Menu

Crumble cu ananas

crumble ananas-2608_dtmicCând e frig şi nu ai chef să ieşi din casă te apuci de copt prăjituri şi pâine. Te apuci să scoţi din congelator oase şi din frigider legume, din cămara conserve de roşii şi încropeşti o ciorbă fierbinte, numai bună de ţinut îngheţul sub control.
Cu puţin noroc, după ce te învârţi 15 minute prin casă după ceva de acrit ciorba, îţi dai seama că ai un butoi cu varză murată cu o zeamă acră divină divină. O cană mare în ciorbă, una mare de băut. O bunătate, nu alta.

Săptămâna trecută am făcut o tavă mare de crumble cu ananas. Se făcea că am luat cel mai fără de gust ananas din câţi am mâncat vreodată. Şi după ce am curăţat ditamai fructul, dezamăgită fiind de „calităţile” sale organoleptice, am aruncat 2 linguri de zahăr peste el şi l-am băgat la frigider. Eu voiam să reproduc un suc foarte bun băut prin decembrie la Fitto Cafe Victoriei (ananas proaspăt plus un pic de sfeclă proaspătă= iubire) dar, socoteala de acasă…

Aşa că am zis că un crumble ar fi numai bun (şi uşor de făcut).

Ingrediente pentru crumble (tavă de la 20-28 cm diametru)

180 g făină albă
80 g unt foarte rece (l-am ţinut la congelator 30 minute)
2 linguri amestec seminţe (floarea soarelui, in, dovleac, susan, mei)
1 lingură zahăr negru umed (se găseşte la Mega)
3 linguri apă foarte rece

Ingrediente pentru umplutură

1 ananas crud (mediu-mare)
100 g zahăr negru umed
80 ml apă
sucul de la un lime
20-30 g unt

Treaba cu preparatul stă cam aşa: se porneşte cuptorul şi se lasă la 200 grade C.

se pun într-un robot făina, untul foarte rece tăiar cuburi, zahărul negru (mărunţit)şi amestecul de seminţe. Se dă pe viteză mare până când toate cele sunt mărunţite şi arată ca o făină mare, necernută.

Cu robotul pornit se toarnă apa lingură cu lingură până când se obţin firimituri mari, mici, medii. Atenţie, dacă amestecaţi prea mult e posibil ca toate cele se se unescă sub forma unul aluat. Dacă amestecaţi prea puţin e posibil să va rămână făină necombinată. Opriţi robotul şi verificaţi din când în când.

Cât despre fruct, se curăţă ananasul de coajă, de taie felii şi apoi bucăţi mici. Se aruncă cotorul pentru că este prea fibros pentru a fi ros mâncat.

Într-un vas rezistent la foc se pun zahărul negru şi apa şi se fierb până când toată suprafaţa lichidului se acoperă cu bule (vezi imagini). Se ia de pe foc, se adaugă untul tăiat cubuleţe şi se amestecă cu o lingură de lemn.

Se pune acest caramel în tava în care veţi coace, se adaugă bucăţile de ananas, se stropeşte cu zeama de lime şi se acoperă cu crumble.

Se bagă la cuptor pentru 30 minute. Îdeal este ca fructele să rămână uşor crocante iar crumble-ul de deasupra să fie crocant.

Nutrition Facts
Per 1 (6)

Amount % Daily Value*
Calories 355
Total Fat 16g 25%
Sodium 9mg 0%
Total Carbohydrate 49g 16%
Sugars 24g
Protein 5g 10%

*Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.

Note:

1. Cât timp preparaţi fructul şi caramelul, ţineţi vasul cu crumble la frigider.
2. Reţete de crumble bune iarna de la colegii bloggeri culinari:

a. Andreea cu al ei crumble de ananas şi caramel
b. Bogdan cu terină de mere şi crumble
c. Gourmandino cu crumble de mere
d. Cu pere şi zmeură de la dna Laura
e. Crumble vegan de la Andie

1 Comment

  • Gurmandino
    27 ianuarie 2014 at 14:34

    Trebuie sa fie delicios crumble-ul cu ananas. Am sa-l incerc cu prima ocazie :). Multam de sugestie!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.