Menu

Cum să câștigi o mașină de înghețată- partea a doua: participanții

Juriul.

Juriul.

Recunosc cinstit că până acum nu mi-am dat seama cam cât de greu este să jurizezi un concurs. Trebuie să iei în calcul cam orice, să lași sentimente la o parte, să analizezi la rece și în același timp să nu-ți pierzi căldura. Să simți niște gusturi, să elimini altele și, cumva, să-ți dai seama ce ar echilibra sau dezechilibra un preparat.

Să analizezi cât s-a muncit la el, să raportezi toată acea muncă la gustul și aspectul produsului final.

Încă mai jurizăm, dar, după cum am promis, astăzi public rețete înscrise în concurs. Toate imaginile se găsesc mai jos.

1. Claudia Rusu- Înghețată vegană din cacao

Buna ziua,

Numele meu e Claudia Rusu si eu fac o varianta de inghetata vegana de cacao, pt ca fiului meu doar cea de cacao ii place:)
Deci:
-4 banane congelate
-2 linguri de cacao de buna calitate(eu folosesc alcalinizata)
-2 linguri de lapte de cocos(eu folosesc de la cutie,fara a-l amesteca,partea mai groasa)
-3 curmale inmuiate in prealabil in apa(cam 1 ora)
-3 linguri cacao nibs
-putin rom(nu esenta)
-4-5 frunze de menta
Totul in blender pentru cateva secunde si……that’s it!

O zi buna!:)

****

2. Poparda Ioana Corina- Înghețată cu lavandă și portocale

Reteta este de aici:

http://www.scoopadventures.com/home/orange-lavender-ice-cream.html

Ingrediente:

500 ml lapte
11 g amidon alimentar
44 g crema de branza Philadelphia
un varf de lingurita de sare
313 ml frisca lichida
1 lingurita lavanda culinara
1 lingurita coaja de portocala
2/3 cup zahar
30 ml miere(am inlocuit siropul de proumb cu miere, rezultatul a fost foarte bun)

Intr-un bol se amesteca 2 lingurite de lapte cu amidonul. Intr-un alt bol se amesteca crema de branza cu sarea. Lasam deoparte cele doua amestecuri.

Intr-o cratita se amesteca restul de lapte cu frisca, zaharul, levantica, coaja de portocala si mierea. Se pune pe foc si se amesteca pana cand zaharul este complet dizolvat(4 minute pentru o consistenta buna). Se adauga amestecul de amidon. Se pune din nou pe foc si se mai lasa aprox.1 minut, pana se mai ingroasa.

Acest amestec se strecoara si se toarna peste amestecul de crema de branza. Se preseaza cu o lingurita, peste amestecul de levantica, pentru a se stoarce toata aroma. Se amesteca totul si se pune bolul intr-un altul cu gheata. Apoi, se da la frigider pentru aproximativ 4 ore, dupa care se pune amestecul in masina de inghetata.

Este o inghetata foarte buna si am fost foarte placut surprinsa cand am gustat-o(aveam ceva emotii in ceea ce priveste combinatia)

Va multumesc! O zi frumoasa va doresc!

****

3. Ioana Grecu- Inghetata din branza de capra si iaurt cu mango si ananas coapte, patiserie pufoasa, coulis de ananas si alune de padure si migdale caramelizate in miere

Ingrediente:

Pentru inghetata:
– 100g branza proaspata de capra
– 1,5 cana de iaurt grecesc 10% (300-400g)
– 1/4 cana zahar brun
– 2 linguri de coniac
– 3 galbenusuri de ou
– putina sare
– un mango copt
– jumatate ananas copt
– o lingura de zahar brun

Pentru coulis de ananas:
– jumatate ananas copt
– 4-5 frunze de menta
– 1/4 cana zahar
– 1 lingura de zeama de lime

Pentru aluatul pufos
– 220g faina alba
– 200g unt la temperatura camerei
– 120g apa rece
– sare

Pentru alune si migdale caramelizate.
– o lingura de unt sau ulei de buna calitate
– 2 linguri de miere
– sare
– 100 g nuci si migdale

Se pune iaurtul intr-o sita fina peste o oala pentru a se scurge de apa peste noapte.

