Menu

Tartă cu mure şi pepene galben

Cam cu o zi înainte de Sf. Mărie (mare), şi-a zis sor-mea să tragă un petrec în familie. Cu grătar, piscină, copii, nebuneli. Aşa că am fost desemnată (ca şi Iulia de altfel) să execut un desert.

Şi cum în piaţă murele erau ca la ele acasă, iar pepenii galbeni înmiresmau zona, mi-am zis că trebuie să le combin într-o tartă, plăcintă sau tort. Nu prea mi-a lăsat sor-mea timp de fiţe aşa că am ales prima variantă.

Am ales să fac un aluat aşa cum pregătesc de când m-am amorezat de simplul dar bunul aluat din reţeta Anei- Maria, şi-am tras o ocheadă şi la plăcinta cu mure a Chef Mazilique.

Am mai adăugat câte ceva de la mine ca să repar nişte neajunsuri, după cum veţi vedea mai jos:

Ingrediente pentru aluat:

400 grame făină
200 grame unt rece
2-3 linguri zahăr

100 ml lapte rece

Ingrediente pentru umplutură

400- 500 grame mure proaspete
2- 3 felii pepene galben (eu am ales din cel cu miez verzui, preferatul meu)
2 linguri zahăr praf
2 linguri făină migdale

Ingrediente pentru bezea

2 albuşuri de ou
3-4 linguri zahăr
1 plic zahăr vanilat

În primul rând trebuie să aveţi în vedere că untul trebuie să fie cât mai rece şi mai tare.*

În robotul de bucătărie puneţi pe rând făina, zahărul şi sarea şi pulsaţi de vreo 2- 3 ori ca să amestecaţi puţin ingredientele. Apoi adăugaţi untul tăiat bucăţi. Şi porniţi robotul din nou. Şi amestecă, amestecă până toată treaba se transformă în nişte firimituri mari, moment în care interveniţi cu o parte din laptele rece. Vrum, vrum, vrum (pedepsiţi vecinii amorezaţi de bormaşinile lor) până aluatul începe să se formeze. Puneţi şi restul laptelui.

La un moment dat robotul va strânge frumos şi de bună voie tot aluatul într-un cocoloş. E momentul să îl opriţi.

Scoateţi aluatul, îl tăiaţi în jumătăţi. Apoi, cu simţ de răspundere tăiaţi două coli de foaie de copt pe care le îndoiţi o dată. La mijloc puneţi câte o bucată de aluat şi întindeţi cu făcăleţul. Odată foile formate, le băgaţi la frigider şi le ţineţi acolo între 40 şi 50 minute.

În timp ce ele se răcesc vă ocupaţi de umplutură. Adică spălaţi murele şi le scurgeţi de apă, tăiaţi trei felii de pepene, le curăţaţi de coajă şi apoi le tăiaţi cuburi. Se amestecă toate, se adaugă zahărul pudră şi făina de migdale şi se agită/ amestecă din nou. Rolul făinii este de a evita pe cât se poate accidente de genul împroşcat sos de mure peste tot (cum se mai întâmplă când se găteşte cu fructe mai zemoase).

Se scot foile din frigider, se aşează prima foaie în tava de copt unsă cu puţin unt topit sau ulei, se taie surplusul de aluat. Se pune umplutura, se aşează a doua foaie. Cu răbdare şi îndemânare, răsucim marginea foii spre interiorul tăvii încercând să îmbrăcam foaia de dedesubt. Când terminăm operaţiunea, crestăm centrul tartei în vreo 2-3 locuri pentru a lăsa loc aburilor să iasă afară.

Se bagă la cuptorul încins la 200- 220 grade Celsius. Se lasă cam 25 minute, timp în care se bat pe viteză mare cele două albuşuri pentru bezea. Se adaugă zahărul şi zahărul vanilat şi se tot bat până bezeaua va forma vârfuri pe tel.

Se scoate plăcinta din cuptor, se aşterne bezeaua pe dânsa, se presară câteva migdale feliate şi se bagă din nou la cuptor. Cam vreo 15 minute, până bezeaua prinde o culoare aurie.

Se răpeşte tartaa şi se fuge cu ea la Domneşti la petrecere.

*Notă: pe site-ul lui David Leibovitz există şi varianta tartei făcută cu unt topit care merită atenţia voastră.

6 Comments

  • Ana
    29 august 2011 at 10:44

    Frumos-frumos; poze, povestire, reteta! 🙂 Si copiii si ratustele.

  • Zazuza
    5 septembrie 2011 at 6:55

    un deliciu de la cap la coada postarea asta :). si asa rau imi pare ca nu mai sunt mure la noi…

  • Mihaela
    5 septembrie 2011 at 6:58

    am facut in weekend si a iesit minunat! multumim si asteptam retete noi 🙂

  • Cătălina
    5 septembrie 2011 at 7:51

    Adică în România? Cum să nu. Am văzut duminica aceasta. Şi afine şi zmeură. Deşi la afine mi s-a părut că au sărit calul cam tare cu preţul cerut (21 lei/ kg).

  • Cătălina
    5 septembrie 2011 at 7:53

    Mă bucur mult 🙂 Urmează să testez eu mâine varianta doar cu pepene galben şi un pic de caramel :))

  • […] am luat-o de aici şi o recomand cu toată […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.