Menu

Murături asortate (în saramură)

Plecasem să cumpăr roşii, vinete şi ardei kapia să mai trag o tură de zacuscă. Şi când am trecut prin faţa sârboaicelor de la care îmi cumpăr zarzavatul pentru mâncare, nişte superbe gogonele îmi făceau simpatic cu ochiul. N-am rezistat prea mult la acest „atac” şi am luat tot ce mai avea doamna pe tarabă. Şi din ţelină în conopidă, din morcov în sfeclă, m-am trezit cărând (târând) 3 sacoşi mari pline ochi cu de toate.

Mamă, bunică, ştiu că mi-aţi pus voi deja un borcan- două la făcut dar credeţi-mă… o plimbare prin piaţă îmi strică radical planurile de …”lenevire” pe care mi le tot fac în cursul săptămânii pentru week-end.

Mai spun că nu mă omor după murăturile în oţet (decât dacă sunt gogoşari, ardei umpluţi cu varză, castraveţi cornichon (categoriile 1-2 nu mai mult) sau ardei iuţi). Dar le ador pe cele făcute bine, aromate cu cap şi ţinute în saramură.

Ingrediente necesare:

3 kg gogonele verzi şi uşor pârguite (virate în roz)
5 sfecle medii
3- 4 ţeline medii cu tot cu frunze
6- 7 morcovi medii- mari
2 bucăţi conopidă
3 căpăţâni usturoi
(încercaţi să găsiti totuşi românesc)
3-4 bucăţi mari de hrean
1 ramură sănătoasă de cimbru
(sau dacă uitaţi- ca mine), 1 plic mic
1 lingură ienibahar
1 lingură piper negru boabe
5 linguriţe coriandru
5 linguriţe muştar
2- 3 ardei iuţi obraznici
Apă
Sare grunjoasă

Vă sfătuiesc să adăugaţi şi:

Fasole verde lată sau fideluţă
Pepenaşi
Gutui
Varză roşie, albă

Începeţi prin a scutura bine cimbrul de pe rămurele. Amestecaţi-l apoi cu toate mirodeniile (ienibahar, coriandru, piper, boabe de muştar într-un vas.

Apoi pregătiţi saramura. Veţi alege singuri dacă o fierbeţi sau nu pentru că legumele se vor mura oricum dar va diferi timpul. Important e să dizolvaţi sarea. Bunica mea pune 1 lingură de sare la litrul de apă plus încă un pic. Îmi aduc aminte din copilărie când o ajutam toamna la treburi şi îmi grăia de afară prin fereastra de la bucătărie: „1 lingură la fiecare litru plus încă una la final!”, cantitatea fiind valabilă pentru 10 litri de apă (10 litri apă- 11 linguri sare).

Se curăţă şi se spală borcanele, se baga în cuptor la 150 grade C pentru 30 minute. Apoi se lasă la răcit.
Se taie celofanul, se pregătesc sforile.

Se spală legumele toate şi unde este cazul se şi curăţă de coajă. Se desfac căţeii de usturoi şi se lasă în cămaşă. Se curăţă şi spală hreanul, apoi se taie bucăţi mai mici, pe lungime de preferat.

Când borcanele sunt răcite se începe asamblarea: se aşează legumele în straturi, cât mai înghesuite. Dacă aveţi timp şi vă pricepeţi o puteţi da în artisticăreli şi să alcătuiţi diferite „desene” în borcan. Nu a fost cazul la mine pentru că eram în pană de timp.

O dată la un strat- două luaţi o linguriţă din amestecul de mirodenii şi presăraţi peste legume, în borcan. Strecuraţi căţei de usturoi şi bucăţele de hrean pe unde se poata (dar nu exageraţi).

Când borcanul este plin, dacă sunteţi norocoşi să aveţi crenguţe de vişin acoperiţi intrarea în borcan cu ele. Dacă nu, folosiţi frunzele de ţelină.

Se udă prima foaie de celofan şi se pune pe gura borcanului. Se întinde bine şi se leagă cu o sfoară. Mai puneţi 2-3 straturi pentru siguranţă dar uscate.

Se lasă la răcoare în cămară cam 1 lună şi jumătate- două luni până se pot consuma.

2 Comments

  • mia
    29 septembrie 2013 at 8:42

    pai si saramura ai uitat sa o pui? o fierbi? sau rece?

  • Cătălina
    29 septembrie 2013 at 10:26

    N-am uitat sa o torn, este in borcane 🙂 Bunica o fierbea, la fel si eu. Dar ea se poate pune si rece, va dura doar ceva mai mult perioada in care ele vor fi gata.

    Multumesc pentru atentionare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.