Coacem ananasul si mango peste care am pus lingura de zahar la 200 grade C cuptor cu gaz, invelit in staniol, timp de 15 minute.
Se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Intre timp incepem sa lucram aluatul pufos. Folosim faina, mai putin 1/3 cana din ea, pe care o dam de o parte. Adaugam un sfert din untul la temperatura camerei si cu degetele incorporam faina. In apa rece dizolvam sarea, adaugam apa incet, atat cat este nevoie pentru a ajunge la un aluat ce se dezlipeste de pe marginea vasului si este elastic si usor de manevrat.
Pe o suprafata usor acoperita cu faina framantam aluatul timp de aproximativ 3 minute.
Il punem pe folie de plastic si-l intindem sub forma de patrat cu degetele. Il dam la frigider pentru cel putin 30 de minute. (in cazul meu el a stat peste noapte)
Untul ramas se amesteca cu faina pusa de-o parte si se intinde si el sub forma de patrat intre doua foi de copt. Se da la frigider pentru cel putin 30 de minute.

A doua zi dimineata incepem sa facem inghetata. Alegem cele 3 galbenusuri, le punem intr-un castron si le batem.
Intr-o oala punem iaurtul care acum are mai putin apa in el, cu zaharul brun si mestecam pana incepe sa fiarba usor. Il dam de pe foc, si, incet si amestecand continuu, il turnam peste oua. Dupa ce am omogenizat bine punem amestecul inapoi in oala si aducem pe foc mediu. Adaugam sarea si congniacul si amestecam pana incepe sa se ingroase (cam 5 minute).
Turnam amestecul peste branza de capra si omogenizam bine. Lasam sa se raceasca intr-un castron cu apa rece cam 15 minute si-l dam la frigider unde trebuie sa stea cel putin trei ore.

Sa terminam aluatul de patiserie. Lucram pe o suprafata infainata constant astfel incat aluatul sa nu se lipeasca.
Rulam aluatul in forma de patrat in centrul caruia vom pune untul (pe diagonala). Untul, ca si aluatul, trebuie sa fie nici prea moale (cat sa se separe grasimea), dar nici prea tare, cat sa se rupa. Deci asteptam sa ajunga la temperatura potrivita inainte de a continua.
Aducem colturile patratului de aluat in centru astfel incat sa acoperim untul complet. Avem grija sa sigilam untul inauntru.
Rulam intr-un dreptunghi lung cu grosimea de 1 cm pe care il impaturim apoi in trei, ca pe o scrisoare. Dam la frigider pentru 30 de minute.
Mai rulam de inca patru ori sub forma de dreptunghi si impaturim la fel ca mai devreme, cu aceeasi perioada de dat la frigider.
Dupa ultima impaturire se ruleaza la o grosime de aproximativ 1.5 cm si se mai da 30 de minte la frigider dupa care poate fi folosit in forma in care dorim.
Se incalzeste cuptorul la 215 grade C si se unge aluatul cu un ou batut cu o lingura de apa rece. Se dau la cuptor pentru 15 minute apoi se reduce temperatura la 175 grade C si se mai lasa 10-15 minute. Se scot din cuptor si se aseaza la racit pe un gratar.

Pentru coulis punem intr-o tigaie ananasul cu zaharul, sucul de lime proaspat si menta si-l fierbem la foc mic pana se inmoaie. Se da in blender si se trece prin sita, apoi se raceste.

Sa terminam inghetata.
Punem amestecul terminat mai devreme in tavi de gheata pentru congelator. Il dam la congelator cat timp are nevoie sa se intareasca (1 ora)
Fructele se pun si ele in congelator inainte de a fi pasate in blender.

Dupa aproximativ o ora putem pasa fructele, pastram jumatate din pasta si o amestecam cu o lingura de alcool apoi o punem in tava de gheata la congelator.

Restul de fructe pasate se amesteca impreuna cu inghetata si sa mai da la congelator 30 de minute-1 ora.

Nucile si migdalele se dau prin amestecul de miere, unt topit/ulei, sare si se pun la cuptorul incalzit la 170 de grade C timp de 15 minute verificand sa nu se arda. Se folosec ca decor.

Se serveste inghetata impreuna cu coulis-ul de ananas si menta, pasta de fructe, aluatul copt si alunele caramelizate.

