Menu

Tort de mango şi vanilie

Am stat oleacă să compun în gând acest tort după ce am aflat de noul concurs de pe site-ul Laurei Adamache. Când zic oleacă, zic de fapt câteva zile în care am căutat să combin un anume fruct cu vanilie astfel încât să creez un echilibru între aroma dulce- suavă a vaniliei şi un fruct (am ales mango) cu aciditate ridicată şi aromă specifică.

Nu am stat prea mult pe gânduri în alegerea tipului de blat pentru că mi se pare că reţeta lui Juha este maleabilă iar ceea ce rezultă este uşor, aerat, aromat.

Înainte de a glăsui despre reţeta de faţă, doresc a le mulţumi Laurei şi celor de la pastaidevanilie.ro pentru că mi-au provocat încă o dată imaginaţia şi m-au pus la treabă.

Iar pentru Juha, care va împlini peste câteva zile o anumită vârstă, am următoarea chestiune de zis: „Tämä kakku on kehitetty sinun ideoistasi ja minun, ja jos olisimme nyt yhdessä, nauttisimme molemmat siitä. Pian on syntymäpäiväsi, ja toivon sinulle kaikkea parasta. Minä rakastan sinua.” – thank you Marika for your help 🙂

Ingrediente şi materiale necesare pentru blaturi

3 + 3 ouă
120 g + 120 g zahăr tos
90 g + 90 g făină albă
1 + 1 linguriţe praf de copt

1 baton vanilie
ghimbir confiat (sau praf de ghimbir) – cam 2 linguriţe (1 + 1)
coajă de la un lime
1 tavă de copt de 15 cm diametru (cu pereţi detaşabili)

Ingrediente pentru jeleu de mango

5 fructe de mango medii (aproximativ 500 g piure de mango)
200 grame zahăr (eu am folosit brun, dacă folosiţi alb jeleul va rămâne galben auriu)
1 lime (sucul)
1 litru apă
Ingrediente pentru curd de mango

2 gălbenuşuri
2 fructe de mango
100 g zahăr tos
3 linguri suc de lămâie
sare
60 g unt
la temperatura camerei

Ingrediente pentru mousse (spumă) de vanilie

200 ml smântână dulce 30% (pentru frişcă)
2 albuşuri
50 g zahăr pudră
1 baton de vanilie

Ingrediente pentru ganache de ciocolată albă

200 g ciocolată albă (alegeţi de consum şi nu de menaj pentru că cea din urmă are de obicei şi alte arome prin ea)
200 ml smântână dulce 30%
2 linguri jeleu mango
30 ml rom alb

Reţeta vă va lua cam 2 zile (pregătiri + răcirea cremelor, răcirea şi combinarea aromelor la final), asta ca să ştiţi din start câtă răbdare să adaugaţi ingredientelor de mai sus.

Pentru pregătirea blaturilor (vă scriu aici pentru fiecare în parte), porniţi cuptorul şi lăsaţi-l să ajungă la 175 grade C.
Albuşurile se bat spumă tare, apoi se adaugă zahărul treptat bătându-se în continuare. Când este dizolvat tot, se toarnă gălbenuşurile, se scade viteza mixerului şi se încorporează. Făina se amestecă cu praful de copt şi se cerne treptat peste compoziţie amestecându-se uşor, până la omogenizare.

Separat, se scot seminţele din jumătate de baton de vanilie, se rade jumătate din coaja lime-ului şi se taie mic ghimbirul (1 linguriţă). Toate se pun în aluatul de blat şi se amestecă. Se toarnă compoziţia în formă, se dă la cuptor şi se lasă la copt 25 minute.

Se scoate blatul, se lasă 10 minute şi apoi se scoate din formă. Se pune pe un grătar la răcit. Se taie în trei felii la momentul montării.

Pentru jeleul de mango se curăţă fructele de coajă, de taie pulpa felii. Se pune un vas cu apă la încălzit şi se adaugă bucăţile de fructe plus sâmburii de mango la fiert. Se aduce la punctul de fierbere, se scade intensitatea focului şi se lasă cam 40 minute, până când fructele devin uşor translucide. Se scot din oala în care fierb, se scurg de apă şi se trec printr-o sită fină apăsând cu o lingură. Se curăţă şi pulpa rămasă pe sâmburii de mango. Se vor obţine cam 500 grame piure. Se adaugă sucul de lime şi zahărul şi se pun la fiert molcom. Atenţie, când începe să fiarbă veţi avea parte de un spectacol (ne)inedit de stropi fierbinţi ţâşnind către tavan, aşa că vă sfătuiesc să staţi în preajmă cu precauţie 🙂 Se lasă cam 40 minute sau până când observaţi că jeleul este format, şi lăsat pe o farfurie nu se scurge. Se scoate din oala în care a fiert şi se lasă la rece (într-un borcan eventual).

Pentru curd-ul de mango, puneţi la fiert o cratiţă cu apă pe care aşezaţi un vas adânc de metal. Puneţi lama unui cuţit între cele două vase pentru a permite surplusului de aburi să iasă (măcar aşa preveniţi ceva revărsări pe aragaz).
Fructele se curăţă de coajă, se taie cuburi mici. Se toarnă peste ele sucul de lămâie şi apoi se pasează bine cu mixerul. Se adaugă zahărul şi se amestecă bine, se pun şi gălbenuşurile de ou. Se toarnă compoziţia în vasul de pe foc printr-o sită şi vreo 20 minute se amestecă mereu cu un tel până se leagă. Se toarnă într-un borcan, se lasă la răcorit şi apoi se pune la frigider.

Pentru spuma de vanilie se scot mai întâi seminţele din păstaie. Ouăle se separă iar albuşurile se bat spumă tare. Se adaugă treptat zahărul pudră şi se mai bate până când bezea face moţ pe tel.
Separat, frişca foarte rece se bate bine până se întăreşte. Se adaugă zahărul pudră şi seminţele de vanilie şi se mai bate puţin. Apoi bezeaua se pune peste frişcă (eu am făcut invers- ce rebelă). Se încorporează uşor cu o paletă de cauciuc. Se lasă în vas, eventual se acoperă şi se bagă la rece.

Ganache-ul de ciocolată albă se execută după cum urmează: ciocolata albă se rupe (taie) bucăţi, jeleul de mango se amestecă cu romul şi apoi se toarnă într-un vas împreună cu smântâna dulce. Se pun ultimele pe foc mic până se înfierbântă (fără să fiarbă). Se ia crăticioara de pe foc, se lasă 1-2 minute şi apoi se pune ciocolata (trebuie să fie toată imersată). Se amestecă cu un tel până când toată ciocolata se topeşte şi apoi se lasă la rece şi frigider.

Pentru asamblare se taie blaturile în câte 3 felii (pentru un motiv care îmi scapă unul dinre blaturi nu a crescut foarte mult aşa că am obţinut doar 2 felii din el. Din celălalt mi-au ieşit 3.

Tava în care s-a copt blatul se tapetează pe interior cu folie alimentară. Se pune prima felie de blat, se toarnă jeleu de mango din belşug, se nivelează cu o lingură. Se pune o nouă felie de blat, se roteşte uşor pentru a se potrivi (dacă nu aveţi un dispozitiv de tăiat blaturi (sau aveţi unul dar nu ştiţi încă să îl folosiţi corect) o mai luaţi oleacă pe alături şi blaturile pot fi puţin strâmbe). Se pune curd de mangă şi se nivelează cu lingura.

Jumătate de mango se taie felii foarte subţiri.
Se pune iar o felie de blat peste curd, se potriveşte, se aşează feliile de mango şi se aşterne peste ele un strat de spumă de vanilie. Se nivelează cu o lingură, se acoperă cu altă felie de blat. Pentru stratul următor am folosit jeleu de mango. Nu-i bai că m-am repetat dar nu avea sens să fac şi alt tip de umplutură cremă. Am pus felia de blat (la mine a fost ultima dar e posibil să fie penultima la alţii- nu-i nimic, veţi vedea că mai este spumă de vanilie), am potrivit-o şi am pus o greutate uşoară pe tort. Nu are sens să faceţi acest lucru dacă tortul a ieşit drept. Pe mine m-a ajutat treaba aceasta să îl îndrept.

Bun, tot ansamblul se bagă la frigider pentru o noapte.

A doua zi, se bate (ca pe frişcă) ganache-ul de ciocolată. Acest lucru îl va face mai spumos şi mai finuţ. Atenţie însă, e pericol să îi schimbaţi textura dacă îl bateţi prea tare.

Decorarea:

Se elimină surplusul de creme ieşite în afara tortului cu ajutorul unui cuţit (practic învârtiţi pe loc farfuria şi lama o ţineţi aproape de marginea tortului. Învârtind, surplusul rămâne pe lama de cuţit.
Se întinde ganache-ul de ciocolată folosindu-vă de cuţit cu lamă lată (sau cuţit special pentru aşa ceva), peste tot. Ca notă finală puteţi folosi o perie de uns aluatul pe care o plimbaţi uşor, cu mişcări de rotaţie pe suprafaţa ganache-ului.

Se pune la frigider macăr jumătate de oră.

Timp în care vă ocupaţi de decor. Eu am folosit felii de mango şi „împletituri” din caramel.
Acestea se fac cam aşa: 100- 150 grame zahăr tos se pun la caramelizat. Când tot zahărul este topit se ia de pe foc (dar nu se pun vasul pe suprafaţă rece). Se întinde o coală de hartie de copt, luaţi într-o linguriţă caramel şi turnând în fir (cât de subţire doriţi), desene pe suprafaţa foii. Atenţie, nu atingeţi caramelul fierbinte (ajunge la temperaturi mai mari decât cea de fierbere a apei- nu că în apa fiartă aţi putea ţine mâna, dar… :)).

Decorurile de caramel se lasă aşadar la răcit şi când sunt călduţe la atingere se trece cu mâna uşor pe sub hârtia de copt şi se desprind. Nu este indicat să puneţi aceste decoruri pe suprafaţă umedă sau să aveţi umiditate ridicată în cameră. Caramelul se dizolvă. Puteţi pune felii de fruct în acelaşi timp cu turnarea caramelului cu condiţia ca acestea sa fie deshidratate.

Eu am pus decorurile pe farfurii direct, lipindu-le cu caramel sau pe tort doar în momentul servirii (oricum nu rămâne mult acolo).

Aceasta a fost povestea tortului şi cred că tocmai mi-am bătut recordul personal (fără să vreau) scriind un text de reţetă de 1530 cuvinte.

Vă doresc răbdare, succes şi poftă să vă bucuraţi de acest tort în sânul familiei sau al prietenilor.

NotăCriticii mei au fost Natalia („am luat un pic cu dejeselul si să stii ca e bun bun, sa ne mai fasi”) şi tata care mi-a spus că „mmm, oh ce bun, da da, să mai faci” şi bunica: „foarte bun maică, te pricepi”.

18 Comments

  • Ana
    7 noiembrie 2011 at 10:12

    Ador mango! Tortul si pozele minunate! Nu as rata nimic din ce apare la voi pe blog,chiar daca nu pot sa testez totul 🙂 Multam pt raspunsul la postarea anterioara. O saptamana faina!

  • Bogdan
    7 noiembrie 2011 at 10:20

    Sunt mare fan mango si eu. Iar tortul arata genial. O sa incerc si eu decorul de caramel cat de curand 🙂

  • Andreea
    7 noiembrie 2011 at 13:37

    este tortul perfect! arata superb si e si cu fructul meu preferat si ciocolata alba. din asta vreau de ziua mea 😀
    eu ti-as da tie premiul fara sa ma mai uit la celelalte retete participante :P. glumesc, poate ne pregateste si Ana vreo supriza 🙂

  • Cătălina
    7 noiembrie 2011 at 13:39

    Mulţumesc. Mango este printre fructele mele preferate. 🙂

  • Ana
    7 noiembrie 2011 at 13:46

    Andreea, Ana nu pregăteşte nimic pentru concursul ăsta, că deadline-ul e azi şi azi Ana se-mbată. Gâlc 😀

  • Lavinia
    7 noiembrie 2011 at 14:02

    Pffff cum arata! La anu’ tort din asta imi fac de ziua mea!

  • Miriam
    7 noiembrie 2011 at 14:41

    Clar, colectia noastra se va imbogati in curand cu o tava de 15. Chiar si numai pentru bunaciunea asta ^^

  • Cătălina
    7 noiembrie 2011 at 14:44

    Eu am gasit si de 12 si de 18 dar cred ca exagerez nitel daca le iau si pe acelea :)) Ideala ar fi o tava careia sa i se poata modifica diametrul (sunt sigura ca exista dar trebuie sa o caut mai bine) 🙂

  • ioana
    7 noiembrie 2011 at 15:26

    Cum arata fratioaaareee!!! will you marry me pleeease :)) daca nici de data asta nu castigi dau cucushma de pamant, sannebunesc!

  • Cătălina
    7 noiembrie 2011 at 15:33

    Mai draga mai, dar tu nu esti deja luata? Asa vorbeste o femeie la casa ei? Te pup.

  • Madalin
    7 noiembrie 2011 at 21:08

    Tot ce sper in viata mea este ca acest tort sa apara si pe blogul Andreei vreodata astfel incat in calitatea mea de „inspector de calitate” sa-l supun unor teste…
    Piece of art!

  • Emily
    7 noiembrie 2011 at 22:29

    draga mea, arata minunat si imi place combinatia aleasa! bafta la concurs :*

  • Catalina
    8 noiembrie 2011 at 0:10

    Multumesc mult 🙂

  • Pintea Ramona Alina
    15 noiembrie 2011 at 10:30

    Felicitãri, e minunat:)

  • Cătălina
    15 noiembrie 2011 at 10:34

    Mulţumesc frumos, acum trebuie să-l pregătesc de ziua mea că-l cer prietenii, hehe 🙂

  • Stelian
    15 noiembrie 2011 at 17:46

    Aaaaleeeeeluiiaaaa 😀

  • geo
    13 martie 2012 at 22:11

    buna. tava trebuie sa aiba 15 diametru? nu e cam mica?

  • Cătălina
    14 martie 2012 at 10:25

    Poti face si in tava mai mare, eu nu aveam nicio aniversare, e facut pentru concurs si familie. A ajuns cu brio pentru 6 persoane.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.