Menu

Tartă de lămâie şi lapte condensat

Vă e dor de Ana şi de reţetele ei magnifice şi complicate? Şi mie. Numai că datorită unor schimbări din viaţa ei, până îşi reechilibrează programul şi orele de somn, vă mai bat eu la cap cu diverse.

 

Astăzi am ales să postez o reţetă de tartă ale cărei ingrediente le puteţi găsi uşor pe la magazine, acum când majoritatea fructelor sunt în afara sezonului (şi au gusturi mai puţin pronunţate decât în perioada în care ar trebui ele să se coacă).

Înainte de a începe îi voi mulţumi Laviniei că m-a ales printre beneficiarii laptelui condensat comandat de la DeLatte .

Ingredientele necesare pentru aluatul de tartă

250 g făină albă
120 g unt
40 g zahăr muscovado
3 linguri lapte dulce rece

Ingredientele necesare pentru cremă şi decor

250 g mascarpone
397 g lapte condensat îndulcit
(1 cutie)
2 lămâi
1 ou
50 g fulgi migdale
1 felie portocală sau lămâie

Ingrediente pentru caramel de portocale

Sucul de la o portocală mare
1 lingură zahăr
3 linguri de smântână dulce de 30% grăsime

Acesta e genul de tartă care la prima vedere pare complicată dar pe care o rezolvi repejor (şi o mănânci cu spor).

Se aprinde cuptorul şi se lasă la 180 grade C.

Untul (rece) se taie cuburi şi se pune în robotul de bucătărie împreună cu făina şi zahărul muscovado. Se amestecă pe viteză medie până se formează firimituri. Se adaugă laptele puţin câte puţin amestecându-se mereu până se obţine o bilă de aluat.

Se întinde ori între două foi de hârtie de copt ori direct pe masă tapetată cu făină şi se întinde în tava de copt (eu am folosit de data aceasta tavă de copt 24 cm diametru cu pereţi detaşabili). Se înţeapă pe fund cu furculiţa. Se lasă tava la frigider pentru 20 minute, timp în care se pregăteşte crema.

Adică, pe scurt, în robotul de bucătărie se pune laptele condensat, urmat de brânza mascarpone. Se stoarce sucul celor două lămâi şi se rade coaja. Se pun şi una şi alta în robot. Se amestecă bine bine până compoziţia devine cremoasă. Se introduce şi oul în schemă şi se amestecă.

Se toarnă compoziţia astfel obţinută în tava pregătită mai devreme şi se bagă repejor la cuptor. Se lasă aproximativ 40 minute sau până când mijlocul tartei nu mai tremură. E posibil ca în timpul coacerii să se umfle în anumite locuri. Puteţi interveni cu un cuţit şi descuraja formarea bulbucilor.

Pentru ornare se aruncă fulgii de migdale într-o tigaie încinsă şi se răsucesc pe toate părţile până când se colorează uşor.

Se scoate tarta din cuptor, se lasă vreo 10 minute să se relaxeze şi se împrăştie fulgii pe margine. În centru se pune o felie de portocală sau lămâie.

Ca să fie treaba treabă şi lupta împotriva luptei împotriva caloriilor clară am zis că ar fi bine să nu arunc portocala din care am tăiat felia respectivă ci să-i storc sucul şi să fac din el un fel de caramel. Adică să-l pun la fiert cu zahăr până se îngroaşă oleacă şi apoi să torn peste el smântâna dulce (şi ea fierbinte) şi să mai las 1 minut- două.

Se consumă rece sau călduţă simplă sau scăldată în caramel. 🙂

15 Comments

  • Cristina
    22 februarie 2012 at 15:11

    Cu siguranta merita incercata.

  • Lavinia
    22 februarie 2012 at 18:10

    Bine ca mi-ai adus aminte ca mai am si eu doua cutii de lapte condensat si uitasem de ele prin dulap. Nom nom.:D

  • Andie
    23 februarie 2012 at 10:31

    Oferta la mascarpone la Mega – bifat +
    Cutii de lapte condensat in camara – bifat
    = tarta de lamaie si lapte condensat!
    Ca tot nu stiam ce sa mai fac dulce. Like that’s ever gonna be a problem. :))

  • Ana
    23 februarie 2012 at 16:26

    Da, si mie mi-e dor de mine. Ufff..

  • Radu
    23 februarie 2012 at 17:12

    Mie mi-e dor de-un cheesecake.

    Făcut de Ana.

  • Ile
    23 februarie 2012 at 18:11

    Ah! Pare de-a dreptul demențială!!!

  • Dana
    24 februarie 2012 at 21:12

    Tarta asta m-a uimit! As vrea sa o si gust….deci trebuie sa o fac, nu?

  • Cătălina
    25 februarie 2012 at 18:25

    Trebuie încercată 🙂

  • Emily
    27 februarie 2012 at 21:20

    Super combinatie! Arata intr-un mare fel :*

  • Monica
    6 martie 2012 at 11:42

    Arata prea bine ca sa rezist si sa nu o fac. Se apropie weekend-ul si ar fi excelenta pentru musafiri. Multumesc frumos de reteta.

  • micky
    5 aprilie 2012 at 21:59

    arata demential…. unde gasesc si eu lapte condensat pls?

  • Cătălina
    6 aprilie 2012 at 6:47

    Au cei de la delatte.ro ofertă, dar dacă nu vrei prea mult se găseşte la Mega Image în cutii (mici) de carton sau la Real/ Carrefour/. Şi la Băcănia Veche, binenţeles.

  • Tatiana
    18 august 2012 at 16:05

    Dragilor, tocmai am incercat aceasta tarta! Are un gust extraordinar! Singura mea problema este ca nu s-a intarit deocamdata. Astept sa se raceasca, sa o las la frigider poate, poate! Nu am inteles exact daca laptele condensat este ce stiu eu (se pune in cafea) si am luat lichid pentru frisca. Cred ca aici am gresit! Aveti ceva sfaturi? Chiar vreau sa mai repet reteta pentru ca are un gust minunat!

  • Tatiana
    18 august 2012 at 17:08

    Super! s-a intarit! Este cea mai buna tarta facuta de mine!

  • Cătălina
    19 august 2012 at 8:15

    Ma bucur mult ca v-a placut reteta. 🙂

    Laptele condensat este mai dulce si mai dens decat laptele care se foloseste de obicei la cafea. Inainte nu prea se gasea la noi pe piata dar a fost reintrodus de cei de la DeLatte dar se gaseste, cred, si de la alti producatori pe la hypermarketuri.

    Eu am folosit din acesta.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.