Daca o pastrati pentru mai mult timp va trebui sa o scoateti din congelator cu ceva timp inainte de servire si eventual sa o mai treceti odata prin blender deoarece se va intari.

Surse de inspiratie:
http://www.refinery29.com/frozen-yogurt-recipe#page-2 pentru cum sa pregatesti iaurtul
http://whiteonricecouple.com/recipes/roasted-fig-goat-cheese-ice-cream/ pentru inghetata cu branza de capra
http://www.kingarthurflour.com/recipes/classic-puff-pastry-pate-feuillete-recipe pentru aluatul de patiserie pufos
http://sweets.seriouseats.com/2010/07/how-to-make-ice-cream-without-an-ice-cream-maker-the-food-lab.html pentru cum sa-ti iasa inghetata fara cristale de gheata
David Lebovitz pentru cum sa faci sa iti iasa inghetata cremoasa

****

4. Mariana Rusu- Înghețată cu cremă de brânză și vișine

****

5. Alex Juncu- Înghețată de dulce de leche

****

6. Ana Crăciun- Înghețată de susan negru

Buna ziua,

Numele meu este Ana Craciun si am aflat cu incantare de organizarea concursului d-voastra ce are ca si tematica o reteta inovatoare de inghetata, si am zis ca mi-ar face placere sa ma alatur d-voastra si participantilor d-voastra cu reteta mea modesta de inghetata:)
Va trimit atasat acestui e-mail 2 poze cu inghetata, iar mai jos scriu cateva randuri despre reteta si inghetata in general.

N-as putea sa spun ca sunt o amatoare de dulciuri, mai degraba, devorez cu placere tot ce contine o doza mai mare de sare, si cat mai putin zahar, dar, paradoxal, un deliciu culinar vine intotdeauna si-mi rastalmaceste preferintele, si anume inghetata..Iarna sau vara, in frig sau in ploaie, nu refuz niciodata un rasfat al simturilor pe care-l traiesc de fiece data cand mananc inghetata mea preferata..Am incercat tot felul de combinatii.. Mai intai le-am luat la frunzarit pe cele din comert, ar fi nedrept din partea mea sa spun ca nu mi-au placut, si inca foarte mult, dar de fiece data parca mi potoleam doar pofta, nu si dorinta de a ma delecta cu ceva gustos, dar totodata si sanatos..Atunci mi-am provocat imaginatia, si ca sa vezi, nu m-a dezamgit, dincontra, a dat nastere unei combinatii de ingrediente, care in sfarsit, mi-a smuls ceea ce se cheama multumire deplina..

Reteta e una cat se poate de simpla:
1 1/5 pahar lapte de migdale,
1/2 pahar seminte de susan negru
1 pahar nuci caju
1-2 banane
scortisoara sau pudra maca, sau lucuma

Mai intai preperam laptele de migdale din doar 1 pahar de migdale (pe care le punem la inmuiat de cu seara) plus 2 pahare apa. Mai apoi, cu ajutorul unui blender, macinam semintele de susan pana obtinem o faina fina.
Urmatorul pas consta in mixarea in blender a tuturor ingredientelor pana obtinem o compozitie cremos de delicioasa, ce trebuie lasata pentru 3 ore la congelator. Dupa cele 3 ore de stat la congelator, compozitia se trece iar prin blender, ca sa ajunga apoi iarasi la congelator pentru alte 2 ore. Abia dupa cele 2 ore consumate, va puteti bucura de o inghetata pe care mie mi place s-o numesc dementiala:)

Pofta buna!

