasă și am optat pentru morcovi. Totul trebuia încununat cu un sos de ciuperci.

Așa că zis și făcut.

Ingrediente pentru confit de rață

4 pulpe de rață
1 lingură sare mare (eu am folosit de Guerande)
1 lingură vodkă (a mea are nuanța aceea roz pentru că am pus niște zmeură în ea la un moment dat)
1/4 linguriță nucșoară
1/4 linguriță boabe ienibahar
4-5 căței de usturoi

Opțional sau obligatoriu: untură de rață, cam 400 g.

De ce zic opțional sau obligatoriu. Rețeta lui Lebovitz se numește de fapt confit de rață contrafăcut. Și asta din cauză că nu adaugă untură, așa cum este tradițional obligatoriu de la mama lui franceză.

De fiecare dată când am făcut confitul nu am adăugat untură. Am găsit pulpe cu strat generos de grăsime și pur și simplu nu a fost nevoie. De data aceasta, la Lidl am găsit niște pulpe mai… fit. Adică aproape că nu aveau grăsime. Așa că am fost nevoită să pun ce am strâns de la ultimele gătiri.

Ingrediente pentru sosul de ciuperci

1 borcan de 280 g ciuperci tăiate
1 linguriță unt
1-2 linguri stock de legume concentrat (eu am avut de la Nomu)
150 ml apă
1 rămurică de cimbru

Nu am pus sare pentru stock-ul (o supă de bază concentrată) are deja. Și are destulă.

Ingrediente pentru piure-ul de morcovi și paprika afumată

2 morcovi mari
1 gulie
1 lingură de unt
1/2 linguriță paprika afumată
(găsiți cam la orice magazin Mega Image cu raft de la Magazinul de Mirodenii)
sare, după gust

Înainte de a vă apuca de confit, trebuie să știți că ia cam două zile prepararea lui, deși se spune că abia în a treia ajunge la desăvârșire. Sau chiar după mai multă vreme de stat în untură.

Așadar, spălați pulpele de rață, scurgeți-le și stergeți-le cu un prosop de hârtie. Într-un robot mic (sau într-un mojar) puneți ienibaharul și nucșoara (dacă este ruptă în bucăți mai mici). Măcinați bine. Puteți lăsa și bucățele mai mari, la fel cum am lăsat și eu- nu se va modifica gustul 🙂

Curățați usturoiul, striviți-l.

Într-un vas puneți mirodeniile pisate și sarea. Amestecați. Frecați bine cu ele pielea pulpelor. Luați apoi un ac și înțepați bine pe toată suprafața acoperiță cu piele. Așezați pulpele cât mai aproape una de alta într-un vas care să permită acest lucru fără a le lăsa prea mult spațiu între ele. Înainte de a le așeza, așterneți usturoiul pe fundul vasului. Unii pun și frunze de dafin. Dacă sunteți fani, o puteți face. Eu nu îl iubesc prea tare.

Acoperiți cu folie și băgați la frigider peste noapte.

A doua zi luați folia, scoateți pulpele și cu ajutorul unui șervețel de hârtie curățați o mare parte din sarea de pe pulpe. Puneți-le la loc în vas, băgați-le în cuptorul rece, porniți-l și reglați-l la 150 grade C. Lăsați 2 ore și jumătate, iar din când în când, cu ajutorul unei linguri, luați din untura din vas și turnați peste pulpe.

După de se scurge acest timp, dacă le consumați în aceeași zi, scurgeți grăsimea din vas și băgați iar vasul la cuptor. De data aceasta la 210 grade C, pentru 15 minute. În acest răstimp veți obține cea mai bună chestie a acestei povești și anume, piele crocantă de rață. <3 Sosul de ciuperci se execută relativ ușor. În mod normal, s-ar pune făină pentru îngroșare dar nu am făcut acest lucru. Să vă explic cum am procedat ca să am un sos gros și gustos. În primul rând am scurs ciupercile de apă. Am pus un vas pe foc, am adăugat untul și când s-a topit, am pus ciupercile. Le-am călit ușor apoi am adăugat supa de bază și apa. Le-am lăsat să bolborosească molcom și le-am adăugat crenguța de cimbru. După vreo 10 minute am oprit focul, am scos 2 treimi din ciuperci și suc și le-am băgat într-un blender. Le-am transformat într-un piure subțire pe care l-am pus peste restul de ciuperci și le-am amestecat împreună. Am scos crenguța de cimbru. Revelația serii de ieri a fost piure-ul de morcovi. Curățați morcovii și gulia, spălați-le, tăiați-le felii și puneți-le la fiert cu puțină sare. După vreo 20 minute, luați-le de pe foc, scurgeți-le de apă, puneți-le în vasul de la blender, adăugați untul și paprika afumată și transformați-le în piure. Simplu și delicios! Fie vorba între noi, nu am mâncat toate cele patru pulpe singură. Două le-am păstrat pentru cina de ieri și respectiv prânzul de azi, iar celelalte două se odihnesc acum sub un strat de grăsime generos, la frigider. Montarea farfuriei (ca în imagini): pe o mână de rucola puneți o pulpă de rață. Alături puneți 2-3 linguri piure de morcovi și 1-2 de sos de ciuperci. Eu am pus și câteva boabe de rodie printre frunzele de rucola. S-au combinat ceva dă vis, cum ar spune Andie (dacă n-ar fi vegetariană). [wpnf-label id=13431] Note:

Nu aruncați untura rămasă! Este excelentă la preparat diverse, inclusiv cartofi prăjiți, care vor avea o aromă superbă.
Cum prepară alți bloggeri culinari români confitul de rață puteți afla aici:

1. Laura Laurențiu de la Rețete ca la mama folosește piper și cimbru
2. Oana și Diana de la Savori urbane folosesc metoda de gătit la temperatură sub 100 grade C în peste 4 ore.
3. Adi Hădean întărește ideea că acest preparat este simplu de făcut.
4. Radu Popovici explică pas cu pas, cu răbdare, întregul procedeu tradițional.
5. Florin, Crazy Mother Cooker pregătește confit-ul la slow cooker. Poate aveți și vreți să îl folosiți.
6. Dana de la Prăjiturici și alte dulciuri folosește carne de rățoi crescut la curte.
7. Ana de la Butterandcream și fosta mea colegă de blog îmbată bine rața înainte.

3 Comments

  • Kadia
    10 decembrie 2014 at 19:31

    Cum faci să ții mâțele departe de cameră? Pentru că la mine, dacă vreau să fotografiez ceva pe masă, apar cel puțin două urechi, ba chiar și un nas sau o labuță să verfice daca focusul e bun.

  • Cătălina
    10 decembrie 2014 at 21:54

    Cu greu. Cel puțin două dintre bestii sunt moarte după carnea crudă și urlă la mine să le dau. Nu fură din farfurie decât dacă plec de lângă ea și asta nu se întâmplă. Cei mai hoți sunt Felix și Emma (adică cei mari). Cred că ăia mici nu mi-au furat decât jucării până acum. 😛

  • […] Confit de rata, piure de morcovi si paprika afumata cu sos de ciuperci […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.