Menu

Minestrone – o supă italiană cu toate legumele

Supa minestrone, despre care vă voi povesti acum, este probabil cea mai populară supă tradiţională din casele din Italia. Pe cât de simplu de făcut, pe atât de variată de la casă la casă şi de la lună la lună, bineînţeles în funcţie de ce se găseşte proaspăt.

În esenţă este o supă de legume în care constantele sunt legumele uscate din păstăi (fasole sau linte sau ambele :)), ceapa, tijele de ţelină, morcovul, roşiile. De regulă, sunt adăugaţi şi dovlecei verzi zucchini şi orez sau paste şi se serveşte cu parmezan ras. La final rezultatul este o supă densă, foarte consistentă, gustoasă şi mai ales sănătoasă.


Eu am încercat să păstrez cât mai mult specificul italian, ţineţi cont că puteţi să adaptaţi în funcţie de ce găsiţi pe piaţă. Am folosit aşa:

jumătate de kg de amestec de diverse tipuri de fasole şi linte (eu amestecul l-am luat dintr-un supermarchet din Italia într-o vizită mai veche, înlocuiţi fără grijă cu fasole sau linte de care aveţi la îndemână, dar dacă vreţi să le amestecaţi, ţineţi cont de timpii de fierbere)
2 cepe
2 morcovi
3-4 tije de ţelină
2 zucchini
400g roşii cubuleţe în bulion (puteţi înlocui cu roşii proaspete opărite, decojite şi tocate cubuleţe)
o legătură mare de verdeaţă proaspătă asortată (eu am folosit pătrunjel şi cimbru, merge bine şi salvia şi, bineînţeles, busuiocul)
2-3 frunze de dafin uscate
2 mâini de paste mici
4-6 căţei de usturoi
ulei de măsline
parmezan proaspăt ras

Pentru început, spălăm în câteva ape legumele uscate pe care le folosim (fasole și / sau linte). Dacă folosim fasole românească mai vechiuță, avem grijă să o înmuiem câteva ore, sau peste noapte, în prealabil. Le punem într-o oală cu apă și o linguriță de sare la fiert. Amestecul pe care l-am folosit eu se lăuda că fierbe într-o oră și așa a fost, voi țineți cont în funcție de ce folosiți și, eventual, puneți-le pe rând dacă au timpi de fierbere diferiți.

În timp ce fasolea și lintea bolboroseau liniștite, am pregătit legumele spălându-le, curățându-le și tăindu-le cubulețe mari. Așadar, am luat la rând: ceapa, morcovii, tijele de țelină, zucchini, verdeața (pătrunjelul și cimbrul) și usturoiul. Într-o tigaie de teflon mai mare, am încălzit 3-4 linguri de ulei de măsline în care am călit 3 minute ceapa. Apoi am pus în tigaie și usturoiul și cimbrul tocate mărunt să își lase aroma. Peste încă 2 minute, am adăugat cuburile de morcovi, dovlecei, țelină și pătrunjelul și am mai călit 10 minute.

Pentru că trecuse deja jumătate de oră de când fasolea și lintea firbeau, am adăugat și legumele călite în oală. Peste alte 15 minute de fierbere, am pus și cuburile de roșii, am potrivit supa de sare și am adăugat 2-3 frunze de dafin.

După 5 minute, am pus și două linguri de paste mici. Eu am folosit risoni, niște paste care seamănă la forma cu orezul. Pot fi folosite orice paste de mici dimensiuni (de exemplu d’astea de aici) sau chiar orez. După alte 5 minute, am oprit focul.

Minestrone se servește cu parmezan proaspăt ras și verdeață din belșug, așa că m-am conformat, ceea ce vă doresc și dumneavoastră. Poftă bună!

5 Comments

  • Adrian
    4 noiembrie 2011 at 12:08

    Foarte buna

  • poxa
    6 noiembrie 2011 at 17:16

    Am incercat si eu reteta asta, a iesit o mancarica de linte excelenta 🙂

  • Ana
    6 noiembrie 2011 at 20:08

    Inseamna ca a iesit cum trebuie. Minestrone e o supa deasa tare. Ai pus si parmezan si tot ce zic eu acolo?

  • poxa
    26 ianuarie 2012 at 14:34

    tot:) – astazi repet

  • […] iarbă verde). Cumva, s-au strecurat și ciorbe de pe la alții. Ana ne-a explicat cum e cu minestronele și cu tarator-ul (care nu e chiar o ciorbă dar o acceptăm cu drag […]

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.