****

7. Mihaela Soare- Înghețată de cătină și zmeură

****

8. Paula Gafițescu- Înghețată cu lemon curd și ciocolată

****

9. Monica Roșu- Înghețată de castravete, soc și tequila

****

10. Mihaela Cercel- Înghețată din nuci și sos de zahăr ars

****

11. Cătălina B(asa)- Înghețată din brânză de oaie

****

12. Natalia Vanthienen- Sorbet de mango

****

13. Adina Chiriliuc- Trio de înghețată cu sfeclă, dovleac și mix de cereale cu nuci

Ma numesc Adina si sunt dependenta de inghetata. De cand am citit postul, la Andie pe blog, mi-am dorit sa particip, mai ales ca intra in ecuatie si cealalta pasiune a mea: fotografia.
Si pentru ca vine toamna, m-am gandit la o inghetata care sa surprinda aromele si culorile ei: dovleac, sfecla rosie si un mix de cereale cu nuci. Nu e nimic nou sau inedit la ea, dar pentru mine a fost un inceput in redescoperirea unor ingrediente.
Totul a pornit de la un dovleac. Pana anul trecut, tot ce stiam sa fac din el era placinta. Aia clasica in care sfarseai cu degetele zdrelite pe razatoare. Si cum ma foiam prin piata in cautarea feliei potrivite, am zarit, la un colt de taraba, un batranel care vindea un dovleac. Atat. Mi-a fost mila de el si l-am cumparat asa intreg. Iata-ma cu un dovleac de 3.5kg in brate, gandindu-ma ce sa fac cu el dupa placinta. Pai tot o placinta. Dar varianta americana. Apoi am prins curaj si a ajuns supa, salata, tocanita, etc. A fost o saptamana de orice, dar cu dovleac.
As avea si pentru restul ingrdientelor povesti, dar ma opresc aici.

Reteta de inghetata pleaca de la o baza din lapte, galbenusuri, zahar, pe care mama ne-o facea in copilarie, in combinatie cu diferite piureuri de fructe. Mixul de nuci si cereale e o reteta clasica de Flapjack ( eu am adaptat-o din ” The Gilbert Scott -Book of British Food”, de Marcurs Wareing).

Inghetata de dovleac, sfecla si mix de nuci cu cereale

Ingrediente baza de inghetata:
400gr lapte integral
5 galbenusuri mari
100gr zahar

Se bat spuma galbenusurile cu zaharul, laptele se aduce la punctul de fierbere si apoi se toarna jumatate din cantitate, in fir subtire, peste mixul de ou si zahar amestecand continuu. Se toarna compozitia pestele laptele ramas si se fierbe, la foc mic, pana se ingroasa putin. Se amesteca in tot acest timp. Se lasa la racit, cel mai bine peste noapte.

Intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin ulei, se pune o felie generoasa de dovleac si o sfecla maricica, si se lasa la copt cam 45 min., la 170 grade.

Intr-un blender se paseaza, separat, dovleacul (am avut cam 300gr piure) cu o lingura de zahar brun muscovaldo, 1\2 lg scortisoara si 1\2 lg nucsoara; sfecla tot cu o lingura de zahar si 1lg extract de vanilie.

Mixul de cereale si nuci

Ingrediente:
100gr unt
150gr fulgi ovaz
100gr nuci, fructe uscate ( eu am pus migdale, alune, nuci, merisoare)
60gr zahar brun

Untul se topeste impreuna cu zaharul, se adauga fulgii de ovaz si nucile maruntite, si se amesteca. Se pune compozitia intr-o tava micuta (20\25), se preseaza bine si se da la cuptor pentru 20-25 min.
Se lasa la racit, apoi se poate taia in batoane, iar o parte se marunteste pentru inghetata.

Se imparte baza de inghetata in 3 caserole si se amesteca o parte cu pireul de dovleac, o parte cu sfecla si cealalta cu mixul de nuci. Se pun caserolele la congelator. Pentru ca n-am masina de inghetata, dupa o ora am bagat din nou in blender compozitia, pe rand, pentru o mai buna omogenizare, si am mai repetat operatia dupa alte cateva ore. A meritat.

****

14. Toma Zgarcibaba- Înghețată vegană cu mango

Buna seara,

S-ar putea ca mesajul meu sa va surprinda, mai ales ca vine din partea unui barbat, numele meu fiind Toma Zgarcibaba, dar afland despre concursul d-voastra de inghetata si intuitia spunandu-mi ca s-ar putea sa nu aveti prea multi participanti barbati la acest concurs, am zis sa mi incerc si eu norocul ca poate, cel din urma va fi cel dintai?:)

Am aflat despre concursul d-voastra si de altfel m-am si inspirat ca si reteta de pe blogul Nataliei, http://mijnzeep.wordpress.com/, reteta care mi s-a parut incredibila prin minumul de ingrediente, si cum ieri facusem piata si printre cumparaturi s-au perindat si cateva fructe de mango, am zis sa incerc sa fac o inghetata, o prima inghetata de altfel, prin care sa-i surprind de data aceasta nu doar pe cei dragi, dar sper, si pe d-voastra:)

Reteta inghetatei mele este urmatoare:
2/3 pahar migdale,
1 pahar nuci caju,
1 3/4 pahar apa,
1 lingura lecitina de soia(optional),
1 lingura pudra vanilie,
putina sare,
2 fructe de mango

Seara puneti la inmuiat separat migdalele si caju-ul. A doua zi se arunca apa si se spala bine intr-o alta apa curata. Din migdale si apa, facem lapte de migdale, pe care, impreuna cu toate celelalte ingrediente, exceptie facand fructele de mango, le punem intr-un mixer. Crema ce rezulta, o punem intr-un vas si o dam la congelator pentru 2-3ore. Dupa acest interval de timp, se scoate compozitia din congelator si se amesteca bine cu o lingura, dupa care se da iarasi la congelator. Intr-un alt vas, se pun la congelator cele 2 fructe de mango, taiete felii. Dupa 2 ore, ambele vase se scot din congelator, iar compozitia lor se pune intr-un blender, unde se mixeaza bine, sau se amesteca cele 2 compozitii foarte bine cu lingura si inghetata este gata! Pofta Buna!

****
15. Corina Simion- Înghețată de alune de pădure

****

16. Miha Simiuc- Înghețată de caramel și bezea caramelizată

****

17. Andreea Juganaru- Înghețată de cocos și trandafiri

****

18. Ileana Corcoțoi- Înghețată de roșii uscate și busuioc

****

19. Crețu Veronica- Înghețată de stafide și rom

****

20. Macy Mac- Tort de inghetata raw de ciocolata, caramel, banane cu coulis de goji

Acestea sunt rețetele trimise pentru concursul de înghețată deschis pe 5 august 2013 și închis pe 31 august 2013.

Nu pot să închei acest post fără a vă mulțumi pentru participare și entuziasm. De asemenea, nu-l public fără a menționa că a existat o stângace tentativă de fraudă. Și când spun stângace mă refer la faptul că ochiul meu de reviewer foto poate observa asemănările de stil, vasele identice și alte mici amănunte ce pot da de gol o persoană care, deși a fost rugată să trimită o singură rețetă, a trimis 3 (chiar 4).

Nu vor fi incluse în jurizare rețetele publicate înainte de 5 august. Acest lucru este prezentat în postul de deschidere a concursului.

Acum ne retragem liniștite la ale noastre, urmând ca joi, 5 septembrie 2013 să public numele câștigătoarei/ câștigătorului.

În cazul în care am omis vreo rețetă, vă rog mult să mă avertizați pe adresa de mail concurs.kissthecook[at]gmail.com

Și acum, imaginile:

8 Comments

  • Macy
    1 septembrie 2013 at 22:05

    Niste retete asa de minunate la care nici nu m-as fi gandit…pozele mele palesc in comparatie cu celelelalte, dar in timp sigur si eu voi realiza poze care sa lase gura apa asa cum am patit eu acum cu unele poze :))

  • Cătălina
    1 septembrie 2013 at 22:08

    Acum înțelegi de ce este greu? 😀

  • Brindusa
    1 septembrie 2013 at 22:18

    phoa! iti dai seama ca pun pagina asta la bookmarks! ce da inghetatici ….

  • Cătălina
    1 septembrie 2013 at 22:29

    M-am gândit la tine în timp ce postam. 😀

  • Brindusa
    2 septembrie 2013 at 23:02

    :))))

  • Angelica
    3 septembrie 2013 at 8:22

    Cata ”parada” e superba!Felicitari pentru concurs!
    Aveti treaba aici nu gluma,toate inghetatele sunt care mai de care mai apetisante si interesante .
    Asteptam sa vedem care e cea mai cea…eu deja am ales una absolut divina care imi place cel mai mult:)))
    Spor s-aveti!
    Bafta tuturor concurentilor!

  • Dana
    3 septembrie 2013 at 17:09

    Aici zici ca e raiul inghetatelor!!!
    Nu am apucat sa fac o inghetata pentru concurs dar admir cu drag (si balesc) la asa minunatii.

  • […] pe care trebuie să le notez ca să nu le uit. Și că pe altele ce doresc a le face le am deja aici și vă mulțumesc, mult, mult pentru […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.