Menu

Raţă glasată cu oţet balsamic, suc de portocale şi miere

Vă spun sincer, mă simt foarte vinovată că vă arăt reţeta asta abia acum. Am pregătit-o şi pozat-o acum luni bune şi cumva am uitat de ea. Bine că am găsit-o în cele din urmă, nu? Vă zic doar că e perfectă pentru o cină în familie ori când avem cei mai buni prieteni în vizită. Toată lumea va fi impresionată nu doar de faptul că am gătit o raţă întreagă, care nu înţeleg de ce e aşa de populară pe la noi, ci şi de aromele minunate care o însoţesc.

Persoana pe care vreţi să o împresionaţi cel mai tare, trebuie servită, bineînţeles, cu o bucată din piept. Şi cea mai cârcotaşă soacră va rămâne contemplând minunăţia!


Avem nevoie de:
o raţă mare, de 1.5 – 2 kg
100ml de suc de portocale (sucul a 2-3 portocale)
o portocală întreagă
100ml de vin alb sec / demisec
3-4 căţei de usturoi
o mână de cimbru proaspăt sau o lingură de cimbru uscat
3-4 linguri cu miere
100ml de otet balsamic
o lingură cu muştar de Dijon

Pentru garnitură, legume după gust şi sezon, eu am folosit:
1kg de cartofi
jumătate de kg de morcovi
jumătate de kg de ceapă roşie

Pentru început dăm drumul la cuptor, să se încălzească la foc mediu, aproximativ 200 de grade C.

Pregătim sosul cu care vom glasa raţa. Spălăm portocalele bine şi le stoarcem de zeamă, păstrând una întreagă, pe care o tăiem cuburi. Punem într-o crăticioară de sos sucul şi cuburile de portocală. Punem crăticioara pe foc şi aducem la punctul de fierbere, apoi dăm focul la minim. E momentul să adăugăm vinul în sos. Lăsăm să fiarbă pentru 15 minute, vreme în care amestecăm din când în când, să nu dea în foc.

Curăţăm usturoiul, îl tocam mărunt, spălăm cimbrul, dacă folosim proaspăt. După ce sosul de portocale cu vin şi-a mai redus din volum şi s-a îngroşat foarte puţin, adăugăm în el usturoiul, cimbrul, mierea, muştarul şi oţetul balsamic. Îl aducem din nou la punctul de fierbere şi-l fierbem la foc mic încă 10 minute, amestecând din când în când.

Pregătim apoi legumele: spălăm şi curăţăm cartofii, morcovii şi ceapa. Putem folosi şi ciuperci, păstârnac, ardei, dovlecei, vinete, orice legume ne fac cu ochiul. Pregătim şi raţa, o spălăm bine, o verificăm să nu aibă tuleie de pene şi apoi o ştergem bine cu un prosop de hârtie.

Într-o tavă de cuptor, potrivită pentru mărimea raţei, punem legumele întregi, şi le sărăm. Punem peste ele raţa, o sărăm bine pe toate părţile. Adăugăm în tavă printre legume, cuburile de portocală şi, dacă am folosit, crenguţele de cimbru din sos şi apoi ungem carnea cu sos din belşug.

Punem tava la cuptor. Din jumătate în jumătate de oră, scoatem tava, ungem carnea cu sos din belşug şi o întoarcem pe partea cealaltă, să se rumenească uniform. O raţă de 2kg de supermarket ar trebui să fie gata în aproximativ 2 ore. O raţă de ţară, în aproximativ trei, din care, prima jumătate acoperită cu folie de aluminiu, după care folosit procedeul de mai sus.

Servim cu sosul rămas, strecurat în prealabil, legumele coapte şi, bineînţeles, cu poftă, împreună cu familia ori cu cei mai buni prieteni 😉

7 Comments

  • Ana
    25 octombrie 2011 at 11:58

    felicitari pt castigarea concursului! Superbe fotografiile, ca de obicei! Tava aceea verde imi place la nebunie, e achizitie autohtona? M-as mira 🙂 Iar daca da, imi poti spune de unde ai cumparat-o? mercic si o zi frumoasa!
    Eu sunt paralela cu rata dar cand vad pozele tale poftesc la rata 🙂

  • Ana
    25 octombrie 2011 at 12:19

    Mulțumesc Ana! Rața să știi că merită o șansă, chiar mai multe dacă stau să mă gândesc mai bine 😛

    Tava de ceramică am primit-o, dar mi-a șoptit o vrăbiuță că s-ar găsi la Kitchen Shop (AFI / Băneasa), cred că ceva de genul ăsta: http://pentrugatit.ro/index.php?productID=1264

    Hugs!

  • Ana
    25 octombrie 2011 at 12:58

    multam fain 🙂

  • simona
    9 ianuarie 2012 at 11:19

    Felicitari pentru acest blog, pentru retetele publicate si pentru pozele atat de apetisante!

  • mihai
    29 martie 2013 at 16:21

    Sunteti buna de maritat.

  • Ana
    29 martie 2013 at 17:31

    Suntem, suntem. Ce-ar fi femeia, dacă nu măcar bună de măritat?

  • Miha
    24 ianuarie 2016 at 10:46

    Sosul tău cu siguranța nu conține 100 ml oțet balsamic, ar fi fost negru, de fapt care sunt cantitățile corecte folosite? Tocmai am încercat sa fac acest sos si îmi pare rău de Ingredientele irosite. Dar nici n-am riscat sa stric si rata… Nu cumva ai vrut sa spui 10 ml oțet in loc de 100?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.