Menu

Lihapiirakka- pateuri finlandeze umplute cu carne

Cum am ajuns eu să fac această reţetă? Simplu. Mâncând. La fel s-a întâmplat, de altfel, şi cu karjalanpiirakat. Le-am mâncat, mi-au plăcut, ce rămâne de făcut? Să le pregătesc acasă.

Zis şi făcut. Cu „Food and Cooking of Finland” deschisă la pagina 79 am executat aceste mirifice pateuri (despre care am şi o povestioară).

Când am fost prima dată în Vammala la părinţii lui Juha, Leena (mama lui), avea ceva treabă la spitalul din oraş aşa că printre alte drumuri ici colo, am intrat şi într-un bistro (să-i zic). Am ochit nişte pateuri cu carne mari, am luat unul şi l-am înfulecat de i-au mers… aaaa, foile.

Femeia, când a văzut cum se bat lupii la gura mea, s-a ridicat liniştită şi mi-a mai luat unul, plus o tartă mirifică de afine (culese de la doi paşi din pădure). S-o fi gândit că-s înfometată ceva. Aşadar, a doua impresie de după prima impresie (bună) a fost făcută. „Viekää minut johtajanne luo- Take me to your leader” i-am zis eu aşa de „sărumâna mama lu’ iubitul meu” prima dată când ne-am văzut că deh, mă învăţase Juha de bine.

Daaar, să purcedem la treabă. Reţeta din cartea de bucate menţionată mai sus m-a dat niţel peste cap. Pentru că deşi am respectat cantităţile, m-am trezit cu o tonă de orez fiert, prea puţin aluat şi prea multă umplutură.

Dar, tot răul spre bine, orezul l-am combinat cu nişte legume iar restul umpluturii l-am băgat la congelator pentru o viitoare folosire.

Ingrediente pentru aluat (adaptate la ceea ce se găseşte pe la noi)

250 g făină albă
250 g telemea de vacă
(mai nouă, mai moale)
250 g unt

Ingrediente pentru umplutură

500 g carne de vită (tocată de voi sau la magazin)
1 ceapă mare
4- 5 ciuperci
(aici reţeta cerea o bucată mică de ţelină dar nu aveam prin frigider)
4 ouă fierte tari
200 g orez (fiert)
– cam 75 g nefiert, zic
1 linguriţă de ienibahar măcinat
1 cub mic de unt
1+1 ouă crude
sare, piper după gust

În primă fază se pregăteşte aluatul. Într-un robot de bucătărie se pun făina şi untul tăiat cuburi. Se dă pe viteză medie până se obţin nişte firimituri mari. Se adaugă telemeaua ciopârţită în prealabil cu o furculiţă. Se amestecă până se formează o bilă mare de aluat.
Se înfăşoară în folie alimentară şi se pune la frigider măcar 30 minute.

Pentru umplutură se spală ceapa, ciupercile. Se toacă ceapa mărunt, ciupercile felii foarte subţiri. Se încinge untul într-o tigaie, se adaugă ceapa şi apoi ciupercile şi se învârt vreo două-trei minute până ce devin uşor străvezii. Se pune şi carnea peste ele, se amestecă şi se pune capac. Se lasă focul mic ca să nu avem surprize şi din 2 în două minute se amestecă bine pentru rumenire uniformă. Când este gata se ia de pe foc şi se lasă la răcit.

Separat, se pun ouăle la fiert şi se lasă peste 5 minute (să ne asigurăm că-s tari). Se iau de pe foc, se lasă la răcit, se curăţă de coajă şi se pisează bine cu o furculiţă.

E important ca toate cele pentru umplutură să fie reci înainte de a le folosi pentru că aluatul conţine unt şi se poate înmuia, ceea ce l-ar face mai greu de folosit.

Într-un bol încăpător se pun carnea, ouăle, orezul şi un ou crud. Se ajustează de sare şi piper, se adaugă şi ienibaharul. Şe frământă bine pentru omogenizare.

Buuun, se ia Măria sa aluatul din frigider, se pune oleacă de făină pe masă şi se întinde bila cu un făcăleţ. Să fie groasă cam de 3-5 mm. Apoi, cu ajutorul unui bol de supă se decupează cercuri cu diametrul de 10 cm. Se pune o lingură de umplutură în mijlocul fiecărui cerc şi cu o perie înmuiată în apă se umezeşte marginea fiecărui cerc (va ajuta bine la lipire). Se ia fiecare pateu, se împătureşte de la jumătate, se presează uşor marginile cu degetele şi apoi cu dinţii unei furculiţe.

Se aprinde cuptorul şi se lasă la încins la 200 grade C.
Pateurile se pun în tava tapetată cu hârtie de copt. Se periază bine cu ou bătut cu puţină sare.

Se pun la copt pentru aproximativ 30 minute. Dacă vă ies mai multe decât puteţi mânca, le puteţi băga într-o pungă şi apoi la congelator.

Se servesc calde- fierbinţi. Hyvää ruokahalua!

6 Comments

  • pansy
    16 februarie 2013 at 19:23

    Placinta cu carne si orez au si tatarii.Am sa incerc si io varianta finlandezilor,ca mi-a cam facut cu ochiul.

  • Cătălina
    16 februarie 2013 at 19:25

    Iar finlandezii le-au moștenit de la ruși. Mulțumesc pentru vizită Pansy!

  • coco
    28 februarie 2013 at 9:49

    minunateee 🙂

  • […] portofele). Catalina de la Kiss The Cook are o reteta finlandeza asemanatoare pe care o puteti citi aici – Lihapiirakka- pateuri finlandeze umplute cu carne. Placinta finlandeza cu carne   Print Timp de preparare 40 minute Timp de gatire […]

  • Mia
    29 ianuarie 2019 at 19:35

    Arata super bine! Am o intrebare va rog frumos, la congelator se pot pune crude sau deja dupa ce s-au copt? Daca se pot pune crude, se pot coace fara a le decongela in prealabil, si daca da, atunci cat timp ar dura? Le-as face sa le am asa in congelator pentru cand nu am timp dar as vrea ceva gustos… Multumesc anticipat. 🙂

  • Cătălina
    30 ianuarie 2019 at 11:13

    In congelator se pun crude si se pot coace direct congelate. Cred ca cea mai buna temperatura este 200 grade C si 20-25 minunte. Plus minus 5 minute pentru ca nu toate cuptoarele sunt la fel 🙂
    Ma bucur ca vreti sa le incercati, poate imi lasati un mesaj cand le faceti. Sunt curioasa cum v-au iesit. O zi frumoasa!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.