Menu

Prăjitura îngerilor (Angel Food Cake) cu cremă de lămâie și soc

Angel cake_mici-32Să tot fie 3 săptămâni de când colegul nostru, Viorel s-a mutat la Luxemburg. Ne cam lipsesc râsul (cu lag) la glumele celorlalți, dansul și zgomotul scos de scaunul lui când se bâțâia pe hip-hop, mâinile în aer și glumele lui scurte și profunde.

Cu vreo 3 zile înainte să facă pasul, m-am gândit să-i pregătesc o prăjitură cu flori de soc de care să beneficiem toți și cum aveam pe listă de ceva vreme Angel Food Cake, asta am și prestat. Rețeta este adaptată după cea din cărticica magică Cute Cakes.

Nu am avut formă specială dar am improvizat și nu mi-a părut rău.

Ingrediente necesare pentru blat

8 albușuri proaspete
116 g făină albă, cernută
210 g zahăr
(105 g zahăr brun și 105 g zahăr pudră)
1 lingură praf mentă (opțional)
1/2 linguriță cream tartar
1 vârf cuțit sare

Ingrediente pentru crema de soc

500 g mascarpone (a ieșit ceva mai multă cremă dar nu cred că e așa grav)
150 ml lapte
180 ml sirop de soc
sucul de la o lămâie
coaja de la o lămâie

Decor

150-200 g căpșune
10 flori de soc

20 migdale trase rapid la tigaie (și răcite)

Prăjitura îngerilor (Angel Food Cake) și-a primit această denumire din cauza compoziției ușoare, vaporoase, aerate. Se pare că este originară din Statele Unite al Americii și a devenit populară prin secolul XIX. Există și o soră britanică a ei, ceva mai complexă, cam din aceleași ingrediente dar construită diferit (Angel Cake).

Se pornește cuptorul și se lasă la 180 grade C eventual cu ventilație).

Dacă ați făcut bezele sau Pavlova, nu ar trebui să fie complicat să lucrați acest desert. Un pic diferit stă treaba când este vorba de răcirea lui și de faptul că aveți nevoie de o formă specială. Eu n-am avut-o dar acest lucru nu m-a împiedicat să improvizez una dintr-o tavă cu pereți detașabili și un inel pentru decorat. A funcționat 😉

Așadar, cele 8 albușuri pun într-un vas curat, fără urme de grăsimi, împreună cu sarea și cream tartar. Se bat bine până când își dublează volumul. Zahărul brun se amestecă cu cel pudră și se adaugă lingură cu lingură peste albușuri, bătându-se continuu până la încorporarea totală. Când se termină această fază, se amestecă făina cu praful de mentă și apoi se cerne peste albușuri. Se încorporează ușor cu o paletă de lemn, metal sau silicon (unii nu recomandă totuși siliconul însă eu nu am avut probleme). Rețineți: încorporând ușor, bezeaua rămâne aerată, dacă se amestecă vârtos, va scădea în volum.

Se toarnă în vasul de copt (special sau improvizat). Se bagă la cuptor și se ține la copt 20-25 minute.

Se scoate din cuptor și se pune la răcit cu susul în jos pe un grătar (dacă nu a crescut mai sus de marginile tăvii sau pe ceva improvizat (pe o sticlă, de exemplu). Astfel, prăjitura nu se va dezumfla și va rămâne crescută și pufoasă.

După ce se răcește complet, cu ajutorul unui cuțit se trece pe la marginea tăvii, se desprinde și se scoate pe o farfurie sau platou.

Treaba la cremă stă mai simplu: se pun toate ingredientele într-un vas și se bat bine cu un mixer de mână. Se lasă la frigider cât se răcește blatul.

După ce sunt toate reci și stabile, se taie căpșunele în sferturi, se taie sau fărâmă ușor migdalele și se taie tulpinile mai grosuțe de la inflorescențele de soc.

Se întinde crema pe blat, după gust i se poate da o formă (eu am lăsat-o mai sălbatică :D), se ornează cu fructe, migdale și flori de soc după imaginație (de moment sau după un plan bine stabilit).

Se mănâncă cu prietenii 🙂

Nutrition Facts
Per 1 portion (14)

Amount % Daily Value*
Calories 288
Total Fat 17g 26%
Sodium 8mg 0%
Total Carbohydrate 28g 9%
Sugars 21g
Protein 6g 12%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Note

Timpul de copt depinde de la cuptor la cuptor, de adâncimea tăvii de copt. De preferat ar fi ca după 25 minute să îi faceți testul cu scobitoarea. Dacă nu iese curată lăsați prăjitura în cuptor încă 5-10 minute și încercați din nou.

Rețete de Angel Food Cake din blogosfera românească avem la:

– My Fancy Cake- cu sos din fructe de pădure
– 3Sisterscooking- cu frișcă și căpșune
– Pansy- cu glazură de ciocolată
– Gurmandino- în alb și negru, cu lămâie

3 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.