Menu

Arena Bloggerilor Mamaia 2012

Vine o vreme când trebuie să scoţi nasul din bucătărie şi să te prezinţi lumii de afară. N-a fost prea uşor pentru mine pentru că, deşi sunt destul de sociabilă, când vine vorba să gătesc în alt loc decât cuibul meu, mă apucă nişte frisoane de numa’…

Dar când m-am văzut pe lista concurenţilor de la Arena Bloggerilor din Mamaia de pe 10 august 2012 organizat de Selgros şi Good Food, am tras aer în piept şi cu al meu carneţel de reţete şi cu teancul de cărţi de bucate şi tehnici culinare în pat am început să pun la punct un menu pornind de la nişte idei care mi-au tot venit mergând pe bicicletă de la muncă spre casă şi invers.

Binenţeles că am tot schimbat menu-ul ăla de l-am zăpăcit şi în final am ajuns la o listă care mi-a plăcut cum „sună” şi „la gust”.

Pe 9 august, cu un rucsac plin de oale, crăticioare, boluri, şi o tigaie (aveam una şi bună- de fontă), ustensile etc etc etc şi nişte sacoşi mai mici (cu haine) împreună cu Andreea am urcat în trenul de Constanţa şi p-aci ţi-e şina :). Am tentat-o cu un film ca să nu ne plictisim pe drumul care părea mai lung decât e cazul şi până să ne dăm seama deja începuse să miroasă aerul a mare.

Pe 10, dimineaţa, după ce am luat un mic dejun frugal, am purces cu toate cele către Piazzetta din Mamaia unde am întâlnit şi celelalte fete participante (care nu-mi erau deloc străine): Monica, Anca, Andreea şi Irina şi pe Raluca (cea care ne-a şi adus împreună).

Ne-am luat în primire mesele, ustensilele, cuptoarele şi plitele şi, înconjurate de cutiile cu ingrediente obligatorii (creveţi, midii, dorada, ceapă verde, ardei gras roşu, usturoi, ciuperci, roşii cherry, pâine baghetă, cotlete de miel, telemea de oaie, zucchini, smochine proaspete, smântană pentru gătit, smântână pentru frişcă, ouă, foi de placintă, piersici, pepene galben, ciocolată neagră şi zmeură) şi de cele opţionale şi ajutătoare şi am trecut la treabă.

Totul a decurs aproape ca acasă, întâi ordonat, frumos, cu spălat de vase, apoi intrat în panică din cauza timpului şi apoi tristeţe că n-am făcut tot ceea ce mi-am propus. Ei, să nu credeţi că nu am făcut un preparat 🙂 ci doar că am schimbat pe parcurs reţetele ca să mă adaptez la timpul rămas.

Ce am gătit? Aud voci întrebătoare din public.
Felul 1 a fost o supă cremă de dorada (din stock de peşte făcut cu oasele, capatele şi cozile de dorada şi carapacele de la creveţi, ceapă verde şi coniac). Cu creveţi şi file de dorada trase la tigaie în unt şi midii deschise la abur de vin alb, cimbru, busuioc şi mentă.

Pentru supă am copt şi ardeiul roşu, apoi am pasat tot (carnea doradei, ceapa, ardeiul, smântână de gătit şi ulei de măsline), am adăugat încă un strop de coniac, sare şi piper şi am montat treaba cam aşa: supă, creveţi, midii, bucăţi de doradă, o frunză de cimbru. Am aşezat lângă nişte bruschette clasice cu roşii, busuioc, usturoi şi ulei de măsline şi cam asta a fost.

Felul principal a fost format din cotletele de miel marinate în dulceaţă de afine, coniac, oţet balsamic, ulei de măsline, mentă şi salvie. Deşi iniţial le băgasem la cuptor cam 40 de minute şi rămăseseră aproape crude în interior am decis să le tai separat şi să le las câteva minute şi aşa. Apoi au stat cuminţi în folie de staniol să se aşeze sucurile. Lângă, am servit nişte smochine coapte cu oţet balsamic, ulei de măsline şi o salată din zucchini, ciuperci, telemea, trase toate în smântână cu usturoi, ulei de măsline, sare şi piper. Salata a fost cea care mi-a dat şi energia de după pentru că am înfulecat-o fără drept de apel.

Desertul? Eh, aici n-am mai avut timp să-l pregătesc cum doream dar măcar a fost bun. În focurile pregătirilor nici nu mi-am dat seama când am halit singură 3 mini Pavlove încarcate cu fructe. Ideea de bază era să fac un brownie cu mijloc moale de ciocolată şi crustă, pe care să se odihnească un mini Pavlovă obraznică, frişcă neîndulcită, piersici trase în coniac, unt, rozmarin şi puţin zahăr, bule de pepene galben şi zmeură proaspătă. Ici colo urmau să de odihnească foile de plăcintă coapte uşor cu unt şi zahăr ca o notă crocantă.

La final, am facut făcut tot mai puţin brownie-ul, iar foile de plăcintă le-am „vopsit” cu ciocolată.

Nu am făcut nicio fotografie. Nu am fost în mediul meu retras unde pot să aşez frunzuliţe şi fructe cât vreau eu fără să aud tic-tac-ul concursului. :)) Dar fetele de la Good Food au făcut o trabă foarte bună având grijă de noi şi făcând fotografii în timp ce lucram sau prezentam preparatele.

Nu vă dau acum reţete. Trebuie să aveţi puţină răbdare. Le voi face pe parcurs şi vi le voi prezenta pas cu pas pe Kissthecook aşa cum îmi este obiceiul.

Clasamentul îl puteţi vedea aici iar eu voi felicita toate fetele şi mă bucur că am avut acum ocazia să le cunosc pe unele din ele şi în persoană (Anca şi Irina). Aş fi vrut să avem mai mult timp să ne împrietenim mai bine dar la viteza cu care s-au desfăşurat toate mă mir că am apucat să legăm câteva vorbe între noi.

A doua zi după concurs am luat un microbuz şi am plecat într-un loc aproape gol de oameni unde mi-am revăzut prieteni buni şi nebuni, am înotat pe ploaie şi m-am lăsat lovită de valuri- ca terapie, am dormit în sunet de ploaie pe cort şi mi-am refăcut forţele.

1 Comment

  • Cristina
    20 august 2012 at 11:38

    Felicitari!ai avut un plan ambitios si cred ca rezultatul a fost pe masura:)

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.