Menu

Pulpă de miel marinată în sos cu melasă de rodii

Miel cu melasa de rodii-23Când eram mai mică nu-mi plăcea carnea de miel. M-am obişnuit cu gustul ei destul de greu. Ciorba mi se părea groaznică, de friptură nu mă atingeam. Mă învăţase bunica cu găini şi carne de porc crescut în curte. Da, am avut o copilărie destul de carnivoră. Dar şi când mi se lua de carne stăteam în grădină şi culegeam roşiile de pe vrej, le ştergeam de poala fustei şi le mâncam cu poftă. La fel făceam cu ceapa verde, salata, loboda, vişinile, menta. Rodeam la verzituri cât era ziua de lungă şi uneori „furam” şi telemea din frigider. 🙂

În timp, m-am obişnuit să accept şi acest fel de carne. Friptura de miel cu usturoi în cămaşă, mult rozmarin şi ulei de măsline a fost revelaţia revelionului petrecut cu Ludo şi Ana în Franţa, acum câţiva ani.

La fel şi cea făcută de Paşte la Johanna şi Marika acasă când am decis că toate bucatele vor fi româneşti şi am cărat în bagaje borş şi mult leuştean. Johanna nu se mai putea opri din mâncat acel usturoi copt în cămaşa lui cu ulei de măsline şi ierburi aromate.

Anul acesta am decis să mă opresc la o reţetă mai exotică şi m-am gândit că o marinare într-un sos cu melasă de rodii ar avea rezultate mai mult decât bune. Şi cam aşa a fost. Vecina a zis că este cea mai bună friptură mâncată vreodată. Şi-o cred, că n-are gusturi rele deloc 😀

Dar, vorba lungă…

Ingrediente necesare pentru 4 persoane

1 pulpă de miel (cam 1,5 kg)- am cumpărat o pulpă superbă de la Cuţitul de Aur, conform sfaturilor lui Mazi
100 ml melasă rodii– produs arăbesc (se găseşte la toate Mega Image-urile)
300 ml apă
1 jumătate lime
1 linguriţă (chimion) cumin
1 linguriţă cimbru
1 linguriţă busuioc uscat
50 ml ulei măsline
3 crenguţe mentă

sare de mare, piper proaspăt măcinat
opţional, câţiva ardei iuţi– pentru cine iubeşte mâncarea iute

Arpagic (sau cepe mici)- 400 g

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre marinare, găsiţi la Radu Popovici şi detalii tehnice.

Într-un vas încăpător se pun melasa de rodii, apa, sucul de la jumătatea de lime, coaja tăiată felii subţiri, cuminul, cimbrul, busuiocul, menta, sarea, piperul, ardeii iuţi şi uleiul de măsline.

Se pune pulpa de miel întreagă sau tăiată în două în acest amestec. Se lasă la marinat 3 ore (minim). Din când în când se întoarce carnea în tavă (dacă aveţi pungi speciale este mai simplu).

Separat, arpagicul se ţine în apă cam o oră (procedeu are va ajuta la curăţarea mai uşoară a cojilor). Se curăţă, se spală în apă rece. Se pune într-o tavă încăpătoare împreună cu pulpa de miel.

Se toarnă şi o parte din marinadă, cu toate mirodeniile din ea. Se bagă la cuptor pe raftul al treilea, 30 minute pe o parte şi 15- 20 pe cealaltă.

Pentru utilizatorii norocoşi (ca în cazul de faţă) de Combisteam de la Electrolux cuptorul trebuie setat la temperatura de 190 grade C, 25% abur (abur cald + aer fierbinte).

Pentru cuptoarele pe gaz/ electrice fără abur este nevoie de o temperatură de 190 grade C şi un capac care să acopere friptura pentru primele 30 minute.

Se serveşte cu arpagicul copt şi salată verde/ rucola proaspătă. Pentru un plus de aromă de arpagic, puteţi adăuga arpagicul în ultimele 15 minute de coacere.

Vă doresc un Paşte frumos, însorit oriunde vă aflaţi şi cu oricine vreţi!

4 Comments

  • Cristina
    4 mai 2013 at 9:58

    Paste fericit!!

  • Kadia
    14 mai 2013 at 18:05

    ce-mi place figura pisicutei (sau motan – inca nu i-am invatat pe ai tai) cand se uita la ciolan :)))

  • Cătălina
    14 mai 2013 at 18:27

    Este Philip si este foooooarte curios si bagacios. :))

  • […] 11. Catalina Zaharescu 11. Catalina Zaharescu Pulpa de miel marinata in sos de rodii […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.