Menu

Friptură de ficat de vită cu salată de rucola

Asta e una din rețetele cum nu-s multe pe site-ul nostru, dar simt din ce în ce mai justificate cererile repetate ale cititorilor să aratăm și rețete care nu necesită ingrediente pentru care trebuie să mergi până la capătul pământului sau procedee care să te obige să stai cu orele în bucătărie.

Personal sunt un mare fan al ficatului de vită de pe vremea când mama a fost sfătuită de doctori să-l mănânce cât mai des pentru a rezolva o carență de B-uri. Și după ce am experimentat nenumăratele greșeli de preparare a ficatului făcute de cantinele din Pipera care-mi asigură masa de prânz, am zis ca poate de fapt lumea nu știe cum să facă ficatul să fie suculent și bun.


Pentru 4 porții delicioase de ficat fript, avem nevoie de:
1 kg ficat de vită
zeama de la un lime sau jumătate de lămâie (opțional)
2 linguri de ulei de măsline (opțional)
sare și piper

Pentru salată, am folosit:
o cutie / pungă de rucola
500g de roșii cherry
3 ardei grași și colorați (unul verde, unul galben și unul roșu)
oțet balsamic
ulei de măsline

Cu ficatul treaba este simplă atâta vreme cât repectăm cu strictețe câteva lucruri. În primul rând trebuie să avem grijă să cumpărăm ficat proaspăt. În privința celui de vită lucrurile sunt simple, nu se găsește suficient de des ca să ajungă să fie vechi. Apoi, chiar înainte de a-l prepara îl curățăm de nervurile mai mari, dacă nu a fost deja curățat de măcelar și îl spălăm. Nu facem acest lucru cu mai mult timp înainte de prepararea efectivă pentru a nu-i favoriza oxidarea.

Tăiem feliile de ficat în felii de 1,5 cm grosime și apoi le ștergem cu un propop pe hârtie pentru a elimina lichidul în exces și le stropim cu zeamă de lămâie sau lime, care îi va accentua aroma. Rețineți că nu îl sărăm crud! Dacă o facem acesta își va schimba culoarea spre verzui și gustul spre amărui, ceea ce nu vă doresc.

Într-o tigaie antiaderentă încinsă bine, punem două linguri de ulei de măsline și așezăm feliile de ficat astfel încât să nu se suprapună. Pentru un ficat rozaliu la interior și suculent, dar bine făcut, îl frigem la foc măricel pe fiecare parte câte 4 minute. Ajustăm doar dacă feliile noastre sunt puțin mai groase sau mai subțiri sau dacă știm sigur că ni-l dorim mai bine sau mai puțin făcut. Dacă îl lăsăm prea mult se va întări și va avea un gust făinos. Când e gata îl scoatem pe o farfurie.

Salata e la fel de simplă. Spălăm legumele în jet de apă: rucola, roșiile și ardeii. Tăiem roșiile cherry jumătăți sau sferturi, ardeii fâșii subțiri și pe punem într-un castron. Sărăm, amestecăm și apoi adăugăm și rucola. Stropim cu ulei de măsline și oțet balsamic și servim alături de ficatul fript pe care putem să-l sărăm când îl punem în farfurii.

Poftă bună!


Pentru poze îi mulțumim ca de obicei lui Radu.

2 Comments

  • Vlad
    8 iulie 2013 at 22:28

    Salut! La Kaufland se gaseste mai mereu ficat de vita proaspat! Daca nu iti place din vitrina ceri sa iti aduca din spate si vine de obicei cu punga sigilata 😉 trick invatat de la maica-mea 🙂

  • Cătălina
    9 iulie 2013 at 8:38

    Multumim Vlad! 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.