Menu

Plăcintă americană cu dovleac

Aceasta este una dintre reţetele pe care le-am respectat de-a fir a păr fără să-i aduc modificări. Singurul aport este baza de tartă pentru că reţeta originală presupunea cumpărarea uneia deja făcute (dar necoapte), ceea ce nu e cazul. Nu gătesc cu semipreparate decât rar.

Aşadar, cum scriam şi în postul dedicat serii petrecute cu echipa de la Electrolux, cea de la Golinharris şi Ana, Radu, Andreea şi Mădălin, Marcel Iorga şi soţia dumnealui şi nu în ultimul rând cu Ioana, eu am ales să pregătesc desertul serii.

Totul s-a petrecut destul de repede, fără prea multe sacrificii şi sudoare iar rezultatul a fost delicios (şi asta v-o spune o persoană care a gătit şi mâncat prima dată dovleac de bună voie şi nesilită de nimeni).

Treaba stă după cum urmează.

Pentru umplutură este nevoie de:

500 g dovleac proaspăt
1 cutie de lapte condensat
(aproximativ 400 g)- eu am avut DeLatte
100 g zahăr (dacă laptele condensat este îndulcit) sau 150 g (dacă nu este îndulcit)
2 ouă mari
1 linguriţă scorţişoară măcinată
o jumătate linguriţă sare fină
o jumătate linguriţă ghimbir praf
un sfert de linguriţă cuişoare

Pentru baza de tartă (diametru tavă de 26 cm)

250 g făină albă
120 g unt rece
50 g zahăr tos
1 vârf cuţit sare
2-5 linguri lapte rece

Pentru frişcă (opţional)

o cutie de 200 ml smântână de 30% (eventual îndulcită)

Pentru început ne apucăm să lucrăm baza de tartă. Se poate executa manual sau cu robotul de bucătărie. La locul faptei am pus la lucru un mixer cu palete pentru frământat cocă într-un castron în care erau făina, untul tăiat cuburi, zahărul şi sarea, până când am contopit binişor untul rece în făină. Apoi am băgat mâna pioniereşte şi am mai frământat oleacă fără să încălzesc prea tare aluatul.
În această fază (când toată treaba arată ca nişte firimituri mai mari şi mai mici), după cum aţi citit până acum din posturile mele precedente, se adaugă laptele rece puţin câte puţin până când aluatul ia formă.
Mulţi îl fac bilă şi-l bagă la rece dar eu am ales o metodă mai simplă: îl întind între două coli de hârtie de copt acum cât este oarecum maleabil şi apoi îl bag la rece cam 15-20 minute (maxim!).

Cât stă la rece ne putem ocupa liniştiţi de umplutură. Dovleacul se curăţă de coajă, se taie cuburi măricele şi se pune la fiert în apă cam 30 minute (cât să devină „al dente”), apoi se scurge, se lasă puţin la răcit şi se pasează până devine cremos. Se pune într-un castron.
Separat, într-un mojar se pisează bine cuişoarele apoi se amestecă cu sarea, scorţişoara şi ghimbirul praf.
Peste dovleac se pune zahărul şi se amestecă bine. Se adaugă apoi ouăle urmate de mirodenii şi se încorporează cu talent. La final, se toarnă laptele condensat amestecându-se forţos dar neagresiv până când se obţine o cremă fină şi lin curgătoare. Între noi fie vorba, am făcut tarta şi acasă şi am folosit robotul la amestecarea umpluturii ceea ce a provocat formarea unui strat subţirel de spumă care la coacere a luat un aspect mai neplăcut. De aceea sfatul meu este să folosiţi un tel iar la final veţi avea o cremă fină şi netedă la suprafaţă.

Se încinge cuptorul la 175 grade C, asta ar fi cam între treptele 2 şi 3.

Se scoate aluatul de la rece, se lasă 2-3 minute să se dezmorţească oleacă, apoi se pune în tava de copt, se aşează pe fundul şi pereţii acesteia şi i se înlătură excesul de pe la margini cu ajutorul unui cuţit. Se înţeapă pe fund cu o furculiţă.

Se toarnă compoziţia în tavă, se răsuceşte tava pe loc de câteva ori până se nivelează frumos apoi se bagă la copt pentru 50 minute. Este posibil ca la suprafaţa tartei să apară unele umflături. Făra mare filosofie, deschideţi uşa cuptorului şi înţepaţi tarta uşor cu o furculiţă sau cu vârful unui cuţit.

Cât timp tarta stă la cuptor se toarnă frişca rece într-un vas (tot rece) şi se bate cu sârg şi responsabilitate până se întăreşte.

După cele 45- 50 minute, se scoate tava din cuptor, se lasă la răcit pe un grătar şi când este călduţă se taie felii şi se serveşte cu frişcă alături.

Poftă bună.

Notă: Fotografiile au fost realizate de Ioana Grecu.

6 Comments

  • Mihai
    22 noiembrie 2011 at 22:24

    Imi place cum arata probabil si gustul este pe masura.
    Felicitari

  • Cătălina
    23 noiembrie 2011 at 6:25

    Multumesc MIhai 🙂

  • Alice
    24 noiembrie 2011 at 13:46

    A fost foarte buna. Parol!

  • […] Aşa că am săpat pe net în căutarea reţetei vindecătoare. Şi-am găsit-o în prezenţa unei tarte americane. Atâtea condimente şi lucruri dulci prin ea, au mai alungat acel gust pe care nu-l sufeream în […]

  • […] Pentru prăjitura din imagini am folosit 300 g pastă dovleac, 3 ouă și 300 smântână 35%, puțină sare. Totul amestecat foarte bine și pus în tava cu pate sablee. mai avem altă rețetă aici. […]

  • Tartă cu moșmoane | KissTheCook
    12 decembrie 2016 at 23:53

    […] gândeam să pregătesc tarta cum o fac americanii pe cea de dovleac, cu multe mirodenii și cu lapte condensat. După ce am căutat pe net dacă merge, am găsit […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.