Menu

Ramen de porc şi miso

De câte ori ajung prin Tampere, inevitabil trag o fugă cu Juha la restaurantul Hanabi, un loc micuţ, cu doar 6 mese, cu un menu nu foarte bogat, cu un ramen delicios (sushi încă nu am gustat la ei). Şi pentru că ne place atât de mult, s-a gândit Juha să pregătească şi acasă. Reţeta este scrisă de el, eu m-am ocupat doar de traducere (şi de fotografii).

Ramen

Pentru cei care au gustat vreodată acest tip de mâncare japoneză, cuvântul „ramen” le aminteşte de o supă fierbinte, sărată, cu tăiţei şi diverse topping-uri. După ce am mâncat ramen la restaurant de câteva ori am simţit nevoia să îl pregătesc şi acasă. Şi ce ocazie mai bună aş fi putut găsi decât în timpul petrecerii unei vacanţe la Bucureşti împreună cu Cătălina, una dintre cele mai simpatice bucătărese pe care le cunosc. 🙂 Aşadar, ne-am decis să-l facem ba mai mult, să invităm şi prieteni la degustat. Binenţeles că nu a lipsit desertul (dar de acesta s-a ocupat Cătălina- vezi aici)
Ramen-ul, originar din China este în prezent considerat un fel principal de mâncare japonez. Originile nu sunt chiar clare şi există multe variaţiuni ale reţetei şi ale modului de preparare. Dar toate combină supă fierbinte, tăiţei, legume, carne. Este grozav pentru zilele mai reci sau pentru când ai chef să te simţi bine alături de prieteni (să mănânci până pici lat :P).

După diverse căutări şi lecturi pe net, m-am decis să urmez mai mult sau mai puţin indicaţiile date pe thepauperedchef , depinzând foarte mult şi de ce ingrediente am fi putut găsi aici. Am discutat chiar şi posibilitatea de a face tăiţeii noi înşine dar ne-am răzgândit. Nu sunt prea greu de făcut când ai toate ingredientele la îndemână dar iau ceva timp.

Supa ar trebui făcută cu o zi înainte.

Ingrediente pentru supa (stock-ul) de porc:

1,5 l apă
1 kg oase de porc cu ceva carne pe ele
1 morcov
1 ceapă
1 ţelină
1 fir de praz
(partea albă)
1 capăţână de usturoi
1 varză mică
1 bucată mică de ghimbir
150 ml sake

pastă miso (4 plicuri)- Juha a adus din Finlanda dar se pare că puteţi găsi şi aici
sare

Ingrediente pentru prima supă în care fierbe carnea de porc:

500 g piept de porc/ cotlet de porc/ muşchi de porc cu sau fără grăsime (după preferinţe)
ulei de floarea-soarelui
1 l apă
50 ml sake
ghimbir

Ingrediente pentru a doua supă în care fierbe carnea de porc:

1 l apă
250 ml sos soya
100 grame zahăr
1 steluţă de anasos
1 baton de scorţişoară

boabe de piper (noi am pus Sichuan)
1 bucată mică de ghimbir

Topping-uri (să le spunem garnituri):

2 ouă fierte tari
2 coli de algă Nori
(sau altă specie pe care o preferaţi)
4- 5 fire de ceapă verde
100 grame porumb la conservă

4- 5 ridichi de primăvară (roşii)
10- 15 ciuperci (Champignon) proaspete

Cu o zi înainte de a servi ramen-ul pregătiţi stock-ul (supa) de porc. Se poate face supă de pui, de peşte sau numai din legume, dar noi ne-am decis să folosim porc. Se curăţă şi se spală toate legumele, apoi se taie în cuburi mari, respectiv rondele, felii. Într-o oală se pune apa apoi se adaugă legumele, oasele de porc, ghimbirul curăţat şi zdrobit, căpăţâna de usturoi tăiată pe jumătate (şi lăsată în coajă) şi se lasă până încep să fiarbă. De câte ori se poate se elimină spuma cu o lingură. se lasă pe foc mic cam 2 ore, apoi se strecoară şi se păstrează supa. Se lasă la răcit apoi se pune la frigider.

În următoarea fază ne ocupă de carnea de porc. Se încinge uleiul într-o tigaie, se pun feliile de porc (mai întâi cu partea grasă în jos), şi se rumenesc pe toate părţile. Apoi bucăţile astfel pregătite se pun în altă cratiţă, se adaugă apa rece, sake-ul şi bucata de ghimbir zdrobită. Se aduse la punctul de fierbere, de reduce flacăra la minim şi se lasă pentru 45 minute.

Timp în care se pregăteşte supa a doua. Într-o oală se pun apa, sosul de soya, zahărul, anasonul, piperul şi scorţişoara. Când cele 45 minute de fierbere în prima supă s-au încheiat, se scot bucăţile de carne şi se pun în a doua supă. Se aduce la fierbere, se lasă focul mic şi se fierbe încet pentru 1 oră şi jumătate (sau până când carnea este moale). Se opreşte focul, se răceşte şi se lasă la frigider peste noapte oala cu tot cu supă şi carne.

A doua zi, se încălzeşte stock-ul (supa de porc), se adaugă pasta miso şi sare după gust.

Se încep pregătirile pentru celelalte topping-uri care se vor pune în ramen: se fierb cele două ouă tari, apoi se taie în jumătăţi. Se curăţă ciupercile. Se scoate carnea de porc din supa în care a stat peste noapte şi în acea supă se pun la fierb ouăle şi ciupercile, cam 5 minute (cât să ia aroma).

Se curăţă şi se taie ceapa verde şi ridichile. Se taie Nori în fâşii, se desface conserva de porumb şi se scurge de lichid.
Tăiţeii se fierb în apă 3 minute (sau conform instrucţiunilor.

Pentru servire (care se face la masă), se ia o porţie de tăiţei, apoi se adaugă supă şi peste acestea felii de ridichi, fâşii/ felii de carne, felii de ceapă verde, boabe de porumb, câte o jumătate de ou, fâşii de Nori, felii de ciuperci, după placul inimii.

Nu uitaţi să adaugaţi un strop de dragoste peste toate, să serviţi fierbinte şi să vă bucuraţi de moment. 🙂

Notă: Cred eu că Juha a aruncat un ochi şi pe superbele reţete ale lui Mononoke. Eu ştiu sigur că am făcut-o.

12